S’aplicarà la videovigilància en temps real als autobusos i Metro

L’objectiu és dissuadir de l’assetjament sexual i afavorir la percepció de seguretat a les xarxes de transport públic metropolitanes

 

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) generalitzarà la videovigilància en temps real als seus autobusos i els trens del Metro per dissuadir de l'assetjament sexual i afavorir la percepció de seguretat a les xarxes de transport públic metropolitanes abans del 2024.

com funcionen 600 px

La presidenta de TMB i regidora de Mobilitat de Barcelona, Rosa Alarcón, ha destacat aquesta mesura entre les previstes en un document final del pla per prevenir l'assetjament sexual i per raó de sexe en les xarxes de metro i autobús de TMB, que la companyia ha presentat avui a l'estació de metro d'Universitat. “Volem que el transport públic sigui un espai segur, des de tots els punts de vista. No volem que ningú ho passi malament quan viatgi amb metro o els autobusos de la ciutat, sigui l'hora que sigui. Aquesta és la nostra voluntat i el nostre compromís”, ha subratllat Alarcón, que ha assenyalat que per a això la videovigilància en temps real és “un salt qualitatiu en matèria de seguretat molt rellevant.”

Altres mesures

El pla de prevenció de l'assetjament sexual i per raó de sexe de TMB conté el marc normatiu i conceptual, una recopilació de recomanacions, una proposta de procediment intern i un decàleg que expressa la condemna de TMB a qualsevol comportament que impliqui assetjament sexual o per raó de sexe en les xarxes de metro i autobús. A més de desenvolupar un sistema de videovigilància específic a l'interior d'autobusos i metros, que ja ha començat, proposa, entre d'altres mesures, incrementar la presència d'agents de seguretat, establir un sistema de parades a demanda en rutes d'autobusos d'àrees perifèriques o millorar la il·luminació de vestíbuls, andanes i passadissos.

Evtjm59XEAAA62y

El document definitiu s'ha desenvolupat i completat a través de la consulta al teixit associatiu i els ens locals que treballen en l'àmbit de les dones, impulsat per l'àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona, la presidenta de la qual i alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, també ha intervingut en la presentació. Moret ha destacat que el pla incorpori “la visió de gènere i sobretot la garantia de la igualtat i dels drets de les dones en la gestió del transport públic”. “És un pas endavant, ja no teòric, sinó d'accions concretes, fruit d'un procés en què s'ha parlat amb entitats dels deu municipis de l'àmbit de TMB”, ha apuntat Moret.

Sobre la implantació de la vigilància, segons ha informat TMB, actualment s'està acabant la tramitació interna per iniciar pròximament la licitació del projecte per als autobusos, amb inici en aquest any 2021 i per un valor aproximat de 6 milions.

En el sistema definitiu, les càmeres podran transmetre les imatges en directe i en diferit al Centre de Control de Bus i el Centre de Seguretat de Bus, des d'on se supervisa el servei diari, es gestionen les incidències de tota mena i s'atenen les alarmes que puguin activar els conductors per situacions conflictives a bord dels autobusos.

Abans de finalitzar aquest any podran començar a instal·lar-se les càmeres i els equips de comunicacions en els primers autobusos, amb la previsió que a principis del 2023 el nou sistema estigui funcionant en la totalitat de la flota (unes 1.140 unitats).

EvaXtZrWYAETR1h

Quant a la xarxa del metro, on hi ha instal·lades més de 8.000 càmeres de videovigilància, la transmissió d'imatges ja és instantània en el cas de les estacions i dels trens de les línies automàtiques (L9 / 10 i L11) i s'està executant el projecte perquè també es puguin monitoritzar en temps real les de l'interior dels trens de les línies convencionals.

Dins d'aquest projecte, pressupostat en 4,9 milions d'euros, ja s'ha implantat la videovigilància en temps real en tots els trens de la línia 5 i els més moderns de les línies 1 i 3 (uns 55 combois en total).

La previsió és que a l'estiu s'hagi posat en funcionament a tots els trens, menys els 42 que s'han de substituir a curt termini, ja que les noves unitats de les sèries 7000 i 8000 s'estan construint amb un sistema de càmeres que ja incorpora la transmissió instantània de vídeo. A més, totes les andanes i vestíbuls estan dotats d'intèrfons que permeten comunicar directament amb els operadors del centre de control, que gestiona qualsevol situació de seguretat amb afectació a persones. La utilització del botó SOS, a més, activa de manera automàtica el videoenregistrament de les càmeres del punt des d'on es fa la trucada.

Redacció / Fotos: Aj. Barcelona-TMB-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
168

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix