Un noi de 16 anys afectat per ictus recupera la mobilitat perduda

Un tractament intervenós al menor, administrat per metges de l'Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat, ho ha fet possible

Metges de l'Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat han administrat, per primera vegada a Catalunya, un tractament intravenós a un menor que havia patit un ictus i han aconseguit que recuperi la mobilitat perduda. Segons ha informat l'hospital infantil, que ha donat a conèixer aquest cas amb motiu de la celebració demà del Dia Mundial de l'Ictus, aquest tractament ha d'administrar-se per via intravenosa en el termini de quatre hores i mitja des que es presentin els primers símptomes i fins ara no s'havia injectat a cap menor. L'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, centre referent en l'atenció d'aquesta malaltia, atenen una quinzena de casos anuals d'ictus en menors.

vista aerea min hospital sant joan deu barcelona 500x321

Els metges de l'Hospital Sant Joan de Déu, que ha recordat que en els menors els símptomes de l'ictus poden ser atribuïts a altres malalties i, per això, de vegades el diagnòstic arriba tard, han explicat que cada any, entre 2 i 13 nens per cada 100.000 menors pateixen un ictus i el 80% tenen seqüeles que requeriran anys de rehabilitació.

En aquest cas, es va tractar d'un menor, de 16 anys, que va arribar fa uns dies al centre amb una paràlisi completa en la part dreta del seu cos i va rebre un tractament que consisteix en l'administració, per via intravenosa, d'una medicació que té com a objectiu dissoldre el coàgul i restablir el flux sanguini per aconseguir que la lesió cerebral tingui el mínim impacte possible. Segons els metges que el van atendre, als deu minuts d'iniciar el tractament, el jove va començar a recuperar la mobilitat de la cama i el braç dret.

“Si no hagués rebut el tractament, probablement hauria quedat amb una incapacitat de forma permanent. En l'actualitat està totalment recuperat i només ha de seguir controls. És la primera vegada a Catalunya que s'administra aquest tractament a un menor”, ha explicat la neuròloga pediàtrica Verónica González.

9f6b6abf c527 4b8f 8fb0 fc04bd84bf09

Un dels hàndicaps que presenta l'ús del tractament fibrinolític o trombòlisi endovenosa en els nens, i que explica per què no s'havia utilitzat fins ara encara que fa temps que es ve aplicant en adults, és que es tracta d'una medicació poc estudiada en menors que, a més, ha d'administrar-se en el termini de quatre hores i mitja des que el pacient presenta els primers símptomes.

“La majoria dels ictus pediàtrics presenten més hores d'evolució quan arriben a l'hospital i això ocorre perquè, a diferència dels adults, en els nens els símptomes d'un ictus poden ser confosos fàcilment amb altres malalties com l'epilèpsia o les migranyes, i el diagnòstic arriba més tard”, segons González.

Per evitar aquesta demora, els experts aconsellen a les famílies i metges de primària que derivin a l'hospital els nens quan presentin una paràlisi o alteració sobtada del moviment, la visió o la parla.

Abans d'administrar el tractament fibrinolític, una neuropediatra ha de fer una exploració neurològica del pacient per veure quin grau d'afectació té i avaluar si en el seu cas està indicat i estableix quin és la dosi que se li ha de donar. També se li fa una neuroimatge d'urgència per confirmar el diagnòstic d'ictus.

Actualment, els tractaments que permeten tractar l'ictus i evitar les seqüeles són el tractament fibrinolític intravenós -el que s'ha administrat al jove de 16 anys- i la trombòlisi intraarterial, que consisteix en la introducció d'un catèter en l'artèria per dissoldre el coàgul, que es pot utilitzar quan el pacient porta més hores d'evolució (un màxim d'entre 12 i 24 hores).

En la majoria de casos pediàtrics, quan es diagnostica la malaltia ja s'ha superat aquest marge de temps i els nens ja han sofert danys i per això el 80% dels nens presenten seqüeles motores, del llenguatge i/o neurocognitives.

Redacció / Fotos: HSJD-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix