La població al Baix Llobregat va créixer un 1,1% l’any 2020

Imprimeix

Respecte a l’indicador econòmic, el Baix Llobregat es va situar lleugerament per sobre de la mitjana catalana en PIBpm per càpita

L'Observatori Comarcal del Baix Llobregat ha publicat l'Informe Socioeconòmic Anual de l'any 2020 on es mostra l’impacte de la crisi de la Covid-19 en els principals indicadors econòmics i de mercat de treball.

La dada de població a la comarca va créixer lleugerament (+1,1%) fins arribar als 834.653 habitants. D’altra banda, el saldo migratori amb l’estranger va tornar a ser un any més, el principal component d’augment de la població. L’estructura d’edats de la població estrangera continua sent més jove que l’espanyola, i es centra en els grups d’edat potencialment activa.  

poblacio estrangera

Respecte a l’indicador econòmic, el Baix Llobregat es va situar lleugerament per sobre de la mitjana catalana en PIBpm per càpita. A més, la comarca va ser la tercera de Catalunya en PIBpm i la novena en PIBpm per càpita. D’altra banda, va ser la tercera comarca en població assalariada i autònoma i la primera de l’àmbit metropolità en PIB per població ocupada.

En l’any 2020 es van reduir el nombre d’empreses (-9,2%) -actualment té 2.056 menys que respecte l’any anterior- i el 69% de les empreses tenien cinc o menys assalariats/des. D’altra banda, el 24% de les empreses desenvolupaven activitats de comerç o serveis de menjar i begudes. I el 22% dels centres industrials de la comarca eren basats en un nivell alt i mitj+a-alt de tecnologia.

assalariats

Així, l’augment del teixit empresarial es va registrar exclusivament entre les empreses d’entre 26 i 30 assalariats. Les petites i microempreses que més van disminuir van ser les del sector del comerç, amb un decrement de 558 empreses respecte l’any anterior. Activitats com l’agricultura i els serveis a la producció, van ser els que van tenir una menor grandària dels centres de producció.

A més, el conjunt de les afiliacions a la Seguretat Social (-2%) i va augmentar l'atur registrat a les oficines de treball (+27,3%) respecte l’any anterior.

treball eros

El nombre d’expedients de regulació d’ocupació autoritzats al Baix Llobregat l’any 2020 va ser de 11.935, afectant 137.403 persones. Les activitats econòmiques on més expedients autoritzats hi va haver van ser: hostaleria (25,3%) i comerç a l’engròs i al detall (20,2%). Serveis concentra el major volum d’EROs autoritzats (81,5%) i de persones afectades (58,4%), sent el sector on la variació anual d’expedients s’ha incrementat més. D’altra banda, la població ocupada va disminuir per tots els àmbits territorials i tant pels assalariats com pels autònoms. El 18% de la població assalariada i el 14% de l’autònoma es van centrar en activitats de comerç.

Redacció / Fotos: Arxiu