Roques Blanques posa en marxa el ‘Jardí de les papallones’

Un espai dedicat al dol gestacional, perinatal i neonatal situat en una zona envoltada de natura, recollida i íntima del cementiri

En el marc del Dia mundial per la visibilització de la mort gestacional, perinatal i neonatal, el Cementiri Comarcal Roques Blanques ha presentat el ‘Jardí de les papallones’, un espai dedicat a aquest tipus de dol, on les famílies poden recordar i homenatjar els fills i filles perduts durant l’embaràs, durant o després del part. L’acte ha tingut lloc aquest matí amb la presència d’Eva Martínez, presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat –entitat propietària del cementiri , Joan Ventura, director general de Cementiris d’Àltima –empresa concessionària de Roques Blanques a través de GIC de Nomber-, i les representants de les associacions Petits amb llum, Cristina Cruz, i de Pauets, Matilde Pérez. La presentació també ha comptat amb l'alcalde del Papiol, Joan Borràs, i l'assistència de diversos consellers i conselleres comarcals. De l’àmbit sanitari, hi han estat presents Yolanda Giménez, gestora de pacients de Medicina Fetal, i Ester Valls, coordinadora de Treball Social, ambdues de l’Hospital Clínic de Barcelona.

roques 2

Amb el ‘Jardí de les papallones’, Roques Blanques vol contribuir a la sensibilització i visibilització d’un tipus de dol existent a la nostra societat, tanmateix poc reconegut i considerat tabú. Dissenyat pels arquitectes Batlle i Roig, autors també del projecte global del cementiri Roques Blanques, nascut el 1984. Es troba situat en una clariana enmig d’un bosc de pi autòcton, delimitat per un marge de pedra, conformant una zona íntima, recollida i envoltada de natura, tret que caracteritza tot el cementiri, integrat perfectament en l’entorn del Parc Natural de la Serra de Collserola. La calma de l’espai permet un lloc on poder asseure’s i recordar els fills i filles perduts, a més de facilitar l’elaboració del dol. A l’interior del cercle, les famílies que ho desitgin podran dipositar-hi unes papallones de ceràmica blaves, fetes artesanalment, com a metàfora del cicle de la vida, la puresa i l’esperança, en homenatge als éssers estimats que van marxar prematurament. Una placa de marbre ubicada en aquest indret permetrà la inscripció del nom i l’any, a mode de memorial col·lectiu. A sota de cada papallona, també serà possible enterrar-hi les cendres amb una urna infantil biodegradable.

roques 3


Per a la presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Eva Martínez, “la pèrdua perinatal, gestacional o neonatal és una realitat encara sovint molt invisibilitzada socialment i que pateixen moltes famílies en silenci, i des del Consell Comarcal ens hem volgut posar al costat de les persones que han tingut aquest tipus de pèrdua, i les volem acompanyar en el seu dol. La nostra comarca necessita espais de reconeixement i acompanyament per a les famílies que han tingut pèrdues d’éssers estimats en aquestes condicions, i fer visible així el dol perinatal, gestacional i neonatal, donant-li la importància que es mereix."


Segons Joan Ventura, director general de Cementiris d’Àltima, “els cementiris han d’evolucionar al costat de la societat i, per això, creiem que és essencial atendre des d’aquí les necessitats que puguin sorgir del nostre entorn. En aquest sentit, amb el ‘Jardí de les papallones’ volem donar resposta a un dol amb freqüència ignorat però tanmateix present, que afecta moltes persones. Volem contribuir a la sensibilització envers aquest tipus de pèrdua i a donar suport a tothom que ha patit la mort d’un fill o filla en aquesta etapa, des d’un espai adequat, pensat especialment per a això, un punt físic on poder recordar i homenatjar els que ja no hi són.” 

roques 4

Des de l’entitat Petits amb llum, Cristina Cruz, ha manifestat que “com a presidenta d'una associació que acompanya a famílies que han perdut el seu fill durant la gestació o poc després de néixer, i com a mare que ha patit una pèrdua perinatal, m'omple d'orgull poder inaugurar aquest espai que és tan important per a tantes famílies. Espais com aquest reconeixen els nostres fills i sobretot el dolor que comporta la seva pèrdua, i ens mostra una societat cada vegada més sensible i empàtica amb tantes famílies que han de viure aquesta dura realitat."

Tal com puntualitza Matilde Pérez, de l’associació Pauets (Hospital de Sant Pau): “Donar una dimensió pública a la mort gestacional, perinatal i neonatal obre la possibilitat d'una reflexió molt necessària. La creació d'espais de record com el que s'inaugura avui pot contribuir a la visibilització d'una realitat que no volem mirar.”

roques 5

El nou memorial per al dol gestacional, perinatal i neonatal de Roques Blanques es troba situat a l’Agrupació VI del cementiri, perfectament integrat en la natura de l’entorn, fidel als criteris respectuosos amb el medi ambient i la sostenibilitat del recinte. És el quart espai d’aquest tipus posat en marxa per Àltima després dels de Sant Cugat del Vallès (2019), Castellar del Vallès (2020) i Ripoll (2020).

Redacció / Fotos: Àltima

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix