L’AMB aprova una pujada mitjana del 3% el tribut metropolità

Imprimeix

Sobre l'increment de tarifes de la taxa de residus, l'ens ha indicat que serà del 5,1% per als usuaris domèstics amb tipus d'habitatge D, I, F, G, H, I, així com dels usuaris no domèstics

El Consell Metropolità de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat provisionalment aquest dimarts una actualització del tribut metropolità i de la taxa de residus, que suposarà un increment mitjà del 3% en tots dos casos, encara que l'ens ha assegurat que no afectarà la majoria de la població.

En el cas de la taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR), als usuaris domèstics amb un tipus d'habitatge A i B, que representen el 78% dels usuaris domèstics i el 71% de tots els usuaris, no se'ls incrementarà la tarifa, ha indicat aquest dimarts l'AMB en un comunicat. Quant al tribut metropolità, el vicepresident executiu de l'AMB, Antonio Balmón, ha assegurat que “l'increment real sobre la població és mínim, en molts casos de poc més d'un euro l'any.”

area metropolitana barcelona tribut metropolita

Sobre l'increment de tarifes de la taxa de residus, l'ens ha indicat que serà del 5,1% per als usuaris domèstics amb tipus d'habitatge D, I, F, G, H, I, així com dels usuaris no domèstics. Així mateix, ha recordat que bonifica el 100% de la TMTR a les famílies més vulnerables de la metròpoli. La TMTR l'abonen tant els domicilis particulars com les activitats econòmiques, contribuint a finançar el tractament dels residus recollits pels municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona. Actualment, 1,2 milions de domicilis i 150.000 establiments paguen la TMTR a través del rebut de l'aigua.

Les tarifes de la ciutadania de cada municipi es modulen en funció de la quantitat de residus produïts a cada localitat i del nivell de recollida selectiva aconseguit; així, com menys residus es produeixen i més recollida selectiva es duu a terme, menor és la TMTR. Actualment, la TMTR només cobreix aproximadament un 85% del cost del tractament de residus generats als domicilis particulars i establiments de l'àrea metropolitana, i la resta és a càrrec del pressupost general de l'AMB.

Així mateix, l'ordenança fiscal reguladora del tribut metropolità contempla un increment del 3% en les quotes, sempre que no hi hagi hagut alteracions del valor cadastral dels immobles en alguna actualització recent.

D'igual forma, es mantenen les exempcions per a les primeres residències amb un valor cadastral inferior a 46.210,11 euros, o bé de 72.033,78 euros als municipis en què s'hagi aprovat una nova valoració el 2012 i 2019, així com la bonificació del 50% per a famílies nombroses, amb les mateixes condicions que durant l'any 2021.

Tribut Metropolita 2

“El que s'aprova avui és una actualització necessària de la base fiscal del tribut metropolità. L'AMB bonifica una part important del pagament d'aquest impost. La fracció residencial representa un 39%, la resta és aportada per grans infraestructures i comerç”, ha indicat Balmón.

“D'aquest 39% residencial, un 11% de la població està exempta del pagament i, de la resta, bonifiquem entre el 50% i el 60% de l'import. Això fa que l'AMB recapti 131 milions d'euros l'any, en comptes dels 340 milions que podria recaptar si no hi hagués bonificacions. Per tant, a canvi d'un augment insignificant de la pressió fiscal, estem estimulant l'economia metropolitana i, sobretot, la mobilitat”, ha afegit.

Redacció / Fotos: Arxiu