CCOO denuncia la manca d’inversió pública per al nou curs escolar al Baix

El sindicat destaca que les xifres facilitades pels Serveis Territorials d’Ensenyament al Baix Llobregat posa de manifest “unes polítiques educatives apartades de la realitat social de la nostra comarca, i estan molt lluny de garantir un sistema que doni resposta als reptes de futur dels nostres infants i jovent”

El passat 30 de setembre, els Serveis Territorials d’Ensenyament al Baix Llobregat del Departament d’Educació van facilitar les dades del curs escolar 2021-22 als agents socials que formen part de la Junta de Personal Docent no universitari.

alumnes baix ratio

Les xifres traslladades “posen de manifest unes polítiques educatives apartades de la realitat social de la nostra comarca, i estan molt lluny de garantir un sistema que doni resposta als reptes de futur dels nostres infants i jovent. La norma permet unes ràtios abusives, lluny de considerar-les un topall límit al qual no s’hauria d’arribar. El Departament instaura una mitjana de 24 alumnes per aula en infantil i primària, xifra que evidencia una sobreràtio a un percentatge força colpidor. En el cas d’ESO, la mitjana és de 29 alumnes (arribant a aules de 32 a molts indrets de la comarca)”, segon explica el sindicat CCOO.

El fet de sortir d’una crisi sanitària, econòmica i social, explica CCOO, no ha reprimit les retallades dels recursos destinats al conjunt de centres públics. En aquest sentit, el tancament d’aules de P3 al Baix Llobregat ha estat un dels més elevats de tota Catalunya (dades de CCOO):

Captura de pantalla 2021 10 06 a las 12.36.51

Pel que fa al tancament d’aules de primer d’ESO, la reducció d’aules a la comarca ha estat la següent (dades de CCOO):

Captura de pantalla 2021 10 06 a las 12.36.56

Les repercussions esdevingudes per aquests tancaments, juntament amb altres retallades, “són també una font de precarització laboral del personal docent. Aquest curs escolar hi ha 142 mestres menys a les escoles de primària del Baix Llobregat”, explica CCOO Educació, que afegeix que “malgrat els anuncis propagandístics del conseller d'Educació, on prometia el manteniment de personal per aquest curs, el cert és que a la nostra comarca hem perdut 57 places de reforç COVID a les escoles de primària respecte al curs anterior. Així mateix, el Departament ha cregut convenient aplicar una recatalogació dels Centres de Màxima Complexitat (CMC) basant-se en un estudi del 2018 (prepandèmia) on dels 31 centres que rebien aquest registre, només 17 el mantenen, 12 passen a ser de complexitat alta i 2 de complexitat mitjana. Un centre de CMC té una ràtio reduïda, una plantilla ajustada a les seves necessitats i un conjunt de recursos que guareixen i donen suport per trencar la fragilitat del seu alumnat. Amb aquesta recatalogació s’intensifica la feblesa d’aquestes comunitats educatives que, lluny d’haver millorat la seva situació social, han vist empitjorat el seu dia a dia.”

docents escola

Tanmateix, CCOO exigeix un compromís ferm per part de tots els agents polítics i socials en la construcció d’un teixit educatiu a la comarca del Baix Llobregat que tingui el suficient múscul per afrontar els desafiaments que esdevinguin en un futur, però també en el present més immediat. Per aquest motiu, manifestem la nostra preocupació en l’oferta de places públiques de Cicles de Formació Professional a la qual pot accedir l’alumnat del Baix Llobregat:

● Grups públics 1r FPGM (Grau Mitjà): 121,5

● Alumnat matriculat 1r FPGM públics: 3544

● Preinscripció a 30 de juny: 4759

● Grups públics 1r FPGS (Grau Superior): 85

● Alumnat matriculat 1r FPGS públics: 2113

● Preinscripció a 30 de juny: 3413

Malgrat “el disbarat d’augmentar la ràtio a trenta-tres alumnes a les aules d’FP, la minsa ampliació de grups i el transvasament d’alumnat als centres concertats, no poden dissimular que milers d’alumnes s’han quedat fora del sistema educatiu.”

view

Des de CCOO Educació “exigim la baixada de ràtio com el primer pas per obtenir un sistema de formació de qualitat. Es fa impossible la seva millora amb la dinàmica actual. CCOO ha estat advertint i denunciant en reiterades ocasions aquesta negativa situació, reivindicant públicament un canvi de política del Departament d’Educació.”

Redacció / Fotos: CCOO-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix