Sant Joan de Déu farà reproduccions 3D per planificar cirurgies complexes

Imprimeix

La Generalitat i l'Agencia Española de Medicamentos han atorgat la llicència per a la fabricació de productes ortoprotètics a mida i centre sanitari serà el primer de Catalunya que ho posarà en pràctica

L’Hospital Sant Joan de Déu, ubicat a Esplugues de Llobregat, és el primer hospital de Catalunya que podrà fabricar i subministrar a altres centres hospitalaris reproduccions en 3D de models anatòmics i eines de suport per a la planificació de cirurgies molt complexes. 

En els darrers anys, el 3D s’ha fet present en el món de la sanitat. Gràcies a aquesta tecnologia, en el cas de les intervencions molt complexes, en l’actualitat els cirurgians poden disposar d’una reproducció física o virtual exacta i a tamany real de l’òrgan que han d’intervenir i, d’aquesta manera, poden planificar quina és la millor manera d’abordar la intervenció abans d’entrar a quiròfan. El 3D els permet, a més, disposar de guies de tall i de suport per a la intervenció totalment adaptades a les particularitats de cada pacient, millorant la seguretat, eficàcia i resultat de la intervenció, i reduint riscos. 

formacion cirugia sant joan deu 3d simulacion 1

"La planificació 3D i la creació de dispositius mèdics a mida ja és una realitat en el món medico-quirúrgic que ajuda a protocol·litzar intervencions i personalitzar els tractaments a les necessitats de cada pacient i professional. És un canvi de paradigma que trasllada el desenvolupament de dispositius de fàbriques en cadena a productes únics, personalitzats i produïts casi al moment en el lloc de demanda", assenyala Arnau Valls, responsable tècnic de la Unitat 3D de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona.  

En tractar-se d’un camp emergent, la fabricació de dispositius mèdics no estava regulada fins ara en el marc europeu i la majoria d’hospitals que els utilitzava ho feia en un context de recerca. Ara l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona ha rebut, per part de la Generalitat de Catalunya i de l’Agencia Española de Medicamentos, la llicència per a la fabricació de productes ortoprotètics a mida (en concret, models anatòmics per a planificació quirúrgica i guies quirúrgiques de tall i posicionament). Aquesta llicència és el requisit imprescindible que estableix la nova normativa europea, aprovada recentment i que va entrar en vigor el passat mes de maig, per poder fer productes sanitaris a mida i 3D amb finalitats sanitàries o educatives

Redacció / Foto: HSJD