Complicada situació a les residències de gent gran al Baix Llobregat

Han de suportar més sobrecostos i més inversió alhora que reclamen uns criteris de salut amb els pacients basats en necessitats individuals

La segona onada de la COVID-19 està colpejant econòmicament i emocionalment amb força les residències de gent gran al Baix Llobregat. Tanmateix, els seus efectes a les residències ha anat acompanyat d’un millor coneixement de la malaltia i de saber com actuar per part dels responsables i del personal. Això sí, les residències han hagut de contractar més personal per tal de poder oferir un millor servei.

L’Associació de Centres d’Atenció a la Dependència de Catalunya (ACAD) ha volgut donar a conèixer com estan vivint dos centres associats els efectes de la segona onada de la COVID-19. Carme Ocón, directora de la Residència Sol i Natura, de Corbera de Llobregat, i Ingrid Silvestre, directora de la Residència Assistida Olivaret-Eixample de Barcelona relaten què està suposant per a elles aquests darrers mesos de pandèmia pel coronavirus. Dues visions de la situació actual que travessen semblant a la resta de residències de gent gran de la nostra comarca.  

a12ea82a 4e7a 49e9 8379 8bf584934e78

Més despesa en personal i més càrrega de treball

Carme Ocón, directora de la Residència Sol i Natura, de Corbera de Llobregat, explica que “hem hagut de sectoritzar tant el centre que hem hagut de contractar més psicòlegs, més educadors socials, més terapeutes i més personal administratiu”. Per a Ingrid Silvestre, Ingrid Silvestre, directora de la Residència Assistida Olivaret-Eixample de Barcelona, la situació no és més esperançadora: “Estem econòmicament ofegats. Ara hem començat a cobrar els endarreriments que ens devia el Govern. Les directrius de Salut per deixar habitacions buides i poder aïllar casos de COVID encara no són clares. No sempre una plaça coincideix amb una habitació individual, quan això passa no sabem qui assumirà el cost de les places que queden penjades quan les habitacions de reserva són compartides”. Ambdues directores destaquen també la dificultat de trobar professionals de l’àmbit assistencial per incorporar a les residències, i els sobrecostos que han implicat la compra d’equips de protecció individual. Carme Ocón sentencia: “Tenim més despeses que mai i menys ingressos per poder assumir-les.”

ee04c5ca 1e9c 4147 b9d9 7f1d38d6636c

Carme Ocón, directora de la Residència Sol i Natura

Impacte emocional

L’aspecte que més preocupa als responsables de les residències és els efectes a la salut dels usuaris. No només amb relació a les afectacions per COVID-19 sinó a la salut mental i emocional que suposa pels pacients els canvis constants en la relació entre usuaris, familiars i personal.

ee9bf76f 98ea 418c 99f5 cdaf33af6c75

Ingrid Silvestre ho explica: “Hi ha uns criteris dictats pel Departament de Salut que no s’adapten a les necessitats de les persones usuàries. Fins ara disposàvem de plans d’atenció individualitzats per a cada usuari, ara totes aquestes necessitats han quedat supeditades a criteris tècnics que els afecten emocionalment. Les persones usuàries han passat de sortir a passejar, compartir taula i fins i tot fer sortides de cap de setmana a no tocar-se i mantenir una distància de seguretat”. Aquest fet, mantingut en el temps, ha provocat unes conseqüències negatives en molts usuaris, ja que han empitjorat el seu procés cognitiu o no han pogut desenvolupar aptituds o activitats previstes. Carme Ocón afegeix a més com ha canviat la relació amb els familiars de les persones usuàries: “Ens hem adaptat a les videoconferències però pateixen molt familiars i usuaris. Tot s’ha tornat més fred, sense visites a l’exterior, i aquest impacte emocional ha minvat la moral de molts d’ells.”

Reclamem millor gestió de les proves diagnòstiques

La gestió de les proves diagnòstiques per detectar anticossos també és un altre cavall de batalla de les residències. Ingrid Silvestre afirma que “ens ajudaria molt a gestionar correctament aquestes proves de detecció per tal de saber qui té anticossos, ja que evitaria fer aïllaments innecessaris. A les persones usuàries que ja han patit la COVID-19, no s’estan fent test d'anticossos, i els treballadors som a les mans del criteri dels metges de capçalera, que decideixen si ens ho fan o no”. Ambdues directores conclouen que la primera opció pel Govern és sempre tancar residències i creuen que hi ha d’altres maneres de gestionar aquest àmbit.

L’Associació de Centres d’Atenció a la Dependència de Catalunya (ACAD) representa més de 7.000 places de residències i serveis d’atenció a la dependència arreu de Catalunya. Actualment al Baix Llobregat hi ha un total de 26 centres associats: Castelldefels (4), Corbera (2), El Prat (2), Sant Boi (3), Vallirana (3), Viladecans (2), Sant Vicenç dels Horts (1), Sant Andreu de la Barca (1), Abrera (1), Castellví de Rosanes (1), Cervelló (1), Collbató (1), Cornellà (1), La Palma de Cervelló (1), Molins de Rei (1) i Pallejà (1).

Redacció / Fotos: ACAD

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix