Sant Boi haurà d’esperar a tenir una residència pública de gent gran

L’equip de govern (PSC i Sant Boi En Comú) va votar en contra de la seva construcció en un solar on pretén fer una norantena de pisos privats en el 75% del terreny, segons Podem-Esquerra Unida

De moment, no hi haurà una residència pública de gent gran a Sant Boi de Llobregat. La moció recollida des de la Federació d’Associacions Veïnals de Sant Boi -reivindicada des de fa cinc anys- no va prosperar pels vots en contra del PSC i Sant Boi En Comú. Aquests dos partits polítics, que formen l’equip de govern local, pretenen destinar el 75% del terreny públic a la construcció d’una norantena de pisos privats, segons Podem- Esquerra Unida. La resta de forces del consistori es van abstenir, així ERC i C's van decidir no implicar-se en el tema, segons el grup municipal.

photo 2020 11 19 20 56 05

Reivindicació històrica

Des de l'any 2015, l'Associació de veïns La Unió de Camps Blancs lidera la petició per a destinar el solar d'equipaments públic de l'antiga Escola Milà i Gelabert per a la construcció d'una residència d'atenció a persones majors. Cinc anys on s'ha intentat, sense èxit, acostar postures en diferents reunions amb el govern local. Cinc anys on fins i tot la sol·licitud veïnal ha canviat d'una gran residència d'espais oberts en el seu inici a un centre de menys places acompanyat de la construcció de pisos assistencials que genera més confiança en aquest últim projecte que van presentar al grup de Podem-Esquerra Unida i que va tornar a comptar amb el rebuig de les forces polítiques del PSC i Sant Boi En Comú que governen a l'Ajuntament.

15577985 1408597749180392 3250185948889652751 o bona

Però no és tant una qüestió del model de residència sinó de la falta de places, segons el grup municipal de l’oposició. La solució “no ja preferida sinó pràcticament exclusiva que aporten Generalitat i Ajuntament passa abans per la concertació de places amb entitats privades que per la construcció de places públiques, cronifica així el dèficit i el model externalitzador que només beneficia a les empreses privades (principalment a les quals engloben gran part del negoci de les residències).”

15590690 1408597732513727 5715846284882949357 o

Privatització

La parcel·la amb registre cadastral 9070301DF1797A, situada a la Ronda de Sant Ramón 134, està registrada com a ús públic d'equipament. No obstant això, en 2018 el govern local el va incloure en el projecte final de “Cosint Barris” per a destinar aproximadament un 75% del total per a la construcció de 91 pisos privats. “Estem de nou davant un cas de privatització de sòl públic, per a la construcció d'habitatges que, encara que se'ls pugui qualificar d’habitatges protegits, acabaran més aviat que tard en el mercat com a habitatges de renda lliure, en detriment del patrimoni públic i en increment del patrimoni privat”, manifesten des de Podem-Esquerra Unida.

EnTan0kW4AAIrwN

Dèficit històric

El dèficit històric de residències públiques a Catalunya i la manca de voluntat política per a apostar per un model de residències públiques i de qualitat dibuixa un escenari on de les gairebé 60.000 places de residències per a gent gran, només 10.298 són públiques, 14.073 corresponen al que es denomina “iniciativa social” entitats del tercer sector i 35.517 són d'iniciativa “mercantil” i per tant d'empreses privades. El preu mitjà d'una plaça de residència per a majors a Catalunya se situa en més de 2.000 euros mensuals (una de les més cares de l'Estat), segons l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), la patronal principal del sector que agrupa més de 400 empreses i atenen 170.000 persones.

Els últims anys, la concentració empresarial d'un sector tradicionalment format per empreses familiars, ha provocat que onze empreses controlin el 15% del total de les residències per a gent gran a Catalunya: fons d'inversió estrangers, fons voltors i multinacionals. Evidència, per tant, que “el sector residencial per a persones majors ha esdevingut un important negoci finançat per les famílies i per les administracions públiques però que serveixen per a enriquir cada vegada més fons privats que especulen amb l'assistència dels nostres majors”, segons Podem-Esquerra Unida. L'edat mitjana dels usuaris d'aquests centres és de 84 anys. Sant Boi es troba entre les tres ciutats de la comarca amb més població en aquesta franja d'edat i per tant sembla evident la necessitat d'aquests serveis públics a la nostra ciutat.

EnMfH7oWEAM4yvO

Durant el passat Ple de novembre vam donar veu a les diferents Associacions de veïnes de Sant Boi que sol·licitaven al govern municipal liderar, juntament amb la resta dels partits i entitats, la reclamació a la Generalitat de Catalunya per a la construcció de la primera residència pública a la ciutat. El pla de govern 2019-2023 inclou en la seva pàgina 35 l’“increment d'opcions d'atenció i residencials per a gent gran, per la qual cosa consideràvem un bon moment per a generar aquests serveis a la ciutadania.”

Redacció / Fotos: Arxiu-Federació d’Associacions Veïnals de Sant Boi

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
105

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix