La Diputació destina 12 milions d'euros per lluitar contra l’abandó escolar

Imprimeix

Cornellà i El Prat són dos dels set municipis de la primera corona metropolitana que han participat en el programa Noves Oportunitats Educatives

La Diputació de Barcelona destinarà en aquesta legislatura dotze milions d'euros al programa Noves Oportunitats Educatives (NOE 4.10) de lluita contra l'abandó escolar entre els joves de 16 a 24 anys de la província de Barcelona. Així ho ha anunciat aquest dimarts el diputat d'Educació de la Diputació, Josep Monràs, en una trobada amb els mitjans de comunicació, en la qual ha dit que l'import es destinarà a “ajudar els municipis perquè els joves puguin trobar noves oportunitats educatives.”

Alexis Brown unsplash 600x400

De moment, el programa ha comptat amb una fase pilot que s'ha iniciat a set municipis i un consell comarcal, a la qual ara s'han sumat 94 ens locals de la província de Barcelona, amb el que les ajudes arribaran a més de tres milions de persones, ha informat el diputat. Per això, segons Monràs, dos de cada tres ajuntaments de la província de Barcelona lluitaran contra l'abandó escolar prematur.

De moment, han participat en el programa 3.332 joves de set municipis de la primera corona metropolitana (Badia del Vallès, Cornellà de Llobregat, Igualada, Mataró, Mollet del Vallès, el Prat de Llobregat i Vilafranca del Penedès), a més del Consell Comarcal d'Osona.

imatge formacio professionalitzadora

Amb els resultats del pla pilot i l'experiència d'una trentena de municipis més de la segona corona “s'ha anat construint una estratègia comuna per a tots els ajuntaments”, a la qual s'han adherit els 94 ens locals, ha assenyalat Josep Monràs. El diputat ha posat en valor el treball del món municipal en la lluita contra l'abandó escolar, alhora que ha criticat la “falta de col·laboració de la conselleria amb els municipis”, ja que la Generalitat “no cedeix informació sobre rendes familiars i vulnerabilitat.”

En aquest sentit, Josep Monràs ha anunciat que ha instat la conselleria a treballar conjuntament, perquè “l'abandó escolar prematur és un problema de país', encara que 'de moment la resposta ha estat el silenci.”

abando

Les xifres d'abandó escolar entre els joves de 16 a 24 anys a Catalunya superen la mesura europea i espanyola, per la qual cosa “no són suportables”, ja que a més “tenen efecte sobre l'àmbit social' perquè un 'jove desorientat genera problemes de convivència”, segons Monràs.

PSV5121 1 1 1

L'objectiu del programa NOE és que els joves segueixin amb la formació més enllà de les etapes educatives obligatòries, per la qual cosa Monràs ha dit que la Diputació posarà a la disposició d'ajuntaments i ens locals recursos per crear un sistema integral d'acompanyament que, amb suport tecnològic, faci universal la informació a escala local. A partir d'aquesta plataforma serà possible fer un seguiment de les trajectòries de la població entre 16 i 24 anys que està en risc d'abandó escolar, ha afegit el diputat. De moment, la plataforma està en procés de licitació i “esperem tenir-la preparada abans d'acabar l'any”, ha expressat el diputat. “No volem que el programa de lluita contra l'abandó escolar sigui solament decoratiu” sinó que “pretenem anar més enllà” i que “sigui dinàmic, canviant, realista” i que s'adapti a les circumstàncies de cada ciutat i poble interessat, ha afirmat el diputat.

Redacció / Fotos: Diputació de Barcelona-Arxiu-Aj. Prat