La Botiga del Prat arriba a 3.500 persones el seu primer any

A partir d'un servei de garantia alimentària es treballa l'apoderament de les persones beneficiàries, que s'impliquen en la pròpia gestió de l'espai, a partir d'un model de governança cooperativa

La Botiga del Prat, programa municipal d'innovació social de suport alimentari impulsat pel municipi, ha atès prop de 3.500 persones en el seu primer any de funcionament.  A partir d'un servei de garantia alimentària es treballa l'apoderament de les persones que en fan ús, implicant-les en la pròpia gestió de l'espai, d’acord amb els principis del cooperativisme i l'economia social i solidària.

Captura de pantalla 2022 11 24 a las 11.09.05

El projecte va més enllà dels programes d'ajuda alimentària tradicionals i, entre les seves fonts de subministrament, també estan els productes de proximitat i km 0 del Parc Agrari del Baix Llobregat i de l'economia i el comerç local. En el seu primer any de funcionament, entre l'1 de setembre de 2021 i l'1 de setembre de 2022, s'han registrat fins a 13.577 recollides d'aliments a La Botiga.

img 3821

Aquest model híbrid, que conjuga la garantia alimentària amb altres necessitats socials, laborals i relacionals de les persones, treballant-los a partir dels principis de la governança cooperativa, és una experiència capdavantera a Catalunya i al conjunt de l'Estat. Com a tal, ha estat analitzada per un equip interdisciplinar liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona i del qual estan participant estudiants de la Universitat Europea ECIU University (www.eciu.org), que també es plantegen el repte d'investigar com el projecte podria fer front a les possibles necessitats que li puguin sorgir en el futur (econòmiques, legals, socials...).

banc aliments prat 696x463

La Botiga és un programa municipal, per a la gestió del qual l'Ajuntament del Prat col·labora amb diverses entitats i organitzacions socials, a més d'involucrar-ne les pròpies persones beneficiàries. La gestió del programa municipal està delegada a l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), organització no governamental i sense ànim de lucre que treballa des de fa més de quaranta anys per reduir les desigualtats i la vulnerabilitat social i sanitària a través de més de cent serveis i programes que donen suport a més de 120.000 persones cada any.

Foto La Botiga

A més, La Botiga compta amb la col·laboració de la Fundació Espigoladors, especialitzada en el reaprofitament d'aliments, principalment fruites i verdures dels camps de conreu en bon estat però no comercialitzables, que també treballa la inclusió social de persones en risc d'exclusió. El programa és finançat per l'Ajuntament del Prat, que ha invertit 366.351 euros en les obres per adequar el nou espai de La Botiga i el mobiliari i material necessari i que destina 413.500 anuals més a la gestió del projecte, delegada en ABD. També es compta amb el suport econòmic de l'AMB.

Redacció / Fotos: Arxiu-Aj. El Prat de Llobregat

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix