Sant Joan fa un trasplantament de menisc poc freqüent a una adolescent

Imprimeix

S’ha aplicat una tècnica altament especialitzada per revertir el deteriorament de l'articulació que una meniscectomia realitzada fa anys havia causat a la pacient

"Fins ara he passat sis vegades per la sala d'operacions, però ja veig el final del camí". Així resumeix l'Alazne com viu el postoperatori unes setmanes després del trasplantament de menisc que se li ha fet a l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona. La pacient, de disset anys, va ser intervinguda en un altre hospital quan en tenia sis per una malformació congènita del genoll, menisc discoide, una patologia relativament habitual que, en aquell moment, es va tractar amb la resecció del menisc (meniscectomia).

Captura de pantalla 2021 04 28 a las 10.42.43

En els casos en què els pacients patien dolor o molèsties, el tractament clàssic per a aquesta anomalia consistia a retirar el teixit meniscal alterat morfològicament, però els resultats a mitjà termini no eren bons. La funció del menisc és importantíssima perquè actua protegint el cartílag articular i repartint les càrregues de força al genoll, alhora que participa en la seva nutrició i estabilització. En l'actualitat, per evitar el deteriorament articular (com ha passat en el cas de l'Alazne), el tractament preferent, sempre que sigui possible, és la preservació del teixit mitjançant tècniques artroscòpiques per normalitzar la morfologia del menisc (meniscoplàstia/saucerització) i la seva estabilització, ja que habitualment presenta alteracions a la inserció a l'articulació.

Entre els anys 2010 i 2020, el Servei d’Ortopèdia i Traumatologia de l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona ha intervingut 78 pacients amb aquesta tècnica quirúrgica de preservació del teixit meniscal mitjançant diferents abordatges segons el tipus de menisc discoide (meniscoplàstia, sutura meniscal, regularització meniscal, etc.). El resultat és satisfactori en més del 95 % dels casos.

Redacció / Fotos: HSJD