Les entitats socials de l’àrea metropolitana intensifiquen esforços

Gairebé el 60% han readaptat els serveis i projectes per donar resposta a persones en situació de vulnerabilitat agreujada per la crisi social produïda per la pandèmia de coronavirus

El 92% de les entitats socials de l'àrea metropolitana de Barcelona han hagut d'intensificar els esforços en l'atenció a les persones en situació de vulnerabilitat per pal·liar els efectes de la greu crisi social derivada de la pandèmia. Per exemple, destinant-hi més recursos econòmics, de professionals, reforç del voluntariat o més hores d'atenció, entre moltes altres accions. És una de les principals dades del nou baròmetre del tercer sector social de l'àrea metropolitana de Barcelona que, com a novetat, aquest any inclou la capital catalana a l'anàlisi.

4aeb520c b3ba 4231 9b4d 3ca1f9bdd25a

Segons el darrer baròmetre, gairebé el 60% de les organitzacions del tercer sector (56%) han hagut d'adaptar els seus serveis i projectes per poder donar resposta a les conseqüències de la covid-19. Les entitats socials s'han vist obligades a integrar o desplegar altres àmbits d'intervenció a la seva activitat, a banda dels habituals. La salut mental ha estat un àmbit força prioritzat en la redefinició d'aquesta atenció.

Els col·lectius que han necessitat més suport són: les persones que viuen de l'economia submergida, les dones víctimes de la violència masclista, les persones migrades, els sensellar o els joves en risc d'exclusió.

L'emergència social derivada de la pandèmia s'ha abordat de manera col·laborativa entre les administracions públiques i el tercer sector social, entre altres agents. L'acompanyament i el suport a les persones s'han adaptat molt ràpidament. La capacitat de resposta, però, no ha estat homogènia. Els ajuntaments més grans i amb més recursos s'han pogut reorganitzar amb agilitat i sobretot valoren les relacions establertes entre els diferents agents (coordinació, sinergies, espais de diàleg i cocreació, innovació social, etc.), en especial durant les primeres fases de la pandèmia.

pobresa sensellar sensesostre girona covid

L'impacte econòmic

El baròmetre també recull l'impacte econòmic del coronavirus. El 64% de les entitats han vist afectat el resultat del seu exercici econòmic (en concret, el 38%) per una disminució dels ingressos i el 26% per un augment de les despeses. El 36%, però, afirma que la pandèmia no ha tingut cap afectació. Les causes de la reducció de l'activitat econòmica són: les restriccions d'accés o les limitacions a la presencialitat, que ha provocat que alguns serveis no poguessin obrir, o la reducció de les subvencions de les administracions, entre altres.

En l'àmbit econòmic, el finançament públic representa el 71,1% dels ingressos de les entitats socials de l'àrea metropolitana de Barcelona; el 19,3%, el propi, i el 9,6%, el privat. Dels ingressos públics, el 49,3% prové de la Generalitat de Catalunya, el 35,6% dels ajuntaments, el 4,5% de l'Estat espanyol i el 10,6% d'altres administracions.

una dona omple un carro de menjar a un punt de distribucio daliments de caritas 5fa66616c891a

La pandèmia ha accelerat la digitalització del tercer sector. Les entitats socials han invertit per aconseguir l'equipament i programari adequat per poder fer atenció i treball telemàtics. El 90% han fet actuacions de digitalització com ara millora de la connectivitat, obertura de serveis telemàtics o digitalització d'activitats, entre d'altres.

Principals reptes i oportunitats

En el context actual, d'una banda, les entitats socials s'han d'enfrontar, principalment, a la bretxa digital entre els diferents col·lectius atesos i a la millora del treball conjunt entre les administracions i entitats, així com a la millora del seu finançament. D'altra banda, poden gaudir de noves oportunitats generades en el context de la covid-19, com els canvis en les formes de treballar o en la relació amb les persones ateses.

Les entitats socials a la metròpolis de Barcelona

L'àrea metropolitana de Barcelona és una de les més grans d'Europa i representa més del 40% del total de la població catalana. En aquest territori hi ha 1.145 entitats socials, que representen prop del 30% del total d'organitzacions del tercer sector social de Catalunya. El baròmetre és l'eina que analitza la situació del tercer sector i l'impacte social que té, i ha estat elaborada per la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i l'AMB.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
172

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix