Les víctimes del 'cas beisbol' de Sant Boi rebran 2,2 milions d'euros

Imprimeix

Després de mesos de negociació, l'Ajuntament ha acceptat pagar més de 400.000 euros, mentre que la resta dels diners han estat assumits per les assegurances.

Els familiars segueixen criticant la demora de l’Ajuntament de Sant Boi en assumir part de culpa, tot i que des del Consistori insisteixen que l'esfondrament va ser provocat per un vent excepcional.

El temporal, amb ratxes de vent superiors als 100 quilòmetres per hora, va arrasar la coberta del túnel de batuda en què un matí de dissabte, el dia 24 de gener de 2009, s'havien protegit els benjamins per practicar el seu esport després que les competicions quedaran suspeses.

Quatre nens d'entre vuit i 11 anys van perdre la vida. Set menors més i dos adults van resultar ferits.

El pacte s’ha formalitzat aquest dilluns 15 d'octubre, i inclou que els tres imputats - l'arquitecta municipal, Carme R.; l'arquitecte tècnic de l'ajuntament, Daniel C. M., el propietari de l'empresa que va construir el túnel Construccions J. García Martos, José G. M. - acceptin una condemna de dos anys de presó.

Tot i que accepten haver comès un delicte, cap dels tres acusats ingressarà a la presó en no tenir antecedents. L'Ajuntament de Sant Boi també està imputat com a responsable civil subsidiari.

Una altra de les condicions de l'acord és que les indemnitzacions, d'un total de 2,2 milions d'euros, no siguin aportades únicament per les asseguradors, sinó que el consistori assumeixi la seva part.

D'aquesta manera, l'Ajuntament proporcionarà més de 400.000 euros del total de les indemnitzacions, una acció que per a les víctimes suposarà "el reconeixement de la seva part de culpa" en el tràgic succés.

Una sessió extraordinària del ple municipal va permetre la setmana passada que tots els grups polítics votessin unànimement a favor del preacord de l'Ajuntament amb les asseguradores i amb els representants legals de les dues parts.

Defectes de construcció

El fiscal va observar imprecisions i insuficiències en el projecte de l'obra municipal, de l'any 1993, tal com havien denunciat des del primer moment familiars i testimonis del succés.

Els empleats municipals no van saber detectar aquestes insuficiències, que també s'haurien reproduït en l'execució, segons el fiscal.

Un informe pericial va assenyalar que el sostre del túnel va ser incapaç de suportar la ratxa de vent perquè tenia defectes de construcció i perquè incomplia les normes de seguretat.

Segons aquest informe pericial, els murs dels blocs de formigó de les façanes s'haurien d'haver omplert amb formigó (el que no va passar), i tampoc disposaven d'armadures en el seu interior.

Redacció | Foto: Héctor Marín (arxiu)