El 20% de la població metropolitana, víctima d’algun delicte el 2020

Imprimeix

L'índex de victimització va caure 7 punts a l'àrea metropolitana de Barcelona durant l'any del confinament per la Covid-19

Durant l'any 2020, l'any del confinament, en què les restriccions de mobilitat per la pandèmia van ser més severes, el 20% de la població metropolitana assegura haver patit, com a mínim, un fet delictiu. Així es desprèn de l'Enquesta de victimització de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (EVAMB), elaborada per l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) a través de 8.000 entrevistes personals. L'EVAMB quantifica i analitza la seguretat urbana al territori metropolità a través de la victimització i la percepció de la població.

patrulles conjuntes

Els atacs a la seguretat personal, que comprenen des de robatoris de bossa o cartera fins a amenaces o agressions, és l'àmbit amb més prevalença: un 13,3% dels enquestats s'han sentit víctimes d'aquests delictes, la majoria robatoris no violents. Les dones presenten un índex de victimització (14%) més elevat que els homes (12,5%).

El segon àmbit més comú és el del vehicle: robatoris d'accessoris o intents de robatori de cotxes o motos, entre els més freqüents. Un 6,2% de les persones entrevistades declara haver-ne estat víctima.

Autoria AMB

Pel que fa a l'entrada o intent d'entrada a domicilis, el 2,9% es va sentir afectat. En el cas de les segones residències, la proporció escala fins al 4,2%.

El 0,5% declara haver estat víctima d'algun fet contra la seva botiga o comerç. Amb el tancament de negocis causat per les restriccions sanitàries durant el 2020, la victimització en aquest sector ha decaigut respecte a l'any anterior, que va ser del 0,8 %.

FPcEeZ0WQAEjfnw

L'enquesta també ha mesurat de manera exploratòria i experimental els fets comesos en l'entorn virtual. El 9,4% de la població de l'àrea metropolitana de Barcelona es va sentir víctima d'un delicte contra la seguretat cibernètica. Els més comuns són les estafes en la compra en línia o la infecció de dispositius mòbils amb virus o arxius maliciosos.

Marta Murrià, cap de l'àrea de Convivència i Seguretat Urbana de l'IERMB i autora de l'estudi, explica que "les dades mostren que la distribució territorial de les victimitzacions i dels sentiments d'inseguretat té un clar component metropolità, i depassa els límits administratius de les ciutats."

victima 2

Aquestes dades estadístiques coincideixen amb l'anunci d'un pla per crear un sistema integral de seguretat metropolitana, fet la setmana passada pel vicepresident executiu de l'AMB, Antonio Balmón. L'AMB obrirà un diàleg amb el Govern de Catalunya i els ajuntaments metropolitans per millorar la coordinació entre els Mossos i les policies locals. El pla preveu reforçar la vigilància nocturna, desplegar càmeres i erradicar racons insegurs, entre altres mesures. "L'espai públic i la convivència no es poden degradar, no ens ho podem permetre. I les polítiques de seguretat no es poden desenvolupar només a escala local", va afirmar Balmón. 

Les restriccions de mobilitat i els confinaments van reduir la victimització 

Les dades de l'EVAMB mostren una caiguda important en l'índex de victimització a la metròpolis de Barcelona durant el 2020, atesa la situació d'excepcionalitat que ha comportat la pandèmia i el confinament. L'índex global de victimització va disminuir 7 punts percentuals respecte a l'edició anterior. 

estadistica victimes

Augment en la seguretat percebuda als barris i ciutats metropolitans 

D'acord també amb l'EVAMB, la seguretat dels barris metropolitans ha rebut una valoració mitjana de 6,40 punts i la de les ciutats ha estat de 5,99 punts en una escala del 0 (no hi ha gens de seguretat) al 10 (hi ha molta seguretat).

118934192 1398230583700881 2302987436661802371 n

Aquestes xifres suposen un augment en la seguretat que la població metropolitana atribueix als barris i ciutats, després que la percepció disminuís lleugerament durant dos anys consecutius. Aquest increment s'ha produït especialment a la zona del Besòs, i de manera significativa a Badalona. També augmenta la percepció de seguretat a Santa Coloma de Gramenet, sobretot en relació amb els barris. 

Millora en la valoració dels serveis policials 

L'EVAMB també pregunta sobre l'opinió de la població sobre els serveis policials que operen a l'AMB (Policia Local i Mossos d'Esquadra) en l'escala del 0 (donen un servei pèssim) al 10 (donen un servei excel·lent).

 fotoarxiucontrolmossosipl bc6054e8

La població metropolitana avalua amb 7,13 punts de mitjana els serveis que presten els Mossos i amb 6,82 punts els de les policies locals, puntuacions que milloren les dels dos anys anteriors.

Redacció / Fotos: Mossos d’Esquadra-Ajuntaments