Una jutgessa d’Esplugues envia a Shakira a judici

Imprimeix

La cantant colombiana, que resideix a Esplugues de Llobregat, está acusada de sis delictes contra Hisenda pels quals la Fiscalia li demana en total vuit anys i dos mesos de presó i una multa de 23,8 milions d'euros

Una jutgessa d'Esplugues de Llobregat ha acordat enviar a judici a la cantant Shakira per sis delictes contra la Hisenda Pública, pels quals la Fiscalia li demana en total vuit anys i dos mesos de presó i una multa de 23,8 milions d'euros.

shaki 2

En un acte, la titular del jutjat d'instrucció número 2 d'Esplugues ha resolt l'obertura del judici oral a la cantant colombiana perquè sigui jutjada en l'Audiència de Barcelona, acusada de defraudar 14,5 milions d'euros entre els anys 2012 i 2014, simulant que no residia a Espanya.

Shakira va rebutjar el passat 27 de juliol l'acord que li oferia la Fiscalia de Barcelona per evitar ser jutjada per frau fiscal i va decidir anar a judici, argumentant llavors que confia “plenament” en la seva innocència, segons l'agència de comunicació de l'artista.

L'endemà passat, el 29 de juliol, la Fiscalia va presentar el seu escrit d'acusació, en el qual demana per a la cantant vuit anys i dos mesos de presó i una multa de 23,8 milions d'euros per sis delictes contra la Hisenda pública.

Com que Shakira ha retornat ja els 14,5 milions que li exigia l'Agència Tributària i altres tres d'interessos, la Fiscalia li aplica l'atenuant molt qualificat de reparació del dany per reduir-li la pena que podria correspondre-li per sis delictes contra la Hisenda pública, cadascun d'ells castigat amb penes de fins a sis anys de presó.

L'artista colombiana disposa de temps per pactar amb les acusacions -que inclouen també a Hisenda i a l'Agència Tributària catalana, que l'atribueixen cadascuna d'elles tres delictes contra la Hisenda pública- fins al moment d'asseure's en la banqueta. Com cap de les penes que se li sol·liciten supera els dos anys de presó i la cantant no té antecedents, en cas d'una eventual condemna Shakira podria beneficiar-se d'una suspensió de la pena i evitar el seu ingrés a la presó, si així ho acorda el tribunal.

Una vegada la jutgessa ha dictat l'acte d'obertura de judici oral, en el qual remarca que no és procedent adoptar cap mesura cautelar contra la cantant, Shakira disposa de deu dies per presentar el seu escrit de defensa.

El passat mes de maig, l'Audiència de Barcelona va concloure que hi havia base per enviar a Shakira a judici, davant els indicis que residia a Espanya ja el 2012 i, per tant, estava obligada des de llavors a tributar en aquest país.

sotocasa shaki

De fet, la Fiscalia sosté en el seu escrit d'acusació que la cantant vivia a Espanya “de manera habitual” entre els anys 2012 i 2014: primer a Barcelona i després en un habitatge d'Esplugues de Llobregat que va comprar amb la seva exparella Gerard Piqué, a través d'una societat. Segons el ministeri públic, aquest habitatge va constituir el domicili familiar de l'artista, les estades de la qual fora d'Espanya durant aquest temps ho van ser per “motius professionals, amb una durada molt curta”, a excepció de la temporada en què va participar en el programa nord-americà 'The Voice' (61 dies el 2012, 118 el 2013 i 117 el 2014).

shiki 4

D'aquesta forma, tenint en compte el concurs nord-americà i altres estades professionals en altres llocs, l'acusada va romandre a Espanya de forma efectiva 242 dies el 2012, 212 el 2013 i 243 el 2014 i les seves absències del país “han de qualificar-se d'esporàdiques” i computar-se com a permanència en aquest país, segons la Fiscalia.

En haver residit a Espanya més de 183 dies a l'any, el ministeri públic considera que Shakira “era resident fiscal a Espanya i tenia l'obligació de tributar per la totalitat de la seva renda mundial amb independència del lloc on s'hagués produït i qualsevol que anés la residència del pagador”, tant respecte a l'IRPF com a l'impost del patrimoni.

Per evitar tributar a Espanya, segons la Fiscalia, Shakira “va utilitzar un entramat societari”, amb seu a les Illes Verges Britàniques, Illes Caiman, Malta, Panamà i Luxemburg, amb la finalitat d'ocultar la seva renda i el seu patrimoni a l'Agència Tributària espanyola i catalana. El pla de la cantant consistia que les seves empreses figuraven formalment com a titulars de les rendes, mentre que ella solament constava “en últim lloc i algunes societats radicades en paradisos fiscals” a les quals van anar a parar la major part dels seus ingressos, segons la Fiscalia.

2017052416114236587

Totes aquestes societats no tenien mitjans materials i personals per realitzar cap activitat i les despeses que van generar van ser “les purament administratives”, segons el ministeri públic, que creu que l'única finalitat de l'entramat era “ocultar a la Hisenda pública les rendes i el patrimoni de l'acusada.”

Per contra, per a la cantant i el seu equip aquest cas “constitueix un total atropellament” als seus drets, ja que ha demostrat sempre “una conducta impecable, com a persona i contribuent, i una plena disposició a solucionar qualsevol diferència des del primer moment, fins i tot abans del procés penal”, segons van subratllar en un comunicat després de no aconseguir un pacte amb la Fiscalia.

Shakira va lamentar llavors que “mai” a cap altre país s'ha topat amb una “persecució amb tal falta de raonament i tan aferrissada” per part d'Hisenda, “ni un ús tan evident de la pressió mediàtica i reputacional com a mecanisme recaptatori.”

Segons la seva defensa, el ministeri públic ha fet un “exercici minim” d'intentar mostrar la seva permanència a Espanya durant “certs dies, però ni des de lluny el que exigeix la llei per considerar-se resident.”

Redacció / Fotos: Arxiu