Es limita a un 5% els allotjaments turístics a Gavà Mar

La Generalitat de Catalunya ha aprovat el Pla Especial que regula l'ús d'aquest tipus d'habitatge a la ciutat

La Generalitat de Catalunya ha aprovat definitivament el Pla Especial Urbanístic per a la regulació de l'ús d'habitatge d'ús turístic al municipi de Gavà. Amb aquesta aprovació, entra en vigor la normativa que garanteix de manera prioritària el dret fonamental a l'habitatge i, alhora, l'habitabilitat, la convivència i el descans dels veïns; el dret a un medi ambient adequat i equilibrat, la qualitat urbana i la mobilitat sostenible, així com la compatibilitat entre l'exercici del dret a la llibertat d'establiment i l'interès general.

gava aeri

L'Ajuntament de Gavà va començar a treballar en la regulació dels habitatges turístics l'any 2019, quan va aplicar una suspensió, durant un any, de les llicències i comunicacions prèvies per a la instal·lació o ampliació d'aquests allotjaments, a conseqüència de l'increment i les problemàtiques que generaven. Durant la moratòria, es van elaborar els estudis necessaris per valorar l'impacte d'aquestes activitats, que bàsicament es concentren a Gavà Mar, i es va redactar el Pla Especial que va ser aprovat inicialment pel Ple municipal el juliol de 2020 i provisionalment el passat mes de març. Ara, un cop la Generalitat ha atorgat la validació definitiva, els nous habitatges d'ús turístic de Gavà hauran de complir els requisits següents:

• Que l'ús d'habitatge estigui admès per a la zona corresponent pel planejament vigent.

• Que l'habitatge no estigui sotmès a cap règim de protecció pública.

• Que l'habitatge s'hagi implantat legalment i no es trobi en situació de fora d'ordenació.

Fins al 5%

La pràctica totalitat dels habitatges d'ús turístics es concentren al barri de Gavà Mar, amb un total de 218 habitatges que suposen prop del 98% d'altes. Aquests habitatges es distribueixen a banda i banda de l'autovia de Castelldefels, sent la zona més propera a la platja, la que registra una xifra més elevada (el 85% del total).

gava mar 1

D'aquí que el Pla especial estableixi dues zones de regulació: la del barri marítim (zona A), i la resta del municipi (zona B). Així, més enllà de les condicions generals establertes per a tot el municipi, la normativa limita a Gavà Mar els allotjaments turístics al 5% de cada illa de cases (illa cadastral). Els habitatges d'ús turístic legalment implantats en el barri marítim es podran mantenir, i l'Ajuntament oferirà informació actualitzada sobre el cens d'aquests allotjaments. En l'actualitat, la pràctica totalitat dels allotjaments turístics a Gavà Mar s'emplacen en edificacions plurifamiliars (el 99%). Hi ha tres comunitats on el fenomen està més estès, amb un percentatge que oscil·la entre l'11 i el 34% dels pisos. Destacar que el planejament urbanístic pendent ja delimita una previsió de creixement d'ús turístic/hoteler amb el desenvolupament de Llevant Mar (que reserva una parcel·la destinada a hotel) i del sector de la Marinada on el Pla Director Urbanístic d'Àmbits d'Activitat Econòmica del Delta del Llobregat ja preveu com ús principal el turístic-hoteler, tot reconeixent l'ús residencial ja existent.

Redacció / Fotos: Bombers de la Generalitat

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
172

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix