L’AMB aprova un pressupost consolidat de 2.470 milions d’euros

Imprimeix

El pressupost fa èmfasi en les polítiques socials i la gestió de la infraestructura verda, inversió en infraestructures i equipaments sostenibles, lluita contra la contaminació i l'impuls a la transició energètica i la mobilitat sostenible

El Consell Metropolità va aprovar inicialment els pressupostos  generals de l'AMB per al 2023, amb un import consolidat de 2.470  milions d'euros de despeses i 2.491,4 milions d'ingressos.

El pressupost consolidat de l'AMB l'integren el de la mateixa institució, el del seu organisme autònomInstitut Metropolità del Taxi (IMET), l'estat de previsió de despeses i ingressos de l'entitat pública empresarial local Institut Metropolità de Promoció del Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL) i els estats de previsió de despeses i ingressos de les societats en les quals participa, íntegrament o majoritàriament: Transports de Barcelona, SA; Ferrocarril Metropolità de Barcelona, SA; Projectes i Serveis de Mobilitat, SA; TMB, SL; Informació i Serveis, SA; Societat Metropolitana de Rehabilitació i Gestió, SA (REGESA), i Regesa Aparcaments i Serveis, SA (RASSA). També inclou  com a documentació complementària els projectes de pressupost dels consorcis, fundacions i empreses mercantils adscrites a l'AMB: el consorci de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), el Consorci del Parc Natural de la Serra de CollserolaHabitatge Metròpolis Barcelona SA, el Consorci Besòs Tordera, el Consorci Ecoparc 4, el Consorci de l'Habitatge, la Fundació Rivus i CCB Serveis Ambientals, SA.

Seu amb 235c3

Aquest pressupost consolidat assoleix un total de 2.470 M€ de despeses i 2.491,4 M€ d'ingressos, amb un increment del 12,89% i del 13,88% respectivament amb relació al 2022. Es formula amb un superàvit inicial de 21.559.586,70 €, i dona compliment a les mesures de sanejament aprovades per corregir el romanent de tresoreria negatiu per a despeses generals de la liquidació del 2021.

Pel que fa al pressupost estricte de l'AMB, els estats d'ingressos i de despeses sumen un total d’1.198.369.683,75 € i 1.176.810.097,05 € respectivament, i creixen un 20,91% i un 18,73% respecte al 2022.

L'assignació de recursos que disposa el pressupost dona continuïtat a les actuacions de caràcter social i ambiental que venen d'exercicis anteriors tenint en compte el context global  actual on cobren especial rellevància els riscos d'exclusió social i d'emergència ecològica.

Aquests comptes anuals, els darrers de l'Acord de Govern 2019-2023, es formulen en un entorn d'incerteses marcat pels efectes en el temps de la pandèmia mundial, que, sumats a una crisi inflacionista provocada per la invasió russa a Ucraïna, alenteixen la recuperació.

L'AMB és conscient d'aquests efectes negatius durant el 2023 i el seu efecte directe en la ciutadania, especialment els col·lectius més vulnerables, les pimes i els autònoms, i en aquest sentit, dona cobertura al desenvolupament de les diferents línies estratègiques de l'AMB, amb diverses singularitats per destacar.

observatori discapacitat

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ingressos de l'AMB per al 2023

Els ingressos pressupostaris de l'AMB són, en el marc del qual defineix la llei i en termes generals, les aportacions municipals, els impostos directes, les taxes i cànons i les transferències finalistes d'altres entitats per a l'execució o prestació d'actuacions i serveis públics. La previsió per al 2023 s'emmarca en un criteri de prudència i realisme.

Les principals fonts d'ingressos que incorpora el pressupost són:

 
 
 
 
 
 
 
 

              

 

 

Despeses de l'AMB per al 2023

Les línies pressupostàries per donar compliment als objectius polítics definits en l'Acord de Govern de l'AMB 2019-2023, recollides en el Pla d'actuació metropolità i que es preveuen complementar i ampliar amb nous estímuls econòmics provinents dels fons europeus de recuperació i resiliència són, per àrees i competències:

– Territori

 
 
 

o   3 M€ per a Habitatge Metròpolis Barcelona.

 

 

o   5,4 M€ per a l'IMPSOL, de la subvenció del MITMA, per al finançament dels habitatges de titularitat pública destinats al lloguer assequible o social.

o   50 M€ de l'endeutament a llarg termini amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI), per a la construcció de 1.100 habitatges amb la mateixa finalitat.

o   Per a rehabilitació energètica i d'accessibilitat al parc d'habitatge existent es preveu una disposició de l'endeutament concertat amb el BEI de 10,4 M€, destinat al pla d'inversions en eficiència energètica i accessibilitat de l'AMB en coordinació amb el Consorci Metropolità de l'Habitatge, juntament amb una aportació corrent de 2,4 M€  

 

Impacte1

– Ecologia

 

 

 

amb pressupost 2

– Mobilitat, Transport i Sostenibilitat

 
 
 

foto pressupost 3

– Resta d'àrees i actuacions

 
 
 
 

Redacció / Fotos: AMB