La pandèmia marca les noves promocions d’habitatge públic de l’AMB al Baix

Imprimeix

Un edifici de nova construcció amb 79 habitatges a Sant Boi i la rehabilitació d’una planta anteriorment destinada a oficines per crear pisos de lloguer social a Sant Feliu són els primers projectes acabats dels més de 20 que està desenvolupant l’IMPSOL

Un edifici de nova construcció amb 79 habitatges (la majoria destinats a la venda) a Sant Boi i la rehabilitació d’una planta anteriorment destinada a oficines per crear 19 pisos de lloguer social a Sant Feliu són els primers projectes acabats dels més de 20 que està desenvolupant l’Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL) en diversos municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, principalment al Baix Llobregat.

L’IMPSOL és un organisme públic dependent de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que s’encarrega, juntament amb Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB) i el Consorci Metropolità de l’Habitatge, de construir habitatge públic assequible, innovador i de qualitat a la metròpolis de Barcelona, amb l’objectiu de garantir el dret a l’habitatge. A més, pretén potenciar la cohesió social, disminuir els desequilibris territorials i millorar la qualitat de vida dels habitants metropolitans.

Els primers veïns i veïnes dels immobles de Sant Boi i Sant Feliu estan comprovant que, tot i haver estat dissenyats abans de la pandèmia, reuneixen els principals requisits en matèria d’habitatge en temps de la covid-19: llum natural abundant, estances àmplies que permeten usos flexibles, sense barreres ni passadissos, més espais exteriors i amb elements de construcció que fomenten l’estalvi energètic.

“Aquesta nova generació de projectes és força trencadora amb els models tradicionals a què estem acostumats”, assegura Josep Maria Borrell, coordinador tècnic de l’IMPSOL. Precisament, la pandèmia ha ratificat la funcionalitat i plena vigència dels tipus d’habitatges proposats des de fa anys per l’AMB.

La promoció H2 de Sant Boi impulsa la revitalització del barri del Saló Central

Tretze anys després d’haver estat projectada —i un cop superats els entrebancs en l’execució a causa de la crisi immobiliària de fa una dècada i del confinament estricte de la primavera d’enguany—, la promoció de la zona denominada Saló Central de Sant Boi de Llobregat ha començat a rebre els primers habitants. Aquest fet contribuirà a consolidar la revitalització del barri —que limita amb terrenys industrials i agrícoles— i a impulsar-hi la construcció de més habitatges pròximament.

Una gran part dels 79 pisos amb protecció oficial (75 de venda i 4 per llogar) d’aquest edifici sostenible, inclusiu i innovador (guardonat amb el prestigiós premi FAD d’arquitectura 2020) ja han estat adjudicats als propietaris i llogaters. Totes les llars (la majoria de 3 o 2 habitacions) estan disposades al voltant de dos grans patis d’ús comunitari des dels quals es veu l’exterior i que donen a l’edifici un caràcter marcadament metropolità.

Segons Josep Maria Borrell, l’edifici respon a les necessitats d’una societat canviant que demana noves tipologies de llars: “Els habitatges que fèiem la dècada passada estaven pensats per a un model de família tradicional i tenien una estructura molt marcada d’una sala, una habitació de 6 m2, una de 8 m2 i una de 10 m2. En canvi, aquí el que es planteja és una sèrie d’estances més àmplies i que són polifuncionals. I, per tant, que admeten moltes més variables sobre les formes d’habitar.”

D’altra banda, Borrell destaca: “Els habitatges han estat dissenyats tenint en compte la perspectiva de gènere. Hem posat la cuina al centre de la casa com un espai distribuïdor en lloc d’una cuina tancada, que d’alguna manera invisibilitza les tasques domèstiques, i hem potenciat els espais intermedis entre l’interior i l’exterior de l’edifici.”

Altres trets característics de la nova construcció són “la qualitat arquitectònica, la innovació tecnològica i la sostenibilitat, i també fa ciutat, genera sentiment d’identitat i afavoreix la convivència”, com remarca Borrell.

La reducció del consum energètic i el màxim aprofitament dels recursos naturals són criteris essencials tant en l’edificació de Sant Boi com en la resta de promocions impulsades per l’AMB. Així, el sistema constructiu està basat en el trencament del pont tèrmic, que evita l’entrada i la sortida tant de calor com de fred i fa que l’edifici tingui menys pèrdua energètica. A més, s’utilitzen porticons a la façana com a proteccions solars, hi ha plaques fotovoltaiques instal·lades a la coberta i la disposició de les finestres permet que hi hagi ventilació creuada. D’altra banda, hi ha aparells d’alta eficiència energètica, com les bombes aerotèrmiques, que serveixen per proveir l’edifici d’aigua calenta sanitària (ACS) i calefacció. Gràcies a aquests elements, l’edifici ha obtingut una qualificació energètica A i s’aproxima a l’estàndard d’edificis NZEB (edificis de consum gairebé nul). 

La reconversió d’un edifici de Sant Feliu, un model amb continuïtat

La nova promoció d’habitatges amb protecció oficial de lloguer de l’IMPSOL al carrer del Pla de Sant Feliu de Llobregat consisteix en la reconversió de la tercera planta d’un edifici existent que estava destinada a oficines en 19 habitatges d’una i dues habitacions, sala social, bugaderia comunitària i aparcament de bicicletes.

Aquesta proposta és un bon exemple d’una tipologia innovadora de pisos adaptada als temps actuals. Amb la incorporació d’espais de socialització, busca fonamentar les relacions entre els futurs habitants i la creació d’un sentiment d’identitat i de valors comunitaris.

L’eficiència energètica ha estat un criteri prioritari, per la qual cosa s’han incorporat passius per minimitzar els futurs manteniments i una dependència mínima en la gestió energètica posterior. Entre les intervencions cal destacar l’increment de l’aïllament de les façanes i els sostres per evitar pèrdues tèrmiques dels habitatges i reduir la demanda de calefacció. Amb la implantació de tots aquests elements s’ha obtingut una qualificació energètica A.

Pròximament, es construiran 15 habitatges més a la quarta planta del mateix edifici. Amb aquesta previsió, s’ha creat tres grans patis que connectaran les dues plantes i que permetran l’entrada natural de llum al passadís i la ventilació creuada dels habitatges mitjançant les lluernes que es construiran a la coberta.

Captura de pantalla 2020 12 12 a las 12.48.35

El Baix Llobregat, la comarca més beneficiada pel Pla d’Habitatge Assequible de l’AMB

Actualment, l’IMPSOL desenvolupa 16 promocions en nou municipis del Baix Llobregat: Sant Feliu, Sant Boi, Cornellà, Molins de Rei, Gavà, Castelldefels, Sant Andreu de la Barca, Sant Just Desvern i Viladecans. En total, 929 habitatges. Els altres projectes del Pla d’Habitatge Assequible de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) en vigència es localitzen al Barcelonès (Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet) i al Maresme (Montgat i el Masnou). Aquest full de ruta preveu la construcció d’un total de més de 1.300 habitatges protegits de compra i lloguer.

Quin és el procediment per accedir a un habitatge assequible de l’AMB?

El principal requisit per optar a un pis de protecció oficial és estar inscrit i acceptat al Registre de Sol·licitants (https://www.registresolicitants.cat/registre/). Acabat el termini de sol·licituds, hi ha un sorteig entre les candidatures validades. La web de l’AMB recull la informació de totes les promocions, i dins de les bases de cada una s’expliquen els detalls del procés: https://www.amb.cat/web/habitatge/impsol/cercador

Les obres de l’edifici sostenible Pisa de Cornellà, molt avançades

A la parcel·la de l’antic Cinema Pisa, al barri de la Gavarra de Cornellà de Llobregat, ja s’ha aixecat un nou edifici de cinc plantes impulsat per l’AMB. Està construït al voltant d’un gran pati central d’ús comunitari des d’on s’accedirà als 85 habitatges (75 per vendre i 10 per llogar). 67 dels pisos tindran tres dormitoris, i la resta, dos. La planta baixa es destinarà a un equipament de més de 1.000 m2 repartits en dues plantes i un local comercial de 557 m2. El soterrani tindrà 58 places d’aparcament i 13 trasters.

Aquesta promoció destaca per una gran aposta per la sostenibilitat: l’objectiu és apropar-se al consum gairebé zero i reduir la petjada ecològica, minimitzant les emissions de CO2, els residus generats durant el procés de construcció i la demanda energètica posterior. Per aconseguir-ho, s’han utilitzat materials reciclats i reciclables, sans i saludables, com l’estructura de fusta, que compleix amb tots els requisits tècnics de seguretat, estabilitat i resistència al foc, sismes, acústica... A més, l’edifici preveu una reducció de la demanda energètica als habitatges a través d’aïllaments i ventilació creuada, l’ús d’instal·lacions d’alta eficiència energètica mitjançant el sistema d’aerotèrmia per a calefacció i aigua calenta i la producció d’electricitat amb plaques fotovoltaiques a la coberta per als serveis comunitaris.

Els habitatges, pensats tant per al model tradicional de família com per a noves maneres d’habitar, són inclusius i estan dissenyats tenint en compte la perspectiva de gènere. Així, eliminen els espais de passadissos i incrementen els de les estances (totes tenen dimensions similars), i es flexibilitza els usos que s’hi poden desenvolupar. Alhora, la cuina esdevé un espai central obert que afavoreix que sigui utilitzada per més d’una persona de la unitat familiar i que reivindica les tasques domèstiques com ara les cures, la cadena de la roba, l'alimentació, la brossa i el reciclatge.

Xifres a destacar

Redacció / Fotos: AMB