El Pla urbanístic de Ponent de Gavà arranca amb polèmica

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, considera que és “necessari, pioner i exemplar”, mentre que l’entitat Les Agulles-Ecologistes en Acció vol portar-lo als tribunals perquè “s’ha trobat diverses irregularitats i incompliments legals que podrien portar a una nul·litat d’aquest projecte urbanístic”

L'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va insistir ahir divendres en la necessitat del Pla de Ponent, un projecte urbanístic que preveu construir prop de 5.000 habitatges, i va subratllar que suposarà una inversió de 1.000 milions d'euros i contribuirà a la generació d'ocupació. En el marc de la presentació d'una campanya informativa per donar a conèixer a la ciutadania els detalls del pla, criticat per entitats ecologistes i veïnals que veuen en ell una amenaça per a l'últim corredor biològic que connecta el Parc Natural del Garraf amb el delta del Llobregat, Sánchez va manifestar que el projecte és "necessari, pioner i exemplar. Aturar-lo és impossible" i que en cap cas es frenarà, com demanen els contraris.

preentacio pla ponent

L'alcaldessa també va explicar que el pla, una de les majors promocions urbanístiques en marxa a Catalunya, amb l'edificació d'exactament 4.896 habitatges en els propers 20 anys, dona resposta a la problemàtica de la falta d'accés a l'habitatge a la zona de Barcelona i posa al servei de la ciutadania terrens que ara són privats o estan degradats. Sobre l'accés a l'habitatge, Sánchez va emfatitzar la "dimensió social" del projecte, que preveu que un 40% dels habitatges, unes 2.000, siguin públics, ja sigui en règim de lloguer o de compra. "Estem parlant d'un projecte que no és nou, està plantejat des de fa temps. El Pla General Metropolità parlava d'aquest projecte el 1976 i es va aprovar definitivament el 2006", va argumentar Sánchez, que ha considerat que els crítics són "minoritaris" i que el projecte "ha estat àmpliament ratificat pel conjunt de la ciutadania", doncs el PSC va guanyar les últimes eleccions municipals amb majoria absoluta.

presentacio pla ponent 2

"Gavà Ponent és un projecte en marxa, que no s'ha frenat mai i és un projecte, sobretot, de futur, un futur natural de la nostra ciutat", va dir l'alcaldessa durant la presentació, i va recordar que algunes parts del pla ja són una realitat, com el Parc del Calamot, el parc de Bombers o els primers 143 pisos públics del barri de Can Ribes. Així mateix, va emfatitzar que ja està en marxa la construcció de 130 pisos públics més i es preveu que en 2023 estigui llest un CAP, el tercer ambulatori de la ciutat. "Gavà, i Ponent en concret com a exemple evident i principal, representa una altra forma de créixer: gradual i sostenible, que preserva la identitat i integra els canvis al territori al ritme adequat", va sostenir.

Sobre aquest tema, el Pla Local d'Habitatge, que traça l'estratègia en la matèria a mitjà termini, contempla que en els propers sis anys s'aixequin 1.589 pisos, 757 d'ells públics i 832 privats. D’altra banda, sobre la destrucció d'espais naturals que denuncien les entitats contràries, l'alcaldessa ha assegurat que el pla protegeix el patrimoni natural i manté les funcions de corredor biològic i paisatgístic. Així mateix, va insistir que la superfície edificada residencial ocupa solament el 15% de les 186 hectàrees del projecte i que un 61 % del sòl, és a dir, 113 hectàrees, es destinaran a espais lliures. Seguint amb els beneficis del Pla, l'alcaldessa va afegir que suposarà la creació de cinc grans parcs forestals, de ribera i urbans i la instal·lació de 20 equipaments i serveis integrats.

presentacio pla ponent 3

Pel que fa a la inversió prevista, de més de 1.000 milions d'euros i amb el fons Kronos com a principal promotor, l'alcaldessa va explicar el valor del Pla com a motor econòmic: "Cal reprendre i aportar solucions i instruments que ajudin a dinamitzar i reactivar l'activitat econòmica i la creació d'ocupació amb criteris de sostenibilitat i cohesió social, els dos trets distintius de Ponent". En aquest sentit, va remarcar que el projecte "és un exemple de col·laboració on l'interès públic tutela i marca el ritme."

Finalment, va defensar l'engegada d'una campanya informativa com un exercici de "responsabilitat i transparència": "Sóc conscient que Ponent genera dubtes, i és normal que així sigui. Però les expectatives i les oportunitats són més grans, més fortes i més necessàries que les pors", va asseverar.

Oposició

Segons l’entitat Les Agulles-Ecologistes en Acció, el projecte urbanístic d'habitatge més gran de Catalunya, el Pla de Ponent ubicat a Gavà amb prop de 5.000 habitatges previstos, podria tenir els dies comptats. “S'han detectat diverses irregularitats normatives que podrien ser suficients per a portar-lo als tribunals i, si la justícia així ho estimés, quedar anul·lat de ple dret”, manifesta.  

cfb7e5df 0b45 4a75 ad12 a8f316f7b7d4

L'equip tècnic i jurídic de Les Agulles-Ecologistes en Acció (integrant de @SalvemElCalamot) ha estat treballant intensament analitzant tot l'expedient administratiu de la tramitació del pla urbanístic i ha trobat diverses irregularitats i incompliments legals que podrien portar a una nul·litat del planejament.

Pròximament s'interposarà el corresponent recurs contenciós-administratiu contra les obres actuals del segon bloc del sector i, indirectament, contra el conjunt del Pla. Les irregularitats, segons l’entitat, tenen a veure amb l'absència d'avaluació de l'impacte del Pla sobre els espais naturals protegits per la normativa comunitària (Directiva Hàbitats), i sobre les espècies protegides que s'hi troben. A més, el projecte estaria insuficientment justificat des d'un punt de vista urbanístic i podria tenir carències importants en matèria d'aigües (garantia d'abastament i de depuració), entre altres irregularitats, segons afirma l’entitat.

b837403b 2762 41b6 a439 acc412e4af9f

Per això Les Agulles-Ecologistes en Acció recorda que, a més, l'execució del Pla de Ponent tindria una repercussió greu sobre el canvi climàtic, en provocar l'emissió d'un mínim de 500.000 tones de CO2 a l'atmosfera, cosa inacceptable en un escenari d'emergència ecològica. I afectaria greument la connectivitat ecològica, perjudicant la conservació de la biodiversitat catalana. "És cert que aquest Pla es va aprovar abans de la Llei catalana de Canvi climàtic i la Llei espanyola del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, però les crisis ecològiques globals actuals són la major amenaça per a la humanitat i resulta totalment irresponsable seguir endavant amb un pla amb conseqüències tan negatives com aquest. Si s'hagués d'aprovar avui amb la legislació actual, seria totalment inviable. Per tant, el més sensat és que les administracions, l'Ajuntament de Gavà el primer, tramitin una modificació urbanística per a desclassificar tot el sector com a urbanitzable" ha remarcat Jaume Grau, portaveu de Les Agulles-Ecologistes en Acció.

3ca28e0d 74e5 4358 bd81 bf2948820414

Per tot plegat, els ecologistes anuncien una resposta contundent contra “aquesta aberració urbanística”, en tots els fronts: mobilització ciutadana al carrer i acció contundent als jutjats, i acusen l'actual alcaldessa, Raquel Sánchez, de plegar-se als interessos d'un fons voltor especulatiu com és el fons Kronos, amb seu a Luxemburg, actual propietari de la majoria dels terrenys.

Redacció / Fotos: Les Aguiles-Ecolegistes en Acció-Aj. Gavà

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
161

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix