El curs escolar es reprén dilluns amb l’aval dels pediatres

Hi ha dubtes docents i col·lectius de famílies que haurien preferit fer cribratges previs o que no es reobrissin els centres educatius per precaució

El curs escolar 2020-2021 es reprendrà demà, dia 11, després de les vacances nadalenques amb l'aval de la Societat Catalana de Pediatria i els dubtes d'algun sindicat de docents i col·lectius de famílies que haurien preferit que es fessin abans cribratges i fins i tot que no es reobrissin els centres.

ErTwv CXIAEsG4b

Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, s'ha donat tres setmanes de termini per veure si l'evolució de les dades de la pandèmia permeten mantenir les escoles obertes o bé cal tancar-les. “Si d'aquí a tres setmanes no podem tenir les escoles obertes, tancarem”, ha indicat en declaracions a la cadena Ser. El Govern sempre ha mantingut que les escoles “seran l'últim que es tanqui” a causa de la pandèmia, després que el curs passat es perdés tot l'últim trimestre per aquesta mateixa causa.

El sindicat de docents de secundària ASPEPC-SPS ha reclamat directament l'ajornament de l'obertura dels centres escolars davant “la gravíssima situació pandèmica que patim i les prospectives que auguren un empitjorament de la pandèmia a Catalunya.”

ErH2HNZXYAY1FXy

El col·lectiu de famílies, docents, no docents i alumnes Tornem a les escoles ha reclamat que es facin cribratges al personal educatiu abans de la tornada a les aules el dia 11 de gener, sense èxit.

Cribratge

El Departament d'Educació ja va anunciar a mitjans de desembre que al gener es farà un cribratge mitjançant automostra a tots els professionals de l'àmbit educatiu, tot i que no es va precisar cap data en aquell moment.

Aquest passat dia 8, divendres, els departaments d'Educació i Salut van anunciar que el cribratge massiu a unes 170.000 persones de l'àmbit educatiu, entre docents i altres treballadors, d'escoles públiques, concertades i privades de Catalunya començarà justament demà, dilluns, primer dia de classe del segon trimestre d'aquest curs i s'allargarà tot gener.

ErRziOHW4AEJ13a

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha anunciat aquest diumenge que, d'aquí a tres setmanes, esperen tenir els resultats d'aquestes 170.000 proves de detecció de la Covid-19 que es farà, voluntàriament, el personal de l'ensenyament públic i el concertat en la seva tornada a les aules.

En una entrevista a RAC1, Bargalló ha explicat que els efectes de la borrasca Filomena en la tornada a l'escola no es podran saber fins demà, però no ha descartat que a les localitats on la nevada ha estat més intensa hi hagi problemes amb el transport escolar.

Per la seva banda, la Societat Catalana de Pediatria ha reafirmat aquesta setmana que els alumnes poden seguir el curs escolar de forma presencial aplicant les mesures de seguretat oportunes en el context actual de la pandèmia del coronavirus. En un comunicat, aquesta societat científica ha considerat que “l'evidència actual i les publicacions científiques que hi ha fins al moment així ho avalen.”

Les dades del grup de treball de pediatres d'atenció primària i hospitalària de Catalunya per a la investigació sobre la COVID-19 en població pediàtrica (COPEDI-CAT) i les dades de l'estudi d'investigació Kids Corona, “confirmen que la transmissió és molt més alta dins el nucli familiar que dins de les aules i que ells (els nens) no són el motor que impulsa la pandèmia.”

També recorden que el European Centre for Disease Prevention and Control va demanar, en un document el passat dia 23 de desembre, que els entorns educatius seguissin oberts i que la decisió de tancar les escoles per controlar la pandèmia sigui l'últim recurs, per l'impacte negatiu que té sobre la salut dels menors.

Pel que fa a la variant VOC 202012/01, més coneguda com la variant britànica, aquest centre europeu ha conclòs que no es disposa d'evidència sòlida que sigui més transmissible en nens menors de 9 anys ni del seu impacte en les escoles.

El curs escolar s'havia de reprendre el dia 8 de gener, però es va retardar de manera preventiva a Catalunya al desembre, amb anterioritat al fort increment de contagis que s'està detectant els últims dies.

Redacció / Fotos: Educació-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
168

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix