Nou espai per al dol gestacional, perinatal i neonatal a Sant Feliu

Dedicat a les persones que han patit la pèrdua d'un fill durant l'embaràs, el part o poc després de néixer

Des d'aquest cap de setmana, el Cementiri Municipal de Sant Feliu de Llobregat compta amb un espai dedicat al dol gestacional, perinatal i neonatal. La inauguració del nou memorial va tenir lloc aquest dissabte, en un acte que va comptar amb la presència dels representants de les institucions i entitats que l'han fet possible. De part de l’Ajuntament de Sant Feliu, van intervenir-hi Oriol Bossa, alcalde de la ciutat, i Lídia Muñoz, primera tinenta d’Alcaldia; Ana Gassió, directora general de PFB Serveis Funeraris, empresa concessionària del cementiri; i les entitats de dol perinatal Petits amb Llum i Associació Ania.

CementiriSantFeliu AGassió OBossa AssAnia PetitsLlum LMuñoz

Dirigit a totes les persones que han patit la pèrdua d'un fill prematurament, en l'etapa de gestació, durant el part o poc després de néixer, el nou espai de dol permetrà tenir un lloc on fer visible aquesta mort, encara poc reconeguda a la nostra societat, a més de ser un punt de referència físic on recordar i retre homenatge per a les famílies en dol. Situat en una zona enjardinada, al centre del cementiri, el memorial està presidit per una gran llosa amb la inscripció: “Vas créixer dins nostre, / per marxar com una ploma / lligada al cor.

En la seva intervenció, l'alcalde de Sant Feliu, Oriol Bossa, va recordar que "una de cada quatre famílies pateixen la mort prematura d’un fill, una realitat que encara és molt amagada i silenciada socialment, fet que en dificulta el dol posterior. Amb aquest memorial volem contribuir que les famílies tinguin un lloc físic i especial de culte i record que els ajudi a superar aquesta pèrdua". Per la seva banda, la primera tinenta d’Alcaldia, Lídia Muñoz, va posar en relleu la importància de comptar amb espais com aquest: “Quan estàs preparant-te per a la vida, la mort és molt dolorosa. Però quan es pot fer visible i se’n pot parlar, deixa de ser un tabú. Cal tenir en compte que la pèrdua gestacional, perinatal o neonatal no només comporta un dolor emocional, sinó també físic per a les dones que la pateixen. Un dolor que cal evidenciar, acompanyar i reivindicar a tots els nivells, especialment des d’àmbits com la sanitat. Aquest espai memorial era molt necessari.”

CementiriSantFeliu ActeEspaiDolPerinatal 2

Des de PFB Serveis Funeraris, la directora general, Ana M. Gassió va remarcar la vocació dels serveis funeraris d’acompanyar les famílies que pateixen la mort d’un ésser estimat, un procés especialment dur quan aquesta pèrdua és d’un fill: “Des dels serveis funeraris, prestem servei i donem suport a les persones davant la defunció. Uns moments que percebem emocionalment molt durs i complicats quan el dol és d’un fill, ja que es tracta d’una pèrdua contra natura, en què es trenca el vincle vital més important. Per això, és clau que entre tots contribuïm a reconèixer aquesta pèrdua, facilitant recursos d’ajuda a les famílies i creant espais de referència propis en un entorn adient, com és el dels cementiris.”

Les entitats Petits amb Llum i Associació Ania, presents també a l’acte, treballen per acompanyar les famílies en dol per la pèrdua prematura d’un fill i perquè no se sentin soles o desprotegides en aquests moments. “La creació d’aquest espai és un gest a favor de la normalització de la pèrdua gestacional, perinatal i neonatal, una mort encara molt infravalorada, també des de l’àmbit sanitari, fet que complica el procés de superació a moltes dones i famílies que es troben en aquesta situació.”

La presentació del nou espai va concloure amb la intervenció de l’Escola Municipal de Música de Sant Feliu, amb la lectura d’una poesia musicada i una ofrena per part del públic assistent amb plomes blanques, en record dels fills i filles perduts, al costat del monòlit.

Redacció / Fotos: PFB Serveis Funeraris

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix