Aquest dimarts comença la vaga d’Educació

Imprimeix

Els sindicats han convocat cinc dies els propers 15, 16, 17, 29 i 30 de març

Els sindicats educatius han convocat cinc dies de vaga els propers 15, 16, 17, 29 i 30 de març, com a protesta per la falta de negociació per part de la conselleria sobre les polítiques educatives, que ha portat a “imposar” l'avanç del calendari escolar, entre d'altres mesures. Així ho han comunicat els sindicats en la que han afirmat que la vaga és una “resposta contundent”. Han convocat els cinc dia de vaga els sindicats USTEC, CCOO, UGT, ASPEPC, UGT, CGT, USOC i la Intersindical.

castefa vaga

“És l'hora del compromís, de donar exemple als nostres alumnes i de lluitar pel que és just” han afirmat els representants sindicals. En un comunicat conjunt, els sindicats convocants dels cinc dies de vaga han tornat a exigir la retirada del calendari, una “negociació real ja”. Segons les forces sindicals, la conselleria d'Educació”'està oblidant que és la seva obligació promoure el respecte i el reconeixement al col·lectiu docent davant de la societat”. Per això, han rebutjat l'actitud “impositiva i autoritària mostrada (pel conseller) en desatendre i descurar la negociació real amb els representants sindicals per un retorn de condicions laborals que ara més que mai mereixem.”

Altres demandes

A més de la retirada del calendari escolar, els sindicats reclamen una inversió mínima del 6% del PIB per a educació, la tornada a l'horari lectiu anterior a les retallades de l'any 2010 per a tot el personal i que sigui aplicable en el curs 2022-23. Una reducció de les ràtios estructural, que no es tanqui cap grup educatiu a la xarxa pública, que les jornades de terços passin a ser mitges jornades i que la jornada lectiva es redueixi en dues hores per al personal més gran de 55 anys són unes altres de les demandes.

vaga 1 escoles

També reclamen augmentar el personal d'atenció directa a l'alumnat, recuperar el poder adquisitiu perdut, la retirada del Decret de Plantilles (39/2014) i de la nova modificació curricular, a més d'una FP Pública i de qualitat.

L'estabilització real del personal interí i l'assumpció de responsabilitats de la conselleria en la defensa de la immersió lingüística i cobertura legal de tot el personal dels centres són altres raons que han portat els sindicats a convocar les mobilitzacions.

Als cinc dies de vaga anunciats, s'hi ha de sumar el proper 23 de març, quan la Coordinadora Obrera Sindical (COS), la Intersindical-CSC i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han convocat aturada als centres escolars contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que imposa un 25% de classes en castellà a tots els centres escolars i que la resta de sindicats han anunciat avui que recolzaran.

Nou calendari

El nou calendari escolar avança les classes al 5 de setembre a les escoles i al 7 als instituts i marca un horari lectiu de 09.00 a 13.00 hores per a primària, mentre que seguirà oferint el servei de menjador i hi haurà activitats fins a l'hora habitual de sortida de les escoles, sufragades per la conselleria a la xarxa pública i la concertada.

menjadors vaga

Serveis mínims

La Generalitat ha decretat serveis mínims per a la vaga en escola i instituts convocada de manera unànime pels sindicats educatius. Segons l'ordre emesa per la Conselleria d'empresa i Treball, es decreta una persona de l'equip directiu per cada centre, podent ser el/la director/a, el/la coordinador/a pedagògic/a, el/la cap d'estudis o el/la secretari/a, i en el cas de les guarderies, un membre del claustre.

vaga 2 escoles

A més de la persona esmentada, per a l'ensenyament infantil, de primària i secundària (de 3 a 16 anys), es decreta un servei mínim d'un docent per cada 3 unitats o aules. Per a educació especial (de 3 a 16 anys), el servei mínim establert és del 50% de les plantilles dels centres. Per al servei de monitoratge de menjador, servei de cuina, servei d'acollida, servei d'extraescolars i d'atenció a l'alumnat amb necessitats educatives especials, el servei mínim serà del 50% de les plantilles dels centres, així com per a les guarderies.

Redacció / Fotos: Arxiu-Aj. Castelldefels