Insuficient estabilització del servei de bus al Baix Llobregat Sud

La plataforma ‘Per un servei digne de Bus al Baix Llobregat’, que es va reunir amb l’AMB, reclama que l’ens supramunicipal ha de complir amb el manteniment dels vehicles, desenvolupar el calendari i la programació previstos per a la renovació de la flota

La plataforma ‘Per un servei digne de Bus al Baix Llobregat’ es va reunir, el passat dia 27 de novembre, amb la direcció tècnica de mobilitat l’AMB per demanar explicacions pel que fa al servei d’autobusos al Baix Llobregat Sud i, en concret, per tractar sobre la gestió de les línies i serveis operats per l’empresa Avanza.

Al llarg del primer semestre de 2022, i, en particular, al juny i juliol, es va arribar a una situació límit per l’enfonsament del servei d’Avanza, per raons del tot conegudes i que han vist la llum per xarxes socials, articles diversos i notes de premsa. Amb aquest motiu, la plataforma abans esmentada va organitzar una manifestació entre Gavà i Viladecans amb el lema “Volem autobusos dignes ja!”, que va reunir més de 400 persones.

mani 7 22 ok

La trobada amb responsables de mobilitat de l’AMB va servir, segons la plataforma, “per intercanviar punts de vista, exigir responsabilitats i saber de primera mà l’estat de l’operació del servei de bus, la planificació pel que fa a l’arribada dels nous vehicles i les mesures que s’han pres per revertir el deteriorament d’aquesta xarxa de transport.”

A partir de les dades facilitades, la situació actual de l’operació dels autobusos d’Avanza “està normalitzada, però encara resulta fràgil. S’ha millorat el manteniment de la flota, i s’han incorporat vehicles procedents d’altres operadors. Dit d’una altra manera: el pacient continua a l’hospital, on està rebent tractament per ser estabilitzat i recuperat”, afirma la plataforma.

8513 8655 erc viladecans

En aquest sentit, al llarg dels pròxims mesos començaran a arribar 120 nous vehicles (80 per l’operador del Baix Llobregat Sud). A la reunió, l’AMB va explicar que al llarg de 2023 es renovaran 137 autobusos d’Avanza, i per això aquest operador privat comptarà amb una flota de 206 unitats. “La renovació d’aquest parc de vehicles ha de garantir un servei de qualitat, i fer oblidar a les persones usuàries la desastrosa gestió patida aquest estiu.”, diu la plataforma. 

Sancions

A més, l’AMB ha aplicat sancions a Avanza per un import que supera els 300.000 euros. Els motius “han estat la manca de funcionament dels serveis de rampa per a persones amb mobilitat reduïda cadires de rodes i la supressió d’expedicions per mal l’estat dels quaranta-un vehicles que aquest operador va aportar. “Tot plegat va significar l’incompliment del contracte del servei de transport públic”, explica la plataforma. Cal recordar la proposta de sanció de més de 700.000 euros al contractista sortint (Mohn S.L.) en concepte de “costos per la reparació i posada en bon estat d’ús” dels 146 vehicles subrogats a Avanza.

DSCF3624 1

Resolució del Síndic

D’altra banda, diferents organitzacions que formen part de la plataforma ‘Per un servei digne de bus al Baix Llobregat’ van rebre una resolució del Síndic de Greuges de Catalunya. Aquesta actuació es va iniciar d’ofici el passat 28 de juliol, i ha permès conèixer mesures adoptades per l’AMB i l’operador per solucionar les deficiències existents. Pel que fa als suggeriments i recomanacions d’aquest informe de la síndica, van en línia del que ha demanat la plataforma, i es pot destacar el següent:

  1. Restablir el nivell de qualitat del servei de transport competència de l’AMB, exigint el compliment del contracte amb Avanza a partir de la supervisió i, si cal, l’aplicació de sancions.
  2. Garantir l’accessibilitat dels autobusos per a totes les persones.
  3. Activació d’un sistema de comunicació de les incidències a usuaris i usuàries.
  4. La necessitat de crear un espai de diàleg entre administracions, entitats socials i

operadors.

La manifestació de la ciutadania del passat nou de juliol, encapçalada per les entitats que constitueixen la plataforma, “ha donat els seus fruits, tot i els intents d’alguns per silenciar, quan no minimitzar, el seu impacte. També s’han detectat intents de fer servir aquesta mobilització de manera partidària, el que és rebutjat enèrgicament per la plataforma, ja que no forma part dels seus objectius.”

61f446e5a5857

“Es pot dir que ara l’administració s’ha posat de valent per tal de restablir la confiança en un servei bàsic i imprescindible pel Baix Llobregat, com és el transport públic. Però l’AMB ha de complir amb el manteniment dels vehicles, desenvolupar el calendari i la programació previstos per a la renovació de la flota que han comunicat. S’ha de garantir un servei d’autobusos digne i plenament operatiu a la comarca, i que recuperi la confiança perduda”, afirma la plataforma i afegeix que “cal tenir present que això passa en un context d’emergència climàtica i de crisi social, ambiental i energètica, on les solucions col·lectives com el transport públic són, i seran, peça clau per sortir més enfortits d’aquesta situació.”

Redacció / Fotos: Plataforma PSDBBLL-Avanza-Ajuntaments

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix