Viladecans duu la ‘Ciència al Carrer’

És un programa educatiu d’activitats lúdiques a l’aire lliure per a infants, joves i famílies passejant per la ciutat

L’Ajuntament de Viladecans ha creat un projecte educatiu anomenant Ciència al Carrer adreçat a infants i joves i les seves famílies. El projecte s’emmarca en un dels eixos de Viladecans en la seva Estratègia 2030, la innovació educativa, i té com a objectiu l’aprenentatge de la ciència i la tecnologia de forma engrescadora.

ciencia carrer vila 2

Les dues primeres activitats de la iniciativa estan adreçades a persones de 8 a 14 anys, acompanyades per les seves famílies, i se centren en les matemàtiques (Ruta Matemàtica) i l’astronomia (Un Sol de Carrer).

Un Sol de Carrer, fent una passejada pel carrer del Sol de la ciutat –des de la seva confluència amb el carrer de Jaume Abril– i portant a terme diversos experiments amb els i les assistents, l’activitat mostra què amaga l’astre rei i altres qüestions sobre l’univers. L’Ajuntament subministra tot el material necessari perquè les famílies puguin desenvolupar els esmentats experiments. L’estrena de l’activitat es va programar pel dia 9 de setembre, amb motiu de Festa Major de la ciutat, però es va haver d’ajornar a causa de la pluja. El passat 1 d’octubre, finalment, es va poder organitzar.

Les persones participants van poder passejar pel carrer del Sol endinsant-se en tots els misteris d’aquest astre que ens dóna la llum i la vida. No tan sols ell, sinó també tot aquest món desconegut que és l’univers i el perquè i com funciona i es desenvolupa. Es compta amb la presència i dinamització de l'activitat per part de la Pilar Gil, astrofísica de la UPC i ciutadana de Viladecans, i la Irene Lapuente, de La Mandarina de Newton.

ciencia carrer vila 3

L’altra proposta educativa, la Ruta Matemàtica, que sí que va poder estrenar-se el 10 de setembre, pretén reforçar l’aprenentatge de la ciència i la tecnologia des d’una vessant lúdica i entenedora que la faci més accessible als nostres infants i joves tenint en compte una mirada de gènere i que ajudi a fomentar les vocacions científiques. Aquesta ruta porta a ciutadans i ciutadanes, des de la plaça de la Vila i a través de deu estacions, a pensar en fenòmens matemàtics que hi ha als carrers de Viladecans. Se’n poden establir relacions entre la probabilitat i els semàfors, les sèries numèriques i les escales de la Torre del Baró, la geometria i els jardins de Magdalena Modolell.

A més d’aquesta proposta, que es repetirà, n’hi ha altres dues incloses en el projecte Ciència al Carrer, Física al parc i Fanal & Banc Solar, se celebraran aviat i tractaran de fer pensar els participants en les dues activitats la física que s’amaga als aparells dels parcs infantils, als gronxadors i a les tirolines, per exemple, i també com podem fer que l’energia que generem a la Terra sigui sostenible.

Redacció / Fotos: Aj. Viladecans-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix