Hospitals i centres de salut recuperen parcialment el sistema informàtic

Imprimeix

S’espera que al llarg del dia d’avui es torni a la normalitat absoluta després del ciberatac

El sistema informàtic de tots els serveis del Consorci Sanitari Integral (CSI), que aglutina a tretze centres sanitaris, entre ells tres hospitals de Barcelona i la seva àrea metropolitana, van recuperar ahir diumenge part de la seva operativitat després del ciberatac que ho va deixar inoperatiu en la matinada de divendres passat. La Generalitat ha informat en un comunicat que els centres d'atenció primària, sociosanitaris i hospitals van recuperar gran part dels seus sistemes, i s’espera que al llarg del dia d’avui tot torni a la normalitat absoluta.

moisèsbroggi recupera

Subratlla que el pla de seguretat que es va desplegar fa dos anys per part de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, juntament amb el Departament de Salut, “ha permès contenir l'abast de l'incident i mantenir l'activitat assistèncial a les àrees afectades”. Es tracta, explica el comunicat, d'un pla que, amb algunes excepcions, “ha permès mantenir l'assistència sanitària; els serveis de còpia en el núvol que permeten restaurar la informació; o mesures per delimitar l'accés als sistemes i el moviment dins d'aquests.”

El Consorci Sanitari, per la seva banda, treballa en la restauració dels serveis i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat, “ja ha instal·lat programes proporcionats per l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya a mil ordinadors de l'esmentat consorci per evitar un nou incident, podent-se ampliar a 3.5000”, així com nous dispositius als centres d'atenció primària. També es treballa, assenyala la nota, en la recerca per esclarir els fets.

moisesbroggi normalitat 4

El ciberatac de la matinada del divendres va ser de tipus 'ransomware', que consisteix en un tipus de programa informàtic que infecta el sistema i demana un rescat a canvi per aixecar aquesta restricció.

El CSI és un consorci públic que té 13 centres d'atenció primària i hospitalària a Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat i la comarca del Baix Llobregat. Entre els centres destaquen tres hospitals: El Dos de Maig de Barcelona, el Moisès Broggi de Sant Joan Despí i l'Hospital General de l'Hospitalet de Llobregat.

Redacció / Fotos: Arxiu