El Ple del Prat aprova canviar el nom del passeig Joan Carles I

Imprimeix

Lluís Serra Giribert, alcalde del municipi baixllobregatí que durant la II República va ser afusellat pel franquisme, donarà el nom a la via

El Ple de l'Ajuntament del Prat de Llobregat ha aprovat canviar el nom del passeig de Joan Carles I pel de Lluís Serra Giribert, alcalde del municipi durant la II República que va ser afusellat pel franquisme. El canvi va ser proposat pels grups municipals El Prat en Comú, ERC i Podem en una moció que es va aprovar el mes de setembre passat, amb l'abstenció del PSC i el vot contrari de Cs, i es va ratificar en el Ple municipal del mes d'abril celebrat ahir a la nit.

Captura de pantalla 2021 04 08 a las 13.19.59

La moció va acordar iniciar els tràmits per suprimir l'excepció de l'Ordenança Municipal de Nomenclàtor que l'únic nom de persona viva que es podia posar a una via o espai públic és el del cap de l'Estat i, en conseqüència, encarregar a la Comissió de Nomenclàtor el canvi de nom del passeig.

“Instem la Comissió de Nomenclàtor al fet que treballi en la proposta d'un nou nom per al passeig de Joan Carles I, per continuar fent dels carrers del Prat un exemple de valors democràtics i igualitaris”, va assenyalar la regidora de Govern Obert i Innovació, Participació Ciutadana i Memòria Històrica, Esther García, en la presentació de la moció.

proclamacio republica

Durant el Ple d'ahir també es va aprovar una declaració institucional amb motiu del 90è aniversari de la proclamació de la II República que contempla la instal·lació d'una placa al saló de Ple de l'ajuntament en memòria de l'alcalde Serra Giribert, així com dels regidors Joan Nadal Guixà, Moisés Orcol Elía i Joan Reixach Prat, que també van ser afusellats pel franquisme.

Segons fonts municipals, també es referma la voluntat de seguir penjant la bandera republicana en un lloc visible de la Casa de la Vila cada 14 d’abril, així com el compromís d’elaborar una proposta des de la regidoria de Memòria històrica, en col·laboració amb persones de reconegut prestigi en l’àmbit de la historiografia local, per seguir recordant i refermant anualment els valors publicans.

Altres canvis

Així mateix, també s’han aprovat d’altres canvis del nomenclàtor. La plaça de la Cerdanya passa a denominar-se plaça de Xavier Ruiz Millán, en homenatge a qui va ser fundador de la Colla de Diables i del Ball de Diables del Prat, per la seva contribució fonamental a la cultura popular de la ciutat.

pleabril1

Així mateix, s’assigna la denominació de carrer Pratenc cent vuit al vial corresponent a l’antic carrer. Així mateix, s’han aprovat modificacions de caràcter tècnic l’Ordenança municipal reguladora del procediment de numeració de les vies públiques i denominació de les vies i altres espais i equipaments públics. Un dels canvis més destacats és que es prendran en consideració els criteris de discriminació positiva envers els noms femenins pel que fa al nomenclàtor.

Redacció / Foto: Aj. El Prat de Llobregat-Google Maps