Cau una banda de lladres de vehicles i màquinaria agrícola

Agents dels Mossos d’Esquadra han desarticulat un grup criminal especialitzat en robatoris a vehicles industrials, bàsicament camions de dos i tres eixos, i màquines tipus retroexcavadora, amb la finalitat de vendre-les a l’estranger, majoritàriament a Amèrica del Sud.

Hi ha 12 detinguts que haurien fet més de 40 robatoris per valor de dos milions d’euros al Baix Llobregat. Dels 12 detinguts, vuit ja estan empressonats, segons han informat els Mossos.

L’operatiu policial es va haver de precipitar la setmana passada després que els mossos tinguessin coneixement que els líders de la organització tenien previst abandonar Espanya a l’hora que gestionaven l’enviament  a Amèrica del Sud de quatre contenidors amb maquinària robada.

Els Mossos han intervingut una vintena de vehicles, la majoria sense plaques de matrícula i amb el bastidor manipulat per tal de no poder ser identificats així com un elevat nombre de peces mecàniques.

Entre els vehicles recuperats durant l’operatiu hi ha onze tipus retroexcavadora, quatre camions de dos o tres eixos, una moto, dues plomes, un generador industrial, diversos motors de camió i peces de vehicles industrials.

Magatzem a Gavà

Els agents van localitzar en una zona disseminada de la localitat de Gavà un magatzem que contenia gran quantitat de vehicles sostrets i que va permetre encetar línies d’investigació que han portar a la desarticulació del grup.

Els investigadors destaquen no només l’elevada capacitat dels detinguts per sostreure vehicles de manera extremadament ràpida sinó també la celeritat en que es desfeien del material robat i desmuntaven els vehicles en una nau ubicada en una zona agrícola de Viladecans. Allà els vehicles i la maquinària eren desmuntats de manera gairebé immediata.

L’organització es dividia en tres grups clarament diferenciats. El primer grup, al que els investigadors van anomenar “grup operatiu”, realitzava per encàrrec la sostracció dels vehicles alhora que interactuava amb altres delinqüents aliens a la investigació però també vinculats al tràfic il·lícit de vehicles. Es té constància que aquests delinqüents en alguna ocasió van sostreure turismes prèvia comanda.

Per cometre els robatoris de cotxes aquest primer grup sostreia grues d’assistència en carretera i cometien els robatoris amb roba reflectant simulant ser operaris. El membre més actiu d’aquest grup treballava com a vigilant de seguretat en una pàrquing de camions  i aprofitava la seva posició per utilitzar els vehicles que custodiava per cometre robatoris.

Un altre grup de persones, anomenat “grup intermig” pels investigadors, era l’encarregat d’ocultar i refredar els cotxes robats, buscar compradors per aquests i modificar i alterar els elements identificatius dels cotxes així com separar-los en peces per poder moure’ls amb més facilitat sense ser detectats.

El grup 'superior'

Per últim, a dalt de l’escala jeràrquica es situava “el grup superior”, l’encarregat de realitzar els enviaments de maquinària així com els elements mecànics (cabines, motors, peces de grans dimensions...) a països d’ Amèrica Sud com Uruguai, Paraguai, Xile i Argentina en contenidors, via marítima. Tot això es feia utilitzant negocis i transaccions d’aparença il·lícita.

Tots els detinguts, veïns del Baix Llobregat, estaven vinculats al sector dels vehicles i de la maquinària industrial, bé perquè treballaven com a vigilants de pàrquings de camions o perquè eren propietaris de campes o administradors i/o socis d’empreses del sector.

En el marc de la investigació s’han practicat 11 entrades i registres a domicilis i empreses de Viladecans, Gavà, Sant Boi de Llobregat i L’Hospitalet del Llobregat. Als detinguts se’ls hi va intervenir un gran nombre de claus mestres per sostreure maquinària. La majoria d’ells ja tenia antecedents policials.

Dels dotze detinguts, d’edats compreses entre els 30 i els 69 anys, vuit ja han ingressat a la presó per ordre del jutge.

Redacció | Foto: Arxiu
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix