Es reinicia el curs escolar al Baix amb testos d’automostres a docents

El Departament de Salut facilitarà als centres escolars el material necessari per a la presa de mostres i les peticions de la prova

Avui dilluns 11 de gener es reprén el curs escolar al Baix Llobregat després de les vacances de Nadal amb l'inici d'un cribratge massiu a tots els professionals dels centres educatius amb testos d'automostres nasals. El Departament de Salut ha informat en un comunicat que seran prop de 170.000 persones les que es podran fer els testos perquè seran voluntaris, i que aquest cribratge massiu es farà de forma progressiva i escalonada a centres públics, concertats i privats. La mostra es recollirà per frotis nasal, un procediment que Salut considera 'segur, fiable i innocu'.

El Departament de Salut facilitarà als centres escolars el material necessari per a la presa de mostres i les peticions de la prova, que són individualitzades per a cada professional, i posarà una data de recollida a cada centre. Les persones que participin en aquest cribrratge es prendran la seva mostra nasal el dia concret que s'hagi establert i la deixaran al recipient habilitat per a aquest efecte. Es facilitarà un pal-escombreta per a la recollida, un tub, gel hidroalcohòlic, les etiquetes identificatives, la caixa de recollida i una bossa transparent.

ErRziOHW4AEJ13a

Salut recollirà les mostres i les portarà al laboratori de referència perquè siguin analitzades, per la qual cosa “és important que totes les mostres es prenguin el mateix dia en què els equips d'atenció primària hagin comunicat que les recolliran”, ha precisat el Departament.

Els resultats es comunicaran a través d'un SMS i, si és positiu en COVID-19 també amb una trucada de telèfon per explicar a l'afectat com actuar a partir d'aquest moment. Totes les persones amb un resultat positiu han de fer un període d'aïllament de deu dies i es valorarà individualment si cal fer confinament d'algun dels grups de convivència estable.

Aquest cribratge massiu durarà diverses setmanes i s'ha engegat amb el reinici del curs després de les festes de Nadal, malgrat les peticions de diversos sindicats educatius i de col·lectius de famílies que ho reclamaven amb anterioritat a la tornada a les aules.

ANPE i CGT demanen més seguretat

El sindicat independent de docents de Catalunya ANPE exigeix “màxima seguretat” davant la tornada a la presencialitat a les aules l'11 de gener i més mesures de cara a la segona prova de les oposicions a docent. El sindicat creu que la situació actual és pitjor que la que hi havia al setembre, quan ja demanaven aquestes condicions al Departament de Salut, i, per aquesta raó, també proposen posposar la presencialitat el temps necessari per a una millor planificació. ANPE també reivindica que les automostres que han hagut de prendre's fins ara ells mateixos, les realitzi personal sanitari competent en la seguretat d'aquestes proves.

D’altar banda, la CGT ha demanat al Departament d'Educació també ha reclamat màximes garanties de seguretat sanitària en la tornada dilluns que ve a unes escoles on, assegura el sindicat, existeix una taxa de positivitat del 9,51, quan els experts recomanen que aquest indicador, que reflecteix el nombre de positius per cada cent proves que es fan, se situï per sota de 5.

1604695245790

En un comunicat, l'organització sindical ha denunciat una falta de precaució davant l'empitjorament de la pandèmia a Catalunya i davant el sorgiment de la nova variant de la COVID-19. En concret, ha advertit que alguns centres disposen de ràtios de fins a 40 alumnes i que, malgrat ser grups bombolla, hi conviuen “moltes persones de famílies diferents durant moltes hores.”

Així mateix, denuncien que diversos recintes alberguen mesures de protecció precàries, com calefaccions que no escalfen prou perquè és necessari tenir les finestres obertes per ventilar o falta de mascaretes, gels hidroalcohòlics i termòmetres, segons CGT. La formació sindical també ha considerat una “irresponsabilitat” que Educació permeti que els docents facin les proves PCR, en comptes del personal sanitari adequat.

Redacció / Foto: CCMA-Educació

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix