Més de trenta anys reclamant una biblioteca pel barri Marianao

Imprimeix

L’equip de govern, encapçalat per la seva alcaldessa Lluïsa Moret, sembla haver aturat el projecte de construcció de l’equipament cultural després d’aprovar-se en el Ple de maig de l’any passat

Marianao és un dels barris que acumula més població a Sant Boi de Llobregat amb uns 32.000 habitants (40% de la població del municipi). Encara que també és un dels barris més oblidats per l’equip de govern encapçalat per la seva alcaldessa Lluïsa Moret, segons afirma l’Associació de veïns i Veïnes El Poblet-Marianao.

EsbNCe8XAAAUbqg

A la manca d’una residència pública de gent gran al barri ara s’ha afegeix la falta d’un més que necessari equipament cultural -una biblioteca- per donar servei a la ciutadania que hi resideix. De fet, és una reivindicació dels veïns i veïnes de fa més de trenta anys i que finalment el Ple municipal va aprovar el 22 de maig de 2020. De moment, el projecte de construcció sembla haver-se aturat.

Segons assegura l’AAVV El Poblet-Marianao “inicialment, tal com es va acordar el 24 de maig de 2018 en el Ple, la Biblioteca s’havia de construir en un edifici en el qual hi hauria també un Centre d’Atenció Primària, en un solar de la plaça Mercè Rodoreda.  Però, el Departament de Salut de la Generalitat va plantejar al consistori que la totalitat del solar públic de la Plaça Mercè Rodoreda pogués ser destinat al Centre d’Assistència Primària per atendre les necessitats dels diversos serveis i de les especialitats que es preveuen instal·lar-hi amb la finalitat d’ampliar i desdoblar el CAP Montclar”. A conseqüència d’això, el Ple del 22 de maig de 2020, es va acordar que la biblioteca s’ubiqués en una zona reservada per a equipaments públics, situada en la Ronda Sant Ramon amb confluència amb el carrer Lleida. “L’Ajuntament es va comprometre en la moció aprovada en el Ple, a treballar conjuntament amb la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, per aconseguir que el CAP i la Biblioteca es puguin construir amb caràcter urgent i de manera simultània. Però de moment no veiem res de res”, explica l'Associació.   

Preocupació

L’Associació de Veïns i Veïnes El Poblet-Marianao està molt preocupada perquè des de fa vuit mesos, l’Ajuntament de Sant Boi no ha establert cap reunió conjunta amb l’Associació de Veïns i la Diputació de Barcelona per parlar sobre el tema. “L’Ajuntament de Sant Boi està incomplint amb l’acord de treballar de manera urgent per aconseguir que es construeixi la biblioteca”, manifesta l’Associació.

EsbNBLyXMAIuMTR

Queixa i mobilització

El passat 13 de gener, l’Associació de Veïns, en una reunió telemàtica amb el Síndic de Greuges de Catalunya va presentar una queixa per la manca de compromís de l’Ajuntament de Sant Boi en construir una biblioteca pública. Aquesta queixa està motivada perquè el consistori continua marejant la perdiu”, sense una ferma voluntat política què el barri de Marianao disposi d'una biblioteca pública.

IMG 20210126 WA0007

EsbNBb6XAAAsOcN

D’altra banda, el passat dissabte 23 de gener, l’Associació de Veïns i Veïnes, amb el suport de la Federació Veïnal de Sant Boi i la plataforma Defensa dels Béns Comuns San Boi, va pintar un gran mural en un panel de publicitat que està inutilitzat des de fa molts anys, i que està en el mateix lloc on ha de construir-se la biblioteca en un acte de reivindicació de la construcció de l’equipament cultural.

Redacció / Fotos: AAVV El Poblet-Marianao