Es presenta els primers resultats del Projecte Uneix de l'APMS

Imprimeix

Es va iniciar fa un any, enmig d'un context incert de pandèmia, amb el propòsit de dibuixar un nou futur per a l'Atenció Primària com a peça clau en el sistema sanitari i social

L'Atenció Primària Metropolitana Sud (APMS) ha presentat en una jornada el recull dels primers projectes impulsats pels equips i serveis d'atenció primària del territori, en el marc del Projecte Uneix. Aquest projecte es va iniciar fa un any, enmig d'un context incert de pandèmia, amb el propòsit de dibuixar un nou futur per a l'Atenció Primària com a peça clau en el sistema sanitari i social. L'acte va reunir prop de 300 professionals dels CAP i unitats de l'APMS. Durant la jornada es van presentar projectes engrescadors que pretenen aportar valor social i contribuir a la millora de la qualitat assistencial, alhora que il·lusionar els treballadors.

Jornada UNEIX 220608 57

En la inauguració, el director de l'Atenció Primària Metropolitana Sud, Lluís Esteve, va destacar el paper dels professionals de l'atenció primària com a protagonistes positius i actius per a la transformació del model.

El propòsit transformador de l'Atenció Primària

Uneix és una experiència que té el propòsit de transformar l'Atenció Primària de la Metropolitana Sud a partir d'un canvi cultural en la manera de pensar i d'actuar. Sota el lema "Avançar il·lusiona, fer-ho junts emociona", el Projecte Uneix convida els professionals a reflexionar, analitzar, compartir, participar, comunicar i prioritzar per definir un horitzó en positiu. Uneix enforteix els lideratges del territori com a element fonamental per al canvi i té l'origen i l'eix d'acció en el benestar dels professionals, per oferir la millor experiència a les persones i a la comunitat a la qual dona servei.

Jornada UNEIX 220608 05

Uneix, en aquest primer any de trajectòria, ha realitzat tres edicions d'intercanvi de coneixement amb la participació de 81 professionals, on s'ha facilitat i acompanyat a la posada en marxa de 34 projectes.

Marcar objectius curts i consensuats

La primera ponència de la jornada va abordar la metodologia en què es basa Uneix. En la presentació, conduïda per Coral Fernández, adjunta a la Direcció de l'Atenció Primària Metropolitana Sud, i Dolors Sánchez, adjunta a la Direcció de Persones pel Desenvolupament Professional i Gestió del Talent de la Gerència Territorial Metropolitana Sud, es van explicar els aspectes clau d'aquesta metodologia que acompanyen el desenvolupament de cada projecte de millora, basada en evidències i adaptada a cada equip i entorn. Es tracta d'una metodologia àgil: accions curtes, on és clau la implicació i la participació de l'equip directiu i els mentors, figures que representen la gran palanca de canvi i que donen suport i acompanyen l'equip en les accions.¡ Fernández va destacar que "cal maximitzar l'expertesa dels professionals, dotant-los d'eines per fer el salt qualitatiu", i que "l'error té un gran valor per a l'aprenentatge i per generar un entorn de confiança". Sánchez va fer especial menció a la importància de generar espais per a la reflexió i motivar la intel·ligència col·lectiva.

Jornada UNEIX 220608 37

En el primer bloc, sobre Projectes i solucions a reptes compartits des del lideratge i la participació dels professionals, quatre equips d'atenció primària –EAP Maria Bernades (Viladecans), EAP Montbaig (Viladecans), EAP Sitges i EAP Martorell Urbà–van presentar diverses fórmules organitzatives on es potencia l'expertesa de tots els grups de professionals d'un equip. Quatre experiències basades en el consens i que tenen per objectiu fer aflorar els valors de l'atenció primària –accessibilitat, evidència, longitudinalitat– i on es posa de manifest com Uneix ha estat el punt de partida i els ha dotat d'eines i metodologia per assolir resultats satisfactoris tant per als professionals com per a la població.

Seguidament, com a exemple de tots els valors que vol potenciar l'Atenció Primària Metropolitana Sud, es van explicar les claus d'èxit del Grup de Ferides Cròniques i Complexes, implementat al territori per un grup d'infermeres ara fa quatre anys, i que en l'últim any s'ha reformulat incorporant innovació organitzativa i de prestació de servei, alineada amb el projecte Uneix. Destaca pel colideratge assistencial-directiu, que potencia i maximitza les capacitats de la infermera de pràctica avançada i que ha comportat uns resultats amb un gran impacte en la qualitat de vida de les persones que pateixen ferides de llarga durada i en la sostenibilitat del sistema. Integra també un programa de formació, docència i innovació que el fa singular a Europa. Aquest espai va acabar amb l'emotiu testimoni de l'Alicia Rodríguez, pacient del grup, que va explicar: "gràcies a la formació, ara soc capaç de fer-me jo mateixa les cures, cosa que abans em semblava impossible". La infermera Montse Villanueva va remarcar que en la primera visita ja s'apodera el pacient, fent educació sanitària perquè sigui autònom i identifiqui els signes d'alarma, i que es treballa conjuntament amb la infermera referent de la pacient per fer visites coordinades.

Jornada UNEIX 220608 14

La segona taula, La proximitat, la participació i la il·lusió. Empremta i element de transformació positiva, va girar entorn de tres propostes presentades pels EAP Verdaguer, La Gavarra i Gornal, orientades a generar dinàmiques positives per captar talent. Són projectes d'equip adreçats a incrementar el benestar dels professionals, accions que generen sentiment d'orgull i pertinença i que acaben revertint en canvis positius en el dia a dia de l'atenció. Es va tractar la comunicació com a element que genera confiança, seguretat i eficiència a l'equip, la innovació de processos per contribuir a un creixement personal i professional de la persona, i la flexibilitat i l'exploració de nous límits per augmentar la fidelització i captació de nous professionals.

El tercer espai, Col·laborem i fem sinergia. Compartim coneixement i experiències, va versar sobre el mentoring com a aprenentatge bidireccional i col·laboratiu, un dels eixos principals de la metodologia Uneix. Es va parlar d'acompanyament directiu, des de la proximitat, ajudant a la superació d'obstacles i amb rol facilitador, es va fer menció de la imaginació com a capacitat per tenir en compte una nova mirada que millori el servei, i d'abandonar la por a projectar nous reptes i d'aprendre a prioritzar necessitats. Es va destacar la cultura d'avaluar no només en la vessant d'innovació de projecte, sinó també en els efectes secundaris que provoca la nova iniciativa.

Jornada UNEIX 220608 29

En format vídeo, es van presentar iniciatives transversals, que ja estan en marxa a la Metropolitana Sud, i que busquen el benefici del pacient mitjançant una xarxa col·laborativa del sistema de salut i altres agents. El moment dolç va arribar amb la interpretació, per la cantautora Núria Duran, de dues peces musicals molt ben rebudes pel públic.

Montserrat Figuerola, gerent territorial de l'Àrea Metropolitana Sud,  va destacar en la cloenda que Uneix ja és un element que identifica el territori i que un dels seus grans valors és que la seva construcció parteix de cada equip i grup de professionals. "Actuem –va afirmar– com a responsables del canvi, no com a receptors de missatges". També va fer menció a l'autoreconeixement de l'atenció primària: "cal comunicar allò que fem bé i avaluar les accions per identificar els reptes de millora", va afirmar. Finalment, va reforçar el missatge d'innovar a partir de l'experiència de pacient.

L'acte va servir per oferir un espai de reflexió i d'escolta activa de coneixement i per posar en valor Uneix com a motor de canvi per enfortir l'Atenció Primària. 

Redacció / Fotos: AP Metrosud