Els pastissers vendran una xifra similar de tortells de Reis a la del 2021

S’ha encarit entre un 2% i un 3% per la pujada de preu dels ingredients i l’electricitat

Els pastissers de la comarca vendran el tortell de Reis a les fleques i pastisseries d’arreu del territori baixllobregatí, una xifra similar a la dels últims anys, malgrat la situació sanitària.

16212242231 4af1fd1271 o e1481365543957 1170x780

No obstant això, el gremi ha reconegut en un comunicat de premsa que molts dels tortells seran “més petits per les noves restriccions en la xifra de participants de les reunions nadalenques”, que estan limitades a un màxim de deu persones a Catalunya. En aquest sentit, el president del Gremi, Elies Miró, ha assegurat que “les restriccions tornaran a evitar trobades de grups molt nombrosos i tot apunta que es vendran tortells més petits, però el dia de Reis es continuarà celebrant amb un tortell a la taula.”

tortell reis a

El tortell de massapà i fruita confitada es mantindrà com el més venut, encara que els de nata, crema i tòfona guanyen cada vegada més adeptes, segons ha indicat el Gremi de Pastissers de Barcelona. L’encariment dels ingredients i l’electricitat ha fet que el preu s’apugi un 2% o 3% respecte l’any passat.

Una tradició

El costum de menjar aquest tortell els dies 5 i 6 de gener es remunta a la tradició catòlica per commemorar l’arribada dels Reis d’Orient, tot i que també es creu que té arrels paganes. De fet, l’origen se situa a les festes d’hivern que feien els romans, on se servien unes coques amb figues, dàtils i mel. Va ser al segle III dC quan es va introduir la fava, símbol de prosperitat i fertilitat.

tortell reis massapa

El costum va quedar molt arrelat a França, on al segle XVIII un cuiner va voler sorprendre Lluís XV introduint una moneda d’or dins el tortell. Des de llavors, la sorpresa més preuada és la moneda (que després seria una figureta) i no pas la fava, convertida en un símbol negatiu. La tradició diu que qui troba la figura del rei, lluirà la corona, mentre que si es fa amb la fava en la seva porció de pastís, haurà de pagar el dolç de l’any següent.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix