Els porcs senglars deixen a la ruïna un projecte familiar agroecològic

En Toni i la Mònica, dos pagesos amb finques llogades a Sant Climent de Llobregat i Abrera, han iniciat una campanya de micromecenatge a la plataforma TotSuma per reunir els diners suficients per fer front a les destrosses, pèrdues i despeses

Terra Mullada és un projecte familiar agroecològic de producció hortofrutícola i venda directa a Barcelona i el Baix Llobregat -posant en pràctica el KM0- creat pel Toni i la Mònica. Una iniciativa que va començar el 2012 amb el cultiu d’una finca d’1,5 hectàrees de cireres en una zona muntanyenca de Sant Climent de Llobregat i una altra de 16 hectàrees a Abrera, que produeix cireres, préssecs, peres, pruna, albercocs, pomes, oli a més de verdura de temporada (faves, cols, carxofes, bledes, enciams, porros, alls, tomàquets, albergínies, carabassons, cogombres, pebrots, síndries, melons, fonoll i arrel d'apit). Un projecte que recupera les llavors antigues i tradicionals.

07746d12 697d 45d5 946d 2f9777ab4e56

Amb les pluges del 2020, va afectar greument la finca de Sant Climent de Llobregat “però la vam poder recuperar, però ara ens cal replantar”, explica en Toni. Ara, la problemàtica es localitza a la finca d’Abrera on, des del 2020, “estem patit les entrades als nostres horts de Can Bros de vàries piares de porcs senglars, Hem arribat a veure catorze individus. Aquests animals ha provocat moltíssimes destrosses i pèrdues, que ens han acabat per superar”, afegeix.

4de1b8cc 39db 43ef 8113 f7f7fa0f4bc3

L'any passat van reforçar els tancats, van fer de nous i van situar a la finca un pastor elèctric de dos quilòmetres, “però ha estat insuficient. Necessitem tancar també els 1,7 km que compartim amb la llera del riu Llobregat. Enguany s'han repetit les destrosses, arbres partits pel mig, collites de diverses hectàrees d'horta completament arrasades, canonades aixecades i trencades. Tot i que l'any passat vam poder aguantar, d'aquella manera, i vam poder pagar les inversions de l’hivern passat, enguany no tenim calaix per a fer res. De fet, no hem pogut estalviar res per al lloguer d'enguany dels camps pel que a final d'any hauríem de plegar, si no aconseguim que més gent hi participi”, diu en Toni.

fb5d4bdb 439e 4f4f 9b71 e4d7b3390fc4

Així, aquesta família ha iniciat una campanya de micromecenatge a la plataforma TotSuma, que vol aconseguir els diners necessaris per fer front a les destrosses, pèrdues i despeses que els porcs senglars han provocat.

TotSuma (clica aquí)

La família vol aprofitar els diners per pagar deutes endarrerits i per fer un esforç per augmentar la producció i, per tant, necessitarien cobrir com a mínim:

- 13.000 euros pels lloguers de terres de 2021

- 2.500 euros per acabar de tancar amb pastor elèctric tot el camp d'Abrera

- 2.500 euros per adequar la cuina i el menjador amb estris per fer els dinars i acollir visites als horts

- 2.450 euros per la replantació de 350 arbres, cirerers, llimoneres, magraners, codonys, mirabolans, kakis.. i si aconseguim l'òptim algunes espècies i varietats més, que podreu triar si decidiu apadrinar un arbre.

9f14ac61 56e2 44d7 a45a 8834191d03e0

“Això seria l'objectiu mínim per no haver de penjar l'aixada enguany, però haver patit tant d'estrès econòmic durant dos anys ha fet que tinguem algunes eines malmeses esperant a ser reparades, des del carretó de sulfatar, la desbrossadora, les bateries de les tisores de podar, o la segadora del tractor, una roda de tractor per canviar i alguns deutes pendents...”, explica la Mònica.

“També ens aniria molt bé tenir un romanent per poder aixecar noves collites i arribar a nivells de producció més elevats, ja que després dels trasbalsos del senglar, ens costa molt de temps i esforç tornar a invertir en una nova collita en condicions”, afegeix en Toni. Un dels altres objectius és la voluntat de repoblar molt més de 350 arbres. “Tenim al voltant de 10.000 arbres, i el porc senglar a malmès entorn d’un 30% d'ells, si poguérem recuperar un 10%, ho aprofitaríem per ampliar les varietats de fruita”, afirma.

ed9914da 679e 4632 ab52 1d980345742a

D’altra banda, també els caldria una bassa per poder emmagatzemar aigua i “acollir-vos a l'estiu amb un refrescant bany.”

En total, els dos pagesos necessiten uns 30.000 euros per sortir del greu problema que tenen, i fer infraestructures secundàries com una bassa per aigua a la finca d'Abrera, a més de resoldre la situació econòmica derivada de les pèrdues ocasionades pels senglars.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
159

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix