Alba Vergés visita els Laboratoris Reig-Jofre a Sant Joan Despí

La consellera de Salut, juntament amb Josep Maria Argimon, han fet públic que Les universitats públiques catalanes es comprometen amb Salut a oferir els seus espais per poder vacunar població juvenil

La consellera de Salut, Alba Vergés, va avançar ahir que les universitats catalanes s’han compromès a ajudar, juntament amb institucions públiques i empreses del país, a assolir "la màxima prioritat: la immunitat de grup contra la COVID-19". En aquest sentit, els rectors de les universitats públiques han mostrat al Departament de Salut la seva “predisposició i total col·laboració” per poder oferir les seves instal·lacions com a punts de vacunació massiva de població juvenil, quan la disponibilitat de vacunes ho permeti.

Etj88lFXMAIMJt2

La consellera ho va anunciar en el marc d’una visita, ahir al matí, als laboratoris de l’empresa Reig Jofré, a Sant Joan Despí, que fabricaran a Catalunya la vacuna de la farmacèutica Janssen contra la COVID-19.Els laboratoris de Reig Jofré són una mostra de l’ecosistema d’R+I que té el nostre país, amb un nivell d’excel·lència comparable a ‘hubs’ de referència europeus”, va dir Vergés. “Un país que inverteix en recerca i innovació en salut genera ingressos directes, millora la qualitat de vida dels pacients accedint a noves tecnologies abans que surtin al mercat, fa més eficient el seu sistema i crea un mercat i un model productiu basat en el coneixement, la captació de talent i la creació de riquesa amb alt valor afegit”, va emfatitzar.

BIG 113025620020621 02

En concret, des d’aquests laboratoris catalans es mesclarà l’antigen (la matèria primera) amb excipients per garantir l’estabilització de la vacuna. A més, també s’hi farà l’anomenat ‘fill and finish’, el procés de dosificació dels vials i s’acaba el packaging per a la seva distribució. Reig Jofré te previst iniciar la producció a gran escala a finals del segon trimestre per assolir una xifra propera als 100 milions de dosis repartides entre el segon, tercer i quart trimestres de l’any. La capacitat anualitzada total és de més de 270 milions de dosi.

Els darrers informes confirmen que la vacuna de Janssen, d’una sola dosi, és eficaç: té un 66’6% d’efectivitat, i destaca el fet que, com que els assajos han començat més tard, ja s’ha provat amb casos de la soca sud-africana i britànica. Els assajos també mostren que en cap de les persones que han rebut la vacuna s’han detectat reaccions anafilàctiques. Pel que fa al seu emmagatzematge, està garantida la seva estabilització durant 2 anys a menys 20 graus, mentre que un cop distribuïda es pot mantenir durant 3 mesos entre 2 i 8 graus.

Se supera el pic

La Conselleria de Salut, a més, va donar per superat el pic de pressió assistencial i d'ingressos de pacients crítics amb COVID-19 de la tercera onada, però segueix demanant cautela davant l'amenaça de les noves soques, com la britànica, que actualment ja té una incidència del 17% i que a mitjans de març pot ser la dominant. “Vam passar primer el pic epidèmic complint les projeccions que teníem, això va ser gràcies a l'esforç de tota la societat. Després del pic epidèmic ve aquest pic assistencial. Estem veient una baixada lenta en l'ocupació de llits de crítics per COVID, amb la prudència que alguna vegada podem tenir alguna petita pujada, però creiem que estem en el camí de baixada”, ha assenyalat aquest dissabte la consellera de Salut, Alba Vergés.

labo sjd 1

“Hi ha noves variables que ens poden impactar com les soques, per tant se n'ha d'anar seguint dia a dia”, va afegir la consellera en declaracions als periodistes després de visitar les instal·lacions dels Laboratoris Reig-Jofre de Sant Joan Despí juntament amb el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.“Anem disminuint tímidament, a prop del 2% diari en el nombre d'infeccions, anem baixant també els ingressos a planta i també, molt tímidament, i això serà l'últim que millorarà, les persones que estan a les UCI”, va explicar Argimon, que, si bé va assenyalar que Catalunya porta tres setmanes reduint la corba de contagis, va insistir en la necessitat de mantenir la prudència. “Les noves variants afectaran. Sabem que creixeran, que a mitjans del mes de març, cap a la tercera setmana, la soca britànica serà la dominant”, va advertir, subratllant que les comunitats i països de l'entorn de Catalunya “estan en una situació d'ebullició”, amb molta infecció i incidència.

Redacció / Fotos: Departament de Salut

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
111

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix