Continua la polèmica pel projecte urbanístic al barri del Bosc del Misser

La baixa participació dels propietaris en el procés electoral telemàtic per aprovar una de les tres actuacions proposades per l’Ajuntament de Collbató ha posat en evidència el descontentament dels veïns i veïnes i que el conflicte es manté

El polèmic projecte urbanístic que vol executar l’Ajuntament de Collbató a la urbanització del Bosc del Misser es manté viu, ja que continua la confrontació entre propietaris i el consistori municipal després de molts mesos de conflictes verbals entre les dues parts. Una majoria de veïns i veïnes d’aquest barri es neguen a pagar el cent per cent dels costos que representa l'actuació, fins i tot després de la realització d’un procés participatiu amb una més que baixa participació dels afectats.

Precedents

La urbanització del Bosc del Misser va ser aprovada per la Comissió d’urbanisme de Barcelona l’any 1964. Dues dècades després, el 1984, es van regular un conjunt de deficiències detectades per part del promotor sent absorbida per l’Ajuntament amb el nou planejament. A partir d’aquest any, el promotor va deixar de donar serveis a la urbanització fent-se càrrec de tots aquests serveis el consistori municipal: cobraments de llicències de nova construcció, de reforma, d’IBI, així com l’abastiment d’aigua, la neteja de carrers, recollida d’escombraries i enllumenat públic.

L’any 2000 es va iniciar un projecte de reparcel·lació per dotar a la urbanització del clavegueram i corregir les deficiències urbanístiques, ja que els veïns i veïnes han d’abocar les aigües negres en fosses sèptiques. Aquest projecte va ser declarat nul per la Diputació de Barcelona.

Posteriorment, es van fer altres projectes per dotar aquesta urbanització del clavegueram, en els quals, l’Ajuntament es comprometia a pagar part de les obres (d’igual manera que va col·laborar amb la resta de les obres de les urbanitzacions de Collbató). 

Captura de pantalla 2021 05 15 a las 6.55.11

El 2020 l’actual consistori, liderat per ERC amb l’alcalde Miquel Solà al capdavant, va acordar recepcionar la urbanització amb el PADUR, que es va aprovar per majoria absoluta en el Ple del 16 de novembre d’aquest any, malgrat els vots en contra d’una part de l’oposició. Mentrestant, l’Ajuntament va notificar que deixava de donar llicències d’obra nova i de reforma mentre no s’aprovés la reparcel·lació del Bosc del Misser. A totes les al·legacions presentades per part dels veïns al PADUR, es van desestimar en quasi bé la seva totalitat i les estimacions parcials que es van comunicar, s’havien d’estudiar.

A l’inici d’aquest procés, l’Associació de Veïns del Bosc del Misser (AVBM) va tenir una reunió amb l’alcalde, el regidor d’urbanisme, la jurista i l’arquitecte municipals. Se’ls hi va demanar que aturessin aquest procés per l’esclat de la pandèmia, que no permetia reunions de veïns i veïnes i que no era el millor moment econòmic quan tantes persones estan patint ERTO o atur. Cal tenir en compte que molts dels propietaris són pensionistes que no podien ni demanar un crèdit, ni assumir uns pagaments tan elevats que els corresponia; que al mateix temps podria facilitar el terreny als especuladors urbanístics per què podien pressionar sobre aquests en situacions difícils d’afrontar econòmicament les obres.

boscdelmisser 2 redim enc w999 h800 2

Per tot això, es va demanar al consistori que demanés subvencions existents per poder realitzar projecte urbanístic i negociés crèdits tous amb bancs. Des de l’Associació de Propietaris del Bosc del Misser afirmen “que es van negar a fer-ho, a més de confirmar que no aportarien res per realitzar-lo, i que la totalitat del deute, l’haurien d’assumir els veïns i veïnes.”

Una vegada aprovat el PADUR, que contemplava un pressupost de mínims per fer la xarxa de clavegueram i que ascendia -segons l’Associació- a un total de 2.732.788 euros, l’Ajuntament va notificar que presentaria dos projectes més, que el PADUR ni anomenava, un que contenia el de mínims a més de renovar l’enllumenat públic, la xarxa elèctrica i el de telecomunicacions, que ascendia a 4.467.405 euros; i un tercer on hi havia tot l’anterior, més la doble xarxa de clavegueram de fecals i pluvials i el soterrament de tot el cablejat aeri elèctric i de telecomunicacions. Aquest pressupost de màxims tenia un pressupost total de 7.294.423 euros. Segons l’associació era impossible fer el doble vial de clavegueram, perquè no existia a la resta del municipi i no podria desembocar segons la normativa.

Captura de pantalla 2021 05 14 a las 22.03.25

Paral·lelament, l’Ajuntament va mantenir reunions amb veïns (van ser unes quantes amb un nombre de veïns escàs i que en el cas de la darrera reunió telemàtica, no es va donar accés a la totalitat de veïns, tan sols a uns pocs on no es va aclarir res i el regidor d’urbanisme va mostrar la seva voluntat de tirar endavant el projecte sense possibilitat de negociar, segons l’associació.

Per tirar endavant aquests pressupostos, el consistori va convocar una votació telemàtica entre els veïns i veïnes afectats pel projecte, no presencial, comunicant que el resultat no seria vinculant i l’equip de Govern decidirà finalment quin seria projecte es faria.

L’Associació de Propietaris del Bosc del Misser va informar amb un porta a porta als veïns i veïnes del Bosc del Misser, i va recollir en vuit dies 255 signatures de propietaris que donaven suport a la proposta de l’Associació de Propietaris d’un total de 226 parcel·les existents de les quals 204 són edificades actualment. 

Una mobilització veïnal, única i històrica a Collbató -que ja es va manifestar amb rètols a les cases amb el lema ATUREM EL PADUR- va contactar amb els propietaris de 170 parcel·les de les 226 existents; de les quals va aconseguir la signatura favorable de 165 parcel·les, sent un 97% dels veïns i veïnes contactats que va donar suport; o bé un 73% del nombre de parcel·les en total.

Eleccions

Tot i l’oposició frontal, el passat 6 de maig es va celebrar la jornada de consulta telemàtica impulsada per l’Ajuntament i adreçada als propietaris del Bosc del Misser sobre el projecte a executar per a la finalització i recepció de la urbanització. Segons fonts municipals, la jornada es va desenvolupar amb normalitat i sense cap incidència tècnica. Els resultats van ser els següents:

Captura de pantalla 2021 05 14 a las 22.01.24

Així, el consistori va comunicar que atenent aquests resultats i complint les bases de la consulta, i com que una de les opcions va aconseguir més del 50% de la participació, no es va realitzar una segona volta de votacions. El consistori va anunciar una reunió informativa amb els representants de l’Associació de Propietaris del Bosc del Misser atenent la petició que han registrat a l’Ajuntament.

La resposta de l’Associació de Propietaris del Bosc del Misser no s’ha fet esperar. Després dels resultats de les votacions, manifesta que “s’evidencia el descontentament d’un 75% dels veïns del barri, davant el 10% d’aquells que van exercir el seu vot.”

D’altra banda, la plataforma considera que “en les votacions telemàtiques i no vinculants es desconeix el nombre de parcel·les que van votar, i que l’actualització del cens segons el PADUR no es correspon amb l’actual nombre de propietaris. A més, l’Ajuntament no pot menystenir el malestar de la majoria de veïns.”

D’altra banda, l’APBM afirma que en l’actual crisi econòmica que es viu afecta molts veïns amb ERTES i atur, i que això “els deixa sense cap possibilitat de sol·licitar un crèdit, així com el col·lectiu de jubilats que tampoc tenen accés a cap mena d’ajut. Pensem que Ajuntament ha de treballar pel poble, demanant subvencions i crèdits tous per poder fer el projecte i que la càrrega econòmica pels veïns sigui el menys quantiosa possible, a més de vetllar per garantir els veïns que si tenen problemes per afrontar els pagaments, això no serà motiu perquè siguin desnonats de les seves propietats” i afegeix que “en una crisi com la que estem patint a causa de la pandèmia, no és un moment òptim per tirar endavant un projecte amb aquests costos i que el consistori imposi als veïns una càrrega econòmica que molts no podran assumir.”

També carrega durament contra l’actitud de l’ajuntament que l’acusa de “mantenir els veïns aïllats i desinformats, no ha sigut una bona estratègia, perquè els veïns s’han unit per mostrar el seu rebuig al projecte, a les formes i al moment”.

Crítiques a l’alcalde

A més, l’APBM explica que “la derrota contundent que ha patit l’Ajuntament amb 40 vots a les votacions, enfront de les 261 signatures de suport que donen suport a l’Associació de Propietaris, l’alcalde encara no ha contactat amb el president d’aquesta associació. Els veïns estan indignats per la manca d’empatia de l’alcalde i estem treballant en diferents mobilitzacions per defensar-nos del menyspreu de l’Ajuntament envers la majoria dels veïns del Bosc del Misser.”

Per tot això, l’Associació emplaça a l’alcalde i el seu equip de Govern per abordar aquest tema que “tanta angoixa està provocant a molts veïns i que aporti solucions negociades amb l’Associació donant garanties als habitants del Bosc del Misser de Collbató”.

La Premsa del Baix està a l’espera de poder contactar amb l’Ajuntament de Collbató per donar la seva versió dels fets.

Redacció / Fotos: Aj. Collbató

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
178

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix