L’activitat a l’aigua, eina de millora de qualitat de vida i benestar

Imprimeix

Més de 200 persones amb trastorns de salut mental es beneficien d’un projecte sobre les propietats terapèutiques

A través d’un conveni de col·laboració entre el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, la Fundació Fluidra, Fluidra i l'Obra Social Sant Joan de Déu, es desenvoluparà un estudi de recerca innovador sobre les propietats de l’esport en piscines en persones diagnosticades amb un trastorn mental

El projecte “Esport i salut mental. La pràctica d’activitats esportives en piscines com a eina d’inclusió social” és fruit d’una aliança entre el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, la Fundació Fluidra, la companyia Fluidra i l’Obra Social Sant Joan de Déu, amb el suport de l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu. Amb aquesta acció es vol demostrar com la pràctica d’esport en piscines contribueix a millorar la qualitat de vida i el benestar de la població general i, especialment, d’aquelles persones que conviuen amb un trastorn mental sever.

Imatge Ndp ParcSanitari

Per acomplir aquest objectiu, 233 persones amb discapacitat intel·lectual o trastorns de salut mental ateses al Parc Sanitari Sant Joan de Déu participaran en activitats que “els ajudaran a sortir de la seva zona de confort, en un recurs de la comunitat, fora del centre sanitari”, apunta la doctora Berta García, coordinadora del Centre de Salut Mental d’Adults i del Servei de Rehabilitació Comunitària del Ciutat Vella (Barcelona). Segons la doctora García, a banda dels beneficis físics que els proporcionarà l’esport en piscines, “el projecte serà un element facilitador per treballar limitacions associades al trastorn mental, i permetrà als usuaris guanyar autonomia, autoestima i millorar les interaccions socials, entre altres.”

Alhora, una cinquantena d’aquests usuaris diagnosticats amb trastorns mentals severs participaran en un estudi de recerca innovador, que pretén concloure de quina manera les activitats físiques a l’aigua poden potenciar, de forma exponencial, els beneficis de les intervencions psicològiques que es duen a terme en la pràctica assistencial amb aquest grup de població.

Imatge Ndp ParcSanitari Firma

Amb els resultats obtinguts d’aquest projecte, els professionals del camp de la salut i de l’esport disposaran d’evidències científiques sobre les propietats de la pràctica esportiva en piscines, a través de diversos estudis que facilitin, entre d’altres, l’avaluació de l’impacte de l’activitat en medi aquàtic a nivell físic, psíquic i social.

Consells

En paral·lel a la realització del projecte, i recolzant-se en els resultats que la comunitat mèdica i científica de Sant Joan de Déu vagi aconseguint, l’àrea de R+D de Fluidra elaborarà un conjunt de recomanacions i pautes d’exercicis i rutines per practicar a la piscina, orientats a estimular el benestar físic i emocional de la població general. Aquests consells  facilitaran l’activitat física saludable, classificada segons tipus de teràpia, col·lectiu i situació dels usuaris. La pràctica es podrà realitzar de forma individual o dirigida per professionals (especialment en clubs esportius i hospitality).

En aquesta iniciativa, que tindrà un finançament de 210.000€, la Fundació Fluidra aporta la part adreçada a l’activitat terapèutica i, d’altra banda, l’àrea de R+D de Fluidra destina fons a la recerca i l’extrapolació de dades enregistrades, així com a l’extracció de conclusions.

Redacció / Fotos: PS Sant Joan de Déu-Arxiu