Un virus oncolític permet que un nen superi un càncer de retina

El tractament, pioner al món i desenvolupat per investigadors de l'Hospital Sant Joan de Déu i la companyia biotecnològica VCN Biosciences, ha aconseguit al seu torn evitar que el nen quedés totalment cec

Un equip d'investigadors de l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i de la companyia biotecnològica VCN Biosciences, empresa de Grifols, ha desenvolupat un tractament pioner al món que ha permès evitar que un nen que ja va perdre un ull a conseqüència d'un càncer de la retina perdi l'altre i quedi totalment cecD'aquesta manera, el petit Félix, que va viatjar expressament a Barcelona des de Veneçuela per rebre el tractament, queda lliure de la malaltia i manté l'agudesa visual que li permet caminar i jugar amb normalitat. El tractament, que se li ha administrat en el marc d'un assaig clínic, consisteix a injectar dins l'ull afectat pel tumor un virus modificat genèticament que selecciona, ataca i destrueix les cèl·lules cancerígenes.

5tIFH4LQ

En Félix va ser diagnosticat d'un retinoblastoma bilateral (un càncer de retina que l'afectava els dos ulls) quan només tenia uns mesos de vida. Al cap dels dos anys, quan ja havia perdut un ull a conseqüència de la malaltia, el nen va viatjar amb la seva mare a Barcelona, gràcies a la Fundació Simón Bolivar, per rebre a l'Hospital Sant Joan de Déu un tractament que li permetés salvar l'altre ull i mantenir la visió.

L'equip mèdic que el va atendre va aconseguir inactivar el tumor mitjançant un tractament de quimioteràpia intra-arterial. Vuit mesos després, però, va tenir una recaiguda que el va portar de tornada a Barcelona. Va ser llavors quan l'equip de Sant Joan de Déu va comprovar que el tumor ja no responia als tractaments convencionals, i va proposar a la família participar en un assaig clínic per avaluar la seguretat i eficàcia de virus oncolític VCN-01 contra el càncer de retina resistent a la quimioteràpia.

paciente ensayo virus oncolitico sant joan de deu

El tractament que ha rebut en Félix és un derivat de l'adenovirus -un virus comú que normalment causa símptomes de refredat, i que ara alguns investigadors internacionals estan utilitzant per desenvolupar una vacuna contra la COVID-19-, que ha estat modificat al laboratori de VCN Biosciences perquè sigui capaç d'identificar, infectar i multiplicar-se en les cèl·lules cancerígenes. Això permet al virus oncolític identificar i atacar de manera selectiva les cèl·lules cancerígenes i deixar indemnes les sanes.

El desenvolupament d'aquest nou tractament contra el càncer de retina és el resultat de 5 anys d'investigació, i posa en valor la investigació translàcional (transferència de coneixement de l'hospitalització a laboratori i viceversa) que es porta a terme a l'Hospital Sant Joan de Déu. Fa un any, aquest treball va ser portada de la prestigiosa revista Science Translational Medicine, i va merèixer un dels reconeixements més prestigiosos de l’oncologia pediàtrica mundial, el premi Odile Scheweisguth. 

El cas d’en Félix ha permès demostrar per primera vegada l’eficàcia terapèutica del virus oncolític VCN-01 en aquesta indicació, però l'assaig clínic necessita més pacients per confirmar que la dosi que s'administra és la més ajustada per garantir la seva eficàcia. Els pacients candidats a participar són infants que pateixen un retinoblastoma que no respon als tractaments convencionals.

Redacció / Fotos: Hospital Sant Joan de Déu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix