Reivindiquen la participació ciutadana en la gestió dels rius

La Taula del Llobregat se suma a les al·legacions d’Aigua és Vida al Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya per a 2022-2027

La Taula del Llobregat reivindica els Consells de conca –especialment el del Llobregat– com a eines de governança que permetin la participació en la gestió dels rius, en les al·legacions que ha presentat al Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya 2022-2027, sotmès a informació pública per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). A més, la Taula s’ha adherit a les 90 al·legacions presentades per Aigua és Vida, amb el suport d’Ecologistes en Acció, Grup de Defensa del Ter i Naturalistes de Girona.

parc riullobregat

En opinió de la Taula del Llobregat, el projecte de l’ACA “és un pla de mesures molt elaborat però que només posa noms a problemes que també necessiten valentia i inversió. La despesa prevista en el pla, 2.400 milions d’euros en cinc anys, representa només un 0,8% del pressupost de la Generalitat i és insuficient per implementar les mesures que tindrien un impacte rellevant.”

Una d’aquestes mesures és la creació dels Consells de conca –aprovats pel Parlament de Catalunya i anul·lats el 2011 per la “llei  òmnibus”–, “avui dia molt necessària per aconseguir l’adaptació de la societat a l’augment de fenòmens extrems deguts al canvi climàtic (inundacions, sequeres) i per promoure el decreixement del consum vers uns nivells sostenibles pel territori. Calen els Consells de conca, de totes totes, per gestionar la complexitat dels anys que vindran des de la proximitat i amb la ciutadania del territori, com també reclama el Consell per l’ús sostenible de l’aigua (CUSA)”, explica la plataforma.

llobregat riuet

En segon lloc, la Taula del Llobregat considera que, malgrat la previsió d’augment d’inundacions, “l’ACA continua ignorant els riscos que correran moltes persones que viuen en espais riberencs que s’acabaran inundant tard o d’hora. La principal mesura contra les inundacions ha de ser la planificació territorial i urbanística, deixant d’ocupar zones inundables i desocupant i deixant lliures d’edificacions zones actualment construïdes, com recomana el CUSA”. En els plans de l’ACA per 2022-2027 només s’hi preveuen obres i, en canvi, no es parla d’instruments de planificació.

Finalment, “l’ACA hauria d’expressar amb claredat l’opinió davant dels disbarats en la gestió dels runams salins del Bages. Sense una posició valenta en aquest tema, posar en qüestió el contingut de tot el Pla de gestió”, perquè l’aigua és massa important per deixar-la en mans d’interessos privats, afirma la plataforma.

  • El Pla de restauració mediambiental presentat per l’empresa ICL i beneït pel Govern ha estat rebutjat totalment pel jutjat penal núm. 1 de Manresa, en aute emès el 17.01.2022 seguint amb la sentència penal 242/14. L’ACA hauria de demanar un pla radical de restauraci  i exigir una fian a proporcional a ICL.
 
  • Amb el poc cabal que porta el Llobregat i la necessitat d’aigua que hi ha a la conurbació barcelonina, s’hauria hagut de desestimar la concessió de 8 hm3 d’aigua regenerada a ICL recollida en l’expedient CC2016000177 de l’ACA.
 

La Taula del Llobregat, en definitiva, reclama espais i eines innovadors per tal que la ciutadania del territori es pugui implicar en la gestió dels canvis necessaris per reduir la vulnerabilitat al canvi climàtic global.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
159

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix