Reclamen que el govern viladecanenc acati la sentència del PDU del Delta

Imprimeix

Se suma a la recent suspensió del Pla de millora urbana de Can Sellarès per part de la Comissió Territorial d'Urbanisme que ha trobat deficiències en el projecte impulsat per l'Ajuntament

ERC-Viladecans, principal grup municipal de l’oposició, insta l'Ajuntament a rectificar el model de creixement urbanístic del municipi, a adaptar-lo al futur Pla director urbanístic metropolità i a protegir els espais naturals i el Parc Agrari. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul de ple dret aquest 2 de desembre el Pla Director Urbanístic (PDU) dels àmbits d'activitat econòmica del Delta del Llobregat, als termes municipals de Gavà, Sant Boi de Llobregat i Viladecans.

Una decisió que desactiva el Pla del Departament de Territori i Sostenibilitat consensuat el 2015 amb els tres ajuntaments socialistes després del bluf d'Eurovegas. El TSJC considera que amb la tramitació del PDU s'ha infringit el règim competencial previst a les normes urbanístiques, ja que l'Autoritat Metropolitana de Barcelona (AMB) hauria d'haver promogut la reforma enlloc de la Generalitat. Una decisió que no és ferma i encara es podria recórrer al Tribunal Suprem per part de la Generalitat i els tres ajuntaments implicats.

Sarral Llarg

A Viladecans se suma a la recent suspensió del Pla de millora urbana de Can Sellarès per part de la Comissió Territorial d'Urbanisme que ha trobat deficiències en el projecte impulsat per l'Ajuntament. Dos seriosos correctius en menys d'un mes pel govern de Carles Ruiz. La portaveu d'ERC al Ple de Viladecans, Bàrbara Lligadas, ha recordat que "l'AMB està redactant el nou Pla director urbanístic metropolità (PDUM), una oportunitat ideal per reconduir l'urbanisme del Delta del Llobregat i deixar enrere models de creixement que van en contra de la sostenibilitat i de les polítiques contra el canvi climàtic. Esperem que aquestes sentències del TSJC facin reflexionar al nostre Ajuntament i serveixin per aturar les seves ànsies expansives, l'aposta per la totxana. El govern de Carles Ruiz i els seus socis de Viladecans en Comú tenen una oportunitat d'or per posar en pràctica els seus copiosos discursos sobre sostenibilitat, agenda urbana i emergència climàtica. Aquest PDU és fruit de les receptes que es van aplicar per sortir de la crisi de 2008 i si alguna cosa hem d'aprendre és a evitar caure en els mateixos errors. El Delta, el Parc Agrari, és un tresor que tenim al costat de casa, al costat gran metròpolis, sotmès a múltiples pressions i tenim el deure i l'obligació de salvaguardar-lo per a les futures generacions. Prou especulació, protegim el territori.”

ERC demanarà formalment al Ple municipal del proper 17 de desembre que l'Ajuntament acati la sentència del TSJC i renunciï a presentar recurs de cassació davant el Tribunal Suprem.

PDU Delta

Terrenys sense urbanitzar

El Pla director urbanístic va aixecar un fort rebuig entre entitats ecologistes i formacions polítiques com ERC, ja que amenaçava diversos espais naturals i agraris dels tres termes municipals. En el cas de Viladecans, representava esgarrapar terrenys sense urbanitzar de la plana deltaica per destinar-los a usos hotelers, d'oficines i terciaris a Can Sabadell (prop de Mercaflor) i al Sarral Llarg (al costat de l'autovia de Castelldefels). També incloïa la conversió de diverses finques en sòl no urbanitzable d'especial protecció pel seu valor agrícola, en benefici i consolidació del Parc Agrari del Baix Llobregat. Quelcom que caldrà tornar a garantir en futurs planejaments.

Redacció / Fotos: Arxiu