L’Hospital Moisès Broggi participa en un estudi sobre pipes d’aigua

Imprimeix

Segons el centre hospitalari, que ha realitzat la investigació conjunta amb l’Hospital del Mar de Barcelona, pot causar intoxicacions per monòxid de carboni i els símptomes són pèrdua de coneixement i mal de cap

Fumar pipes d'aigua o xixa pot causar intoxicacions per monòxid de carboni (CO) que poden fer necessari el tractament amb cambra hiperbàrica o oxigen, segons el primer estudi sobre aquesta casuística que han elaborat l'Hospital del Mar de Barcelona i el Moisès Broggi de Sant Joan Despí. La investigació, que publica la revista 'Emergencias', ha comprovat que altes concentracions de CO en la sang dels pacients intoxicats per fumar en pipes d'aigua atesos en els serveis d'urgències són tan elevades com les de qualsevol intoxicació per CO.

sisha

Segons l'estudi, els símptomes d'aquesta intoxicació són pèrdua de coneixement i mal de cap i el perfil del pacient és el d'una persona de menys de trenta anys, que utilitza la pipa d'aigua en un context social i, de vegades, consumint també substàncies il·legals.

Els metges han comprovat que les persones ateses en els serveis d'urgències per intoxicació de monòxid de carboni (CO) per fumar en pipa d'aigua o narguile presenten concentracions elevades d'aquest gas a la sang similars a les ateses per altres tipus d'intoxicacions per CO, com la combustió incompleta del gas de calderes, estufes o incendis.

Pipa de Agua 3 e1537536366790

El treball, que han fet professionals dels serveis d'Urgències dels dos hospitals, tots dos membres del Grup de treball de Toxicologia de la Societat Catalana de Medicina d'Urgències i Emergències (SoCMUE), ha analitzat vuit casos atesos als dos centres hospitalaris entre setembre de 2016 i juny de 2020.

Un nombre curt de pacients que els metges atribueixen a un infradiagnostic de la patologia, ja que els mateixos pacients no vinculen els seus símptomes a haver fumat en pipa d'aigua. Els pacients estudiats tenien una mitjana d'edat de 30,2 anys i, en cinc dels casos, fumaven en grup. Tots van necessitar tractament amb oxigen a altes concentracions, i cinc dels vuit van requerir ser tractats en una cambra hiperbàrica perquè els seus elevats nivells de COHb en sang.

cambra hiperbarica

La metgessa adjunta d'Urgències de l'Hospital Moisès Broggi, Francisca Córdoba, ha advertit que "cal tenir en compte que valors dins de la normalitat no descarten la intoxicació, atès que el valor de COHb pot ser baix en pacients greus si fa temps que ha finalitzat l'exposició o han rebut oxigenoterapia”. "Per aquesta raó, per valorar la gravetat del pacient és tan important la simptomatologia com els nivells elevats de COHb", ha afegit. 

El tractament en aquests casos sempre és amb oxigen, ja sigui amb mascareta amb reservori, entre sis i vuit hores, o en cambra hiperbàrica. Si no s'aborda aquest tipus d'intoxicació de forma correcta pot provocar problemes a llarg termini, sobretot neurològics.

La pipa d'aigua, xixa o narguile, és un aparell que, a través de la combustió del tabac amb carbó, permet absorbir el fum generat, i la mala combustió en llocs tancats i amb poca ventilació, sumat a una concentració més alta de CO en el fum produït, pot provocar aquestes intoxicacions. A més, els metges avisa que el fum de les pipes d'aigua conté substàncies que poden causar dependència, així com carcinògens i altres elements nocius per a la salut.

Redacció / Fotos: Arxiu