Bombers de tota Europa proven a Gavà equips de recerca de víctimes

Imprimeix

Els Bombers de la Generalitat han dut a terme a Gavà, un exercici pràctic de final de projecte amb finalitat demostrativa de les tècniques més específiques de recerca i rescat de persones atrapades en ensorraments.

L’exercici s’ha fet dins el marc del projecte europeu “SGL for USaR” (Second Generation Locator for Urban Search and Rescue Operations), on participen Bombers de la Generalitat (com a grup operatiu), Bombers de França, diferents investigadors d’universitats d’Alemanya, Anglaterra, Grècia i Espanya, a més de diverses empreses europees, han informat fonts de Bombers de la Generalitat.

L’objectiu del projecte és desenvolupar un prototip de localitzador i monitoritzador de víctimes en ensorraments, així com determinar i configurar diferents mètodes per a la recerca de persones, com ara a través de la identificació de sons, la recerca visual amb una càmera, la recerca amb detector de gasos i telemedicina.

“Aquest és un projecte pioner que ha de permetre incorporar més recursos per a la gestió de les emergències i la localització de persones que han viscut situacions de desastres naturals o col·lapses estructurals”, ha manifestat el conseller d’Interior, Felip Puig.

Exercici pràctic

Els professionals han realitzat, en múltiples escenaris, diversos tallers pràctics, tots ells sobre el rescat i el salvament de persones en ensorraments o col·lapses estructurals, tot simulant els procediments habituals de treball dels Bombers de la Generalitat en aquest tipus de serveis.

En finalitzar l’exercici principal, s’han iniciat diversos tallers en els quals els Bombers de la Generalitat han posat en pràctica els procediments habituals de treball en ensorraments, procediments que precisament gràcies a la seva participació en el projecte SGL (Second Generation Locator for Urban Search and Rescue Operations) han millorat en aspectes com la seguretat en ambients contaminats, la utilització de microexplosius per a la desobstrucció d’espais confinats, o la coordinació entre vehicles autoescales i unitats canines per l’alliberament de víctimes, entre d’altres.

En el primer d’aquests tallers, que ha treballat aspectes de seguretat en ambients contaminats per asbestos (minerals silicis) i l’aplicació de tècniques de rescat urbà i eines de força, s’ha plantejat el rescat d’una víctima atrapada per bigues caigudes en un escenari que simulava el col·lapse recent d’una estructura de formigó.

El segon ha simulat la localització d’una víctima en una àrea enrunada, a causa d’un despreniment de roques, a on els rescatadors han accedit a la víctima, han fet la primera atenció sanitària i l’han mobilitzat amb tècniques de rescat amb corda fins lliurar-la als serveis sanitaris.

En aquest cas, per tal de donar suport a la localització de la víctima, han intervingut els gossos del Grup Caní de Recerca dels Bombers de la Generalitat.

D’altra banda, també s’han emprat microexplosius i s’ha realitzat una estabilització d’emergència de blocs per tal de desobstruir espais confinats amb l’objectiu d’alliberar víctimes i facilitar l’accés als rescatadors.

Al tercer taller s’ha fet la recerca, la localització i el rescat d’una persona en una zona ensorrada i amb risc de col·lapsar i que estava atrapada parcialment per una biga.

Els Bombers han utilitzat, a més del dispositiu habitual de rescat, dos camions AEA (AutoEscala Automàtica) amb dues tasques diferents: alliberar la víctima aixecant la biga i traslladar la unitat canina dins la zona calenta.

Un altre dels tallers ha posat en pràctica el rescat d’una víctima atrapada entre runa, concretament sota una llosa. Els efectius han emprat una grua UCA (Unitat de Càrrega) que ha aixecat la pedra uns 50cm i que ha permès l’actuació dels equips de rescat.

El darrer taller ha estat protagonitzat pel Grup Caní de Recerca dels Bombers de la Generalitat que ha emprat la tècnica de venteig i que ha simulat la seva actuació en diferents escenaris de recerca: grans àrees forestals, esllavissades en terrenys amb presència de pous o rasses i construccions o estructures col·lapsades, possiblement produïts per terratrèmols, aiguats i inundacions, ventades i tornados o explosions.

R. | Foto: Bombers