Querella contra Endesa per les aus mortes en línies elèctriques

S'han documentat nombrosos casos d’electrocucions en diverses comarques entre les quals es troba la del Baix Llobregat

La Fiscalia de Medi ambient ha presentat una querella contra la companyia Endesa i sis dels seus directius, als quals acusa d'incomplir la llei per l''alta perillositat' de les seves línies elèctriques, que en els últims anys han causat la mort de centenars d'aus per electrocució. S'han documentat nombrosos casos d'aus electrocutades per esteses elèctriques a les comarques barcelonines del Baix Llobregat, Garraf i Alt Penedès i també a Osona.

aus electro 2

En la seva querella, que ja ha admès a tràmit un jutjat de Vic (Osona), la Fiscalia acusa la companyia d'un delicte contra el medi ambient i un altre continuat relatiu a la protecció de la fauna, i adverteix que les línies elèctriques d'Endesa a la província de Barcelona incompleixen la normativa i suposen un “autèntic parany mortal que està afectant greument l'avifauna des de fa anys.”

Segons el ministeri públic, malgrat ser conscient del risc de nombroses de les seves torres elèctriques, Endesa s'ha 'limitat a realitzar actuacions que poden definir-se com molt puntuals, sempre a instàncies de la Fiscalia i els Agents Rurals, sense emprendre cap “inversió decidida” per revertir la situació.

aus electro 3

L'electrocució d'aus per conduccions de les torres elèctriques que manquen d'aïllament constitueix, en opinió del fiscal, una “autèntica plaga perfectament coneguda” pels directius de la companyia en tota la província de Barcelona.

Segons la querella, gran part del territori de la província de Barcelona està “replet” de torres elèctriques amb els cables per sobre de la torreta superior, la qual cosa suposa un greu risc per a les aus i incompleix la normativa mediambiental, a més de posar en perill “la supervivència d'espècies legalment protegides”. Malgrat ser “plenament coneixedors” de la situació i de quines lleis d'àmbit estatal els obliguen a retirar els elements perillosos de les línies, els querellats “han mantingut i segueixen mantenint nombroses torres i suports a la província de Barcelona” en situació de risc, “amb absolut menyspreu i abandonament de les seves obligacions legals”, afegeix la querella.

aus electro 4

Resposta de l’elèctrica

Endesa, d’altra banda, ha assenyalat que no pot valorar la querella perquè encara no han rebut cap notificació, però han recordat que la companyia inverteix de forma sostinguda des de fa anys en la millora de les línies elèctriques per protegir l'avifauna. Endesa recorda que només aquest 2021 té previst invertir 4,6 milions d'euros en l'adequació de suports i la instal·lació de dispositius de protecció en diverses línies de Catalunya amb l'objectiu de protegir espècies d'aus protegides i amenaçades.

 endesaoperarioslineaaltatension e7f74369

En l'últim trienni (2018-2020), Endesa ha adequat més de 2.000 suports a tota Catalunya, unes actuacions que, segons explica, realitza seguint un ordre de prioritat tècnic basat en criteris de conservació d'espècies, de manera que es prioritzen aquelles torres que suposen un major risc per a l'avifauna.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix