“Barris i Comunitats: motors de transformació social”, presentat

Imprimeix

Aquesta primera edició del projecte de la Diputació de Barcelona està dotada amb un fons de 2.247.700 euros que es concreten en 172.900 euros per a cadascun dels municipis participants

S’ha presentat avui, a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona, la primera edició del Projecte Transformador “Barris i comunitats: motors de transformació social”, que s’emmarca en l’aposta per una convivència inclusiva i per fer front a la segregació social i urbana. Parteix del fet que algunes ciutats o àrees concentren des de fa anys i de forma persistent situacions extremes de vulnerabilitat social, econòmica, residencial i urbana. Unes àrees que han viscut canvis sociodemogràfics profunds sobre els quals cal continuar posant el focus.

E P2pZ2XIAI36YR

Des de fa dècades aquests barris han estat objecte de plans i programes d’actuació que tot i partir d’una voluntat integral han incidit sobretot en la dimensió més física (des del punt de vista arquitectònic i urbanístic) amb importants i necessàries millores dels espais públics, la creació d’equipaments i rehabilitació d’edificis. Actuacions absolutament necessàries i en certa manera exitoses en la mesura que han ajudat a contenir processos de vulneració però que encara no han aconseguit, per si soles, equilibrar el territori, trencar amb les situacions de vulnerabilitat i de reproducció generacional de la pobresa.

La diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha explicat que “el Programa que avui presentem és una aposta municipalista davant la necessitat d’impulsar projectes amb vocació integral i que posin l’accent en dos elements nuclears: les polítiques socials en el centre de l’acció, i entendre la comunitat i el veïnat com a motor de canvi, ja que són les persones que viuen als barris els veritables actors i protagonistes de la seva transformació.”

El projecte preveu una mobilització de recursos, específica i intensiva de caràcter econòmic, reforç dels equips professionals i acompanyament tècnic.

E P2iIoXIAg6QZm

El projecte posa a disposició dels ajuntaments majors de 65.000 habitants amb un Índex de Vulnerabilitat Social (IVSO) inferior a 100 un suport econòmic per impulsar els projectes en aquells barris d’alta vulnerabilitat i complexitat. Aquest índex de vulnerabilitat, -un indicador sintètic elaborat per la Diputació de Barcelona-, inclou aspectes com la taxa d’atur, el nivell d’ingressos, l’accés a l’habitatge, la població gran que viu sola, la població migrada i la taxa d’escolarització als 17 anys.

En total són tretze municipis beneficiaris en aquesta primera edició (Badalona, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Manresa, Mataró, Rubí, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Viladecans i Vilanova i la Geltrú) dotada amb un fons de 2.247.700 euros que es concreten en 172.900 €/municipi per a 2021. Cal recordar que el període d’execució és anual, és a dir el període comprès entre l’1 de gener i el 31 de desembre del 2021, amb la voluntat de continuïtat els anys 2022 i 2023.

3122007
img 01
50000782216 cd4313b261 b

Redacció / Fotos: Arxiu