Gavà ja té a punt la seva Fira d’Espàrrecs

Imprimeix

Hi ha previst tres setmanes d’activitats que s’iniciaran el 22 d’abril i fins al 8 de maig

Després de l’aturada l’any 2020 a causa de la pandèmia de Covid-19 i de la celebració d’un programa d’activitats alternatiu i adaptat a la situació epidemiològica en 2021, es torna a la presencialitat. Gavà celebrarà la 67a Fira d’Espàrrecs del 30 d’abril i l’1 de maig de 2022. Serà una edició molt especial: la del 90è aniversari (es fa per primera vegada l’any 1932). La Fira serà el punt àlgid de Temps d’Espàrrecs, tres setmanes d’activitats que s’iniciaran el 22 d’abril amb una gran festa popular a la plaça de Jaume Balmes i es prolongaran fins al 8 de maig.

IMG 2777

Gemma Badia, alcaldessa de Gavà, i Josep Pañella, president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà han presentat l’edició d’enguany.  Badia ha assegurat que la Fira “representa a Gavà en molts sentits, i no només a l’activitat agrícola, i en particular al conreu de l’espàrrec”. L’alcaldessa ha fet números i ha posat en valor l’antiguitat de la Fira: “La primera Fira es va fer fa noranta anys i, per tant, és més gran que qualsevol de nosaltres, quan ningú de nosaltres no hi era la Fira ja hi era, i això vol dir que és una tradició no només consolidada sinó que té un sentit i que l’Ajuntament vol fer costat perquè aquest suport va més enllà de l’espàrrec.”

IMG 2778

Com és habitual, la Fira implicarà a diversos sectors de la ciutat com ara la pagesia, la gastronomia, la restauració, els comerços, la comunitat educativa, els mercats municipals, i les entitats socials, culturals i esportives. Aquest és un esdeveniment que, tal com Badia ha volgut destacar, “posa en valor l’activitat econòmica agrària, que es correspon totalment amb els nostres principis de sostenibilitat, emmarcats dins de l’Agenda urbana 2030, ja que implica un consum de productes de proximitat i una alimentació saludable”. Així doncs, l’Ajuntament també recolza aquesta Fira perquè representa “tot el que necessitem, que és evitar la contaminació, fer producte de proximitat, i fomentar el medi ambient.”

IMG 2795

Com que la celebració dels noranta anys de Fira és prou important, l’Ajuntament ha decidit, tot i aquesta tornada a la presencialitat, mantenir el Temps d’Espàrrecs i fer “90 activitats, una per cada any que fa que es va celebrar la primera Fira, aquella en la que nosaltres no hi érem.”

Programa

Dintre del paraigua festiu de Temps d’Espàrrecs s’emmarca la tradicional Fira els dies 30 d’abril i 1 de maig. Durant tot el cap de setmana, Gavà s’omplirà de música, jocs familiars, espectacles i tradició. La Mostra Agrícola serà, una edició més, l’ànima de la Fira, amb els lots d’espàrrecs i les paneres artístiques (tant de verdura fresca com de llavors) i les paneres de verdures. Com a novetat, aquest any a la mostra hi haurà un espai dedicat als “90 anys de Fira”, que transportarà els visitants a conèixer els orígens d’aquesta celebració i la seva evolució fins al moment actual. També tornarà el Mercat de Pagès, que donarà l’oportunitat de comprar producte fresc i de proximitat.

IMG 2801

IMG 2796

Divendres 29 d’abril obriran les portes la mostra comercial i artesanal i GastroGavà. La Fira també donarà a conèixer de primera mà el ric teixit associatiu de la ciutat i de les seves activitats i projectes de la mà de la Mostra d’Entitats que, dissabte i per primera vegada, se celebrarà en el marc de la Fira.

GastroGavà a la carta i al recinte firal

El vessant gastronòmic tindrà un fort protagonisme amb GastroGavà, aquest any en dos formats i amb una vintena de restaurants participants. Al tradicional espai gastronòmic ubicat al recinte firal, on degustar les tapes més originals amb l’espàrrec com a protagonista, se li suma l’opció de provar els ‘platillos’ i menús directament als restaurants participants amb GastroGavà a la Carta.

IMG 2794

Les exposicions també seran part destacada. A les mostres sobre fotografia, eines del camp i material agrícola, se suma “La Fira en cartells”, un visionament del grafisme que ha marcat cada edició de la fira.

També l’exposició “Per una alimentació saludable”, en col·laboració de l’AMB, que juntament amb espais dedicats al foment del reciclatge i la reutilització i a la promoció d’hàbits saludables, convertiran la Fira d’Espàrrecs en un mirall dels valors que Gavà representa i el seu compromís amb la consecució de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Els més petits de la casa, a banda de disposar d’un espai d’inflables i rocòdrom, podran fer tallers d’hort i de reaprofitament alimentari a més de manadar espàrrecs a l’espai “Petits Pagesos”. També tindrà l’oportunitat de conèixer en primera persona a la Policia Municipal, Mossos d’Esquadra i Bombers o realitzar en família i amics la gimcana “Temps d’Espàrrecs”, una manera divertida d’aprendre curiositats de la ciutat mentre es resolen enigmes.

Programa de la fira (clica aquí)

La imatge

El cartell anunciador de Temps d’Esparrecs 2022 respira festa, alegria i color. Mostra una petita representació dels sectors implicats, els quals tots es senten aprt d’aquesta celebració que viuen amb intensitat. El punt de trobada per a petits i grans, amics i famílies, on es mostrarà amb orgull el potencial artístic, on es ven, es menja, se celebra, es participa i, sobretot, es viu amb intensitat aquest producte.

IMG 2779

Premsa AAFF Bruguers. contraportada

En definitiva, un reflexi d’alló que vol arribar a ser el Temps d’Espàrrecs: una festa per a tota la ciutat al voltant d’un proucte tan estima, exemple i mostra de l’estil de vida sostenible i saludable que projecta Gavà.

Badia ho ha qualificat de “trencador, nou”, i ha advertit que “no passarà desapercebut, és un cartell alegre que no es correspon amb la línia de cartells dels darrers anys”.

Jordi Tort, primer tinent d’alcalde de Serveis Centrals, Desenvolupament Econòmic Sostenible i Projecció de la Ciutat de l’Ajuntament de Gavà, ha explicat al respecte del cartell que “enguany, com que se celebren 90 anys de Fira, hem decidit obrir un procés per dissenyar un cartell que tradicionalment es feia directament des dels serveis de comunicació i disseny de l’Ajuntament. En aquest procés vam parlar amb tots els agents de la ciutat que formen part de la Fira i es va decidir cap a on volem que vagi la Fira en el seu camí cap als 100 anys, i aquest camí es va concloure que havia de passar pel foment de la tradició i per una “festivització” de la Fira.”

Redacció / Fotos: LPdB