Es farà un test ràpid a les residències de gent gran del Baix Llobregat

Imprimeix

També es realitzarà abans de Nadal i, després de festes, el Departament de Salut té previst un cribratge universal amb PCR

El Departament de Salut ha aprovat el Protocol operatiu sobre la interacció residents-familiars i treballadors en període de Nadal a les residències de gent gran. L’objectiu és facilitar la interacció de les persones que viuen a les residències de gent gran amb les seves famílies, i al mateix temps evitar que el retorn als centres pugui comportar un alt risc d’introduir el virus SARS CoV-2.

gente mayor

El document contempla que durant les festes nadalenques es prioritzaran les sortides llargues dels residents, de com a mínim tres dies o més, i mantenint contacte amb una única bombolla de convivència. En cap cas s’autoritzaran sortides encadenades, ja siguin llargues o curtes, que puguin donar lloc a multiplicar les interaccions amb diferents grups bombolla i que farien impossible el protocol de retorn a la residència.

fdf0e42d 83a7 4e71 b569 6ae2600d8f4a

Excepcionalment, i per a residents en situacions molt excepcionals i fruit de l’acord entre resident i família, equip assistencial del centre i Direcció del centre es permetran sortides d’un dia o de cap de setmana. Per protegir la salut dels residents i en funció de si la residència és verda, taronja o vermella, el document estableix els protocols que les residències hauran de seguir tant a la sortida del resident com a la tornada.

Visites als centres

També durant aquestes festes de Nadal, Cap d’Any i Reis, es preveu un augment de les visites als centres per la qual cosa les residències maximitzaran i ampliaran els espais destinats a aquestes visites perquè els familiars, en un nombre recomanat de tres persones simultàniament, puguin estar amb els residents el major temps possible.

20200522 gentgran

El Procotol també contempla que en aquells centres en què no es puguin fer visites per motius epidemiològics, es posarà a disposició dels residents i de les famílies tots els mitjans disponibles (telèfons, tauletes, xats, etc.) per mantenir trobades en línia de forma àmplia durant aquests dies. A més, els centres podran organitzar estratègies de testos ràpids d’antígens als familiars que realitzin visites presencials als centres.

Paral·lelament, el Protocol també estableix que els passejos terapèutics pels voltants de la residència amb familiars es faran assegurant les mesures de protecció (mascareta, distància i rentat de mans), i en tornar, no caldrà fer cap prova o test als residents.

usuaria residencia gent CRISTINA CALDERER 2549155262 75113281 651x366

A partir del 21 de desembre i abans del 24 del mateix mes, els centres residencials faran un test ràpid d’antigen (TAR) a tots els seus residents. I un cop acabades les festes, es farà un cribratge universal amb PCR amb mostra nasal a tots els residents de tots els centres que permetrà valorar si les sortides de Nadal han afectat l’entrada del virus a les residències.

Totes aquestes mesures són de caràcter excepcional per a aquestes dates i estan supeditades a l’evolució dels indicadors epidemiològics i a les recomanacions de Salut Pública.

Redacció / Fotos: Arxiu