Preacord entre Sant Boi i les famílies de les víctimes del camp de béisbol

Imprimeix

Aquestes converses són "tan avançades" que haurien permès assolir "un preacord" entre les dues parts, segons ha explicat aquest dimarts a aquest mitjà l'advocat Josep Maria Fuster Fabra, representant de les famílies dels quatre menors morts i de les de cinc dels nou ferits (set menors i dos monitors).

Fonts de l’Ajuntament de Sant Boi han confirmat aquest principi d’acord, que ha quedat fixat pels vots dels regidors en un ple extraordinari celebrat aquest dimarts. La indemnització acordada és d’un total de 2,2 milions d’euros, a repartir entre totes les víctimes.

Fuster Fabra ha admès que existeix un principi d'acord entre ambdues parts, però ha rebutjat que es pugui tancar definitivament "fins que no estiguin consignats al jutjat tots els diners" que corresponen a les víctimes en concepte d'indemnització.

Una reunió prevista per a aquesta mateixa tarda permetrà que les famílies ratifiquin el principi d'acord.

En cas contrari, el pacte inicial quedarà trencat, ha subratllat el representant de les famílies.

Així mateix, és necessari que totes les famílies dels nens i els dos monitors ferits acceptin el pacte.

"Només amb que un pare digui que no, l'acord saltarà", ha precisat l'advocat. I també és necessari que "cap asseguradora es faci enrere", ha completat.

Imputats sense antecedents

L'acusació particular que representa les famílies exigeix, a més, el reconeixement dels fets i de la culpabilitat per part dels imputats: l'arquitecta municipal, Carme R.; l'arquitecte tècnic de l'ajuntament, Daniel C. M., el propietari de l'empresa que va construir el túnel Construcciones J. García Martos, José G. M., i l'Ajuntament de Sant Boi com a responsable civil subsidiari.

El judici oral comença dilluns a Barcelona. Els acusats s'enfronten a una pena de fins a quatre anys de presó per quatre delictes d'homicidi per imprudència greu i nou delictes de lesions.

Els imputats estan disposats a acceptar una pena de dos anys per evitar entrar a la presó (no tenen antecedents).

El temporal, amb ratxes de vent superiors als 100 quilòmetres per hora, va arrasar la coberta del túnel de batuda en què un matí de dissabte, el dia 24 de gener de 2009, s'havien protegit els benjamins per practicar el seu esport després que les competicions haguessin estat suspeses.

Quatre nens d'entre vuit i 11 anys van perdre la vida. Set menors més i dos adults van resultar ferits.

Defectes de construcció

Un informe pericial va assenyalar que el sostre del túnel va ser incapaç de suportar la ratxa de vent perquè tenia defectes de construcció i perquè incomplia les normes de seguretat.

Segons aquest informe pericial, els murs dels blocs de formigó de les façanes s'haurien d'haver omplert amb formigó, el que no va passar, i tampoc disposaven d'armadures en el seu interior.

El fiscal va observar imprecisions i insuficiències en el projecte de l'obra municipal, de l'any 1993, tal com havien denunciat des del primer moment familiars i testimonis del succés.

Els empleats municipals no van saber detectar aquestes insuficiències, que també s'haurien reproduït en l'execució, segons el fiscal.

H. Marín | Foto: H. M (Arxiu)