La Diputació aprova un pressupost de més de 1.000 milions d’euros

Imprimeix

El 80% del pressupost va destinat directament als ajuntaments i als ciutadans, a través d’ajuts econòmics i suport tècnic

El Ple de la Diputació de Barcelona ha donat llum verda a un marc pressupostari d’1.008.041.135 euros per l’any 2021, que representa un augment del 4% respecte el pressupost inicial d’aquest 2020. En concret, aquest dijous s’ha aprovat un pressupost inicial de 965.234.000 euros, al qual s’aplicarà una partida addicional de més de 40 milions d’euros provinent del romanent líquid de tresoreria, a conseqüència de la supressió temporal de l’obligació de compliment de les regles fiscals d’estabilitat pressupostària i despesa per als anys 2020 i 2021.

20201126 rdp pressupost 1 alta

D’aquesta forma, la Diputació de Barcelona es manté com l’administració de referència a nivell local i continuarà treballant per reforçar els ajuntaments per a fer front a la crisi econòmica i social provocada per la COVID-19. El 80% del pressupost de la corporació per al 2021 va destinat directament als ajuntaments, ja sigui a través de suport econòmic o tècnic.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín,’ va afirmar que s’ha “demostrat que és possible treballar d’una forma diferent, d’acordar i posar de manifest un gran acord entorn d’un pressupost que ens permet fer dues coses, per nosaltres essencials, que són la reactivació econòmica i la reconstrucció social que la nostra província i la nostra demarcació necessita”.

20201126 rdp pressupost 2 alta bona

En aquest sentit, Marín ha defensat que “és un pressupost que malgrat estar en un context molt difícil i molt complicat ens ha permès, també, innovar en les polítiques” i “que està orientat per la sortida social de la crisi”; així com també ha ressaltat que el pressupost per a l’any que ve “permet desenvolupar el Pla d’actuació i tot un seguit de programes i de projectes que estan alineats també amb aquest plantejament de recuperació de la Unió Europea”, fet que ajudarà a “captar una part dels 72.000 milions d’euros de fons europeus que corresponen a Espanya fins al 2023”. Durant la seva intervenció la presidenta ha recordat que el projecte presentat ha tirat endavant per dos motius. Per una banda, ja que la Diputació “és una institució sanejada i forta a nivell econòmic»; i, de l’altra, «gràcies a les dues mesures que el govern de l’Estat ha pres recentment: la derogació d’algunes de les regles d’estabilitat pressupostària i de sostenibilitat financera i, també, que s’hagin augmentat les bestretes que estan previstes a l’avantprojecte de pressupostos de l’Estat.”

04 reactivacióeconòmica baixa

02 Pladexoc baixa

06 xarxeslocals baixa

03 persones baixa

05 XGL baixa

D’altra banda, la Diputació treballa per interconnectar la província per assegurar l’equilibri territorial, fet pel qual durant aquests 2021 es realitzaran 80 km de conductes soterrats, sense perill d’obsolescència, que facilitaran el desplegament de la fibra òptica.

07 fibra baixa

A més, la corporació també invertirà 23,5 milions d’euros a la Xarxa Audiovisual Local (XAL), amb la voluntat d’ajudar els ajuntaments en el desplegament dels seus serveis audiovisuals.

Digitalització del territori i la transició energètica

L’acció de la Diputació de Barcelona té com a missió la digitalització dels municipis de la província, amb la finalitat de reduir els efectes que causa la bretxa digital. En aquesta línia, la corporació destinarà un milió d’euros als ajuntaments de menys de 20.000 habitants per ajudar-los en l’adquisició d’equipaments i llicències per a facilitar el treball en remot dels empleats públics i assegurar la continuïtat dels serveis que s’ofereixen a la població. A més, també es completarà SeTDIBA, amb nous serveis que ajudin als governs locals en la seva transformació digital.

Pel que fa a la transició energètica, el pressupost preveu subvencions per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques i calderes de biomassa per xarxes de calor en instal·lacions municipals.

Polítiques locals d’Educació, Esport i Joventut

Finalment, en aquest àmbit la Diputació de Barcelona incrementarà els fons que destina als governs locals i es desenvoluparan els projectes “Noves oportunitats educatives 4.10” i “Joventut esportiva, societat activa”. Al llarg del 2021 es consolidarà el programa de transicions educatives i es millorarà la dotació de la Xarxa d’Equipaments Esportius Locals, tant per a la seva construcció com condicionament i digitalització.

Redacció / Fotos: Diputació de Barcelona