Crida per a la “mobilització massiva” contra l’ampliació de l’aeroport

Una vintena d’artistes cantaran contra l’operació d’Aena a la cançó ‘Som natura!’

Centenars d'organitzacions de l'àmbit social, veïnal, ecologista i agrari han convocat una “mobilització massiva” a Barcelona el proper 19 de setembre contra el projecte d'ampliació de l'Aeroport del PratRepresentants de la plataforma Zeroport, la Xarxa per a la Justícia Climàtica, Ni Un Pam de Terra i el Sindicat de Llogateres han remarcat que l'oposició a l'ampliació de l'aeroport “va més enllà” de la defensa dels espais naturals amenaçats pel projecte, denunciant el model econòmic implícit.

plata 1

Per expressar aquest rebuig, les entitats han organitzat una concentració al carrer Tarragona de Barcelona, entre les places d'Espanya i dels Països Catalans, on arribaran columnes de manifestants des de diferents punts de Catalunya. Les organitzacions han cridat a la “mobilització massiva” de la ciutadania i de totes les forces socials, econòmiques, sindicals i polítiques.

Paral·lelament a la protesta de Barcelona, per al mateix dia s'han organitzat concentracions contra l'augment del trànsit aeri i els projecte d'ampliació aeroportuària a Madrid i Palma de Mallorca.

E BhbHKXoAA6YdP

“Aquest projecte és un despropòsit descomunal, no té cap sentit. Només s'explica per una operació especulativa d'Aena, que vol solucionar els seus problemes interns comptables. Aquí hi ha una operació de 'pelotazo' financer i especulatiu que no podem permetre”, ha remarcat la portaveu de la plataforma Zeroport, María García. Sobre aquest tema, ha denunciat l'”opacitat i arbitrarietat” del projecte, assegurant que manca de “justificació tècnica, social, ambiental, econòmica i financera” i que “és contrària a l'interès general”. García ha demanat “obrir el focus sobre els impactes socials, econòmics i ambientals que suposaria l'ampliació de l'aeroport del Prat” i ha criticat que els governs i partits “hagin silenciat i amagat els impactes reals que tindrà el projecte sota el debat reduccionista sobre la llacuna de la Ricarda.”

plata 2

A més de reclamar la paralització de l'ampliació del Prat, les entitats convocants també exigeixen frenar l'increment del trànsit aeri, “redimensionar” Aena -incloent-hi el tancament d'aeroports deficitaris-, executar compensacions ambientals pendents, impulsar polítiques per transformar el model econòmic i desenvolupar inversions i accions de sobirania alimentària al Parc Agrari del Baix Llobregat.

“Sabem que l'ampliació de l'aeroport és incompatible amb la protecció de la biodiversitat del Delta del Llobregat. L'ampliació tindria un fort impacte sobre uns terrenys que ja estan molt danyats. Es calcula que un 60% del territori del Delta del Llobregat ja està perdut”, ha subratllat per la seva banda la representant de Ni Un Pam de Terra Joana Gelabert, que ha definit el projecte de com “un atemptat contra un ecosistema clau.”

Des d'aquesta entitat ecologista del Prat han insistit que no es creuen “les promeses de les compensacions ambientals”, recordant que Espanya té un expedient obert per la Comissió Europea pel seu incompliment en l'anterior ampliació de l'aeroport.

Per la seva banda, la portaveu del Sindicat de Llogateres, Carme Arcarazo, ha plantejat l'impacte negatiu de l'ampliació de l'aeroport en les condicions de vida de la ciutadania, criticant l'increment del turisme i del preu de l'habitatge que suposaria el projecte i advertint que els nous llocs de treball que es crearien serien “menys dels promesos, temporals i de baixa qualitat”. “Defensar La Ricarda és crucial. Però el debat no és 'Ricarda sí o Ricarda no'. El problema és el model econòmic, ambiental i de mobilitat, basat en el turisme massiu i en el totxo. Amb aquest model només guanyen uns pocs, els accionistes d'Aena i les elits, i perd Barcelona, els treballadors i el clima”, ha resumit.

Cançó

Més d’una vintena d’artistes catalans gravaran la cançó ‘Som natura!’ contra l’ampliació de l’aeroport del Prat “i per garantir la protecció de la biodiversitat del Delta del Llobregat”. La iniciativa i la composició són del músic i activista Lluís Marrasé, que ja ha convocat les veus de Lluís Llach, Quimi Portet, Roger Mas, Guillem Solé (Buhos), Lídia Pujol, Gerard Quintana i Mone Teruel, entre altres.

ZGbf8dnq

Aquesta acció cultural vol contribuir a evitar l’ampliació davant “la previsió d’allargar una pista per sobre de zones naturals protegides”, i de fet compta amb el suport de l’Ajuntament del Prat de Llobregat i de l’Ajuntament de Barcelona. La cançó pretén “denunciar el nou atemptat ecològic” i posicionar el col·lectiu de cantants en contra del mateix.

Els arranjaments i producció musical aniran a càrrec de Joan Vinyals (guitarrista i productor de Juan Perro/Santiago Auserón), els arranjaments de corda seran de Joan Albert Amargós (Premi Nacional de Música, Premi Ciutat de Barcelona d’Espanya, Millor Disc de l’Any), els teclats de Josep Mas ‘Kitflus’ (director musical de Joan Manuel Serrat), la guitarra acústica de Pep Sala i la direcció vocal de l’actriu i cantat Mone Teruel. La llista no està encara tancada, i també es comptarà amb una figura internacional.

Els impulsors confien a poder enregistrar la cançó i presentar-la el dia 2 d’octubre, Dia Internacional de les aus. Aquest dimarts alguns dels artistes han presentat la iniciativa des d’una pineda del Delta del Llobregat. Els beneficis que produeixi la comunicació i comercialització de la cançó aniran íntegrament destinats a diverses entitats en defensa del Delta del Llobregat.

Redacció / Fotos: Plataforma Zeroport

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix