En Defensa dels Béns Comuns de Sant Boi manté la seva lluita

La plataforma ciutadana continua qüestionant el projecte urbanístic ‘Cosint barris’ de l’equip de govern

En Defensa dels Béns Comuns de Sant Boi no afluixa. La plataforma ciutadana ha emès un comunicat en resposta a l'article publicat el 6 de desembre al Diari de Sant Boi que portava per títol "L'Ajuntament defensa que la urbanització dels barris de muntanya implicarà un augment de zones verdes públiques".

En primer lloc, la plataforma considera que la degradació dels espais públics de muntanya, que assenyala el tinent d'alcalde de política territorial, és conseqüència de la nul·la inversió del govern local en aquest anys. No té cap sentit justificar la construcció d'una quantitat important de m2 de sostre, amb l'argument de zona deficitària en serveis. Som conscients de les deficiències dels barris de muntanya, però creiem que tot això no s'arregla construint més edificis, sinó dimensionant els serveis públics en funció de la població que cal atendre. Augmentar la ràtio de població en barris ja històricament deficitaris simplement agreujarà la situació, perquè acceptar que primer es construeixi i després es planifiquin els serveis bàsics és confiar en la bona fe del govern municipal que existeixi en el futur. Fins ara l'Ajuntament no ha estat capaç de dotar de serveis adequats a aquests barris, i per tant dubtem que pugui resoldre aquesta situació en un futur en el qual encara hi hauria una població més important i amb més necessitats.”

Captura de pantalla 2020 12 08 a las 6.57.31

En segon lloc, “resulta evident que l'Ajuntament de Sant Boi vol fer una modificació del Pla General Metropolità (PGM) com un ‘canvi de cromos’ molt beneficiós pels propietaris d'espais actualment qualificats de zones verdes i equipaments pel PGM, a costa que la població de Sant Boi perdi zones públiques d'equipaments (antiga escola Milà i Gelabert al barri de Camps Blancs) i zones verdes actualment catalogades i consolidades plenament com a patrimoni públic situades al barri de Marianao (Riera de la Bòbila i El Bori).”

En tercer lloc, “qüestionem que l'Ajuntament estigui intercanviant les zones verdes del Bori i Marianao per altres terrenys, molts d'ells situats de difícil accés i en barrancs, i que estan catalogats com a zona forestal a la muntanya de Sant Ramon. Ens preguntem quin sentit té destruir espais que actualment estan catalogats com a zones verdes en el PGM i traslladar-los a l'entorn natural de la Muntanya de Sant Ramon, que ja constitueix per si mateix un pulmó verd"? Considerem que la modificació del PMG per reordenar les zones verdes, convertir-les en places o parcs, amb alguns petits serveis als barris, no pot sustentar una intervenció en el territori que encobreix altres interessos vinculats al creixement urbanístic de Sant Boi de Llobregat. Lamentem que el govern municipal afavoreixi els interessos privats dels propietaris de les zones esmentades, que veuran incrementats els seus beneficis econòmics, en detriment de la preservació de l'espai natural de la Muntanya de Sant Ramon i la destrucció de zones verdes ja consolidades a Marianao i el Bori. Ens sorprèn que aquesta ‘ordenació de zones verdes’ que els representants municipals esmenten, no tingui en compte el treball que l'Ajuntament va encarregar a la Diputació de Barcelona (Pla Director del Verd Urbà) i que assenyala les zones verdes de la Riera Bòbila i del Bori com a zones a preservar i a millorar en el seu manteniment. Sigui com sigui, l'edificació d'àrees naturals a la falda de Sant Ramon estableix un precedent que pot suposar, en un futur proper, la pèrdua d'espais emblemàtics de la ciutat.”

121777239 184334466500978 7749985333810282409 o

En quart lloc: sobre l'habitatge “no entenem que el tinent d'alcalde de política territorial parli de necessitats" o "pressió quan encara a la nostra ciutat hi ha més de dos mil vuit-cents habitatges que es troben buits. En referència a l'ús dels nous habitatges ens sorprèn que s'esmenti que són per a gent que ja viu a Sant Boi (entenem que seran mudances). Per tant, es construiran nous habitatges i els vells quedaran igualment buits. Considerem que això no té cap sentit, ja que augmentarà les dades d'habitatges buits. En tot cas, caldria invertir de manera prioritària en la rehabilitació dels pisos buits, en facilitats per accedir a l'habitatge i en més equipaments, serveis, espais públics i verds, perquè Sant Boi sigui una ciutat més atractiva per a tothom, pels qui ja hi vivim i les persones que poden venir.”

Acció Plataforma al barri del Bori 2020

En cinquè i últim lloc “Voldríem recordar que el procés de participació ciutadana, en què van participar 500 veïnes dels tres barris de muntanya, en cap cas va proposar el replantejament general del projecte urbanístic, tal com reivindicaven les veïnes de la zona, sinó que es va centrar en modificar detalls com les alçades d'alguns edificis. Precisament, el fet que moltes d'aquelles veïnes integrin la Plataforma en Defensa dels Béns Comuns posa de manifest la manca d'acord assolit. A més a més, com ja s'ha esmentat anteriorment, no va incloure a totes les persones afectades per la modificació, ja que no es va obrir cap procés participatiu amb les veïnes ni les associacions veïnals dels barris de Marianao, Bori i Camps Blancs. Ens agradaria afegir que un projecte de tal magnitud, que posa en risc espais naturals d'ús consolidat i que defineixen la ciutat de Sant Boi, com ara la muntanya de Sant Ramon, requereix un consens de ciutat inexistent en l'actualitat. Per això, segons el nostre parer, cal fugir dels plantejaments sectorialitzats, que divideixen i enfronten les veïnes i confeccionar una taula de treball amb experts i la representació més amplia de la ciutadania. Les sentències recents del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que declaren la nul·litat del PDU Gran Via i el PDU Delta-La Parellada generen jurisprudència i esdevenen una oportunitat i una crida a que les administracions revisin, modifiquin o suspenguin els planejaments urbanístics que estan en procés d´aprovació definitiva, com és el cas del Projecte Cosint Barris de Muntanya. Gràcies a la mobilització ciutadana s'han aturat els PDU i per això, tenim totes les esperances en què el projecte Cosint Barris també serà anul·lat pel TSJC en el cas que l'Ajuntament de Sant Boi i la Generalitat l'aprovin. Abans d'arribar a aquest punt, però, l'Ajuntament pot aturar-ho, encara hi és a temps de rectificar.”

Redacció / Fotos: Plataforma en Defensa dels Béns Comuns de Sant Boi

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
72

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix