Els pagesos reclamen una solució a les inundacions de la zona agrícola

Imprimeix

Demanen la modernització del sistema de drenatge de l’estany de la Murtra i  arreglar l’actual per poder desguassar en diferents punts de la zona

Unió de Pagesos ha tornat a denunciar aquest passat divendres els problemes de drenatge que afecten diferents zones del Parc Agrari del Baix Llobregat i ha urgit l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a prendre mesures per evitar més inundacions, que provoquen greus perjudicis a les collites.

WhatsApp Image 2020 04 22 at 10.07.47 edit

En una carta adreçada a l'ens, Unió de Pagesos ha denunciat el mal estat d'alguns rierols i el mal funcionament d'infraestructures que haurien d'evitar que els cabals inundin els camps quan hi ha pluges fortes. Entre les peticions de millora, el sindicat insta l’ACA a modernitzar el sistema de drenatge de la Murtra, amb mesures com ara un nou cargol, arreglar el cargol actual i desaiguar sota la C-31, a més de desguassar aigua a la interacció de les corredores amb la riera dels Canyars. També demana que qualsevol actuació vagi acompanyada de la previsió de la gestió del sistema de tota la xarxa. Cal dir que aquestes mesures ja estaven incloses en l’estudi que l’empresa Typsa va realitzar l’any 2010. A data d’avui, però, no consta cap procés de licitació del cargol d’Arquímedes de la infraestructura, tot i que des de l’ACA es va comunicar al mes de juliol que es posaven en marxa. Una altra de les demandes del sindicat passa per determinar a qui correspon la titularitat dels canals del Fonollar i laterals del Bullidor a Sant Boi i el canal de laminació de la C-32 del Prat, que necessiten un manteniment constant que a hores d’ara no es produeix, fet que causa inundacions quan hi ha pluges fortes.

4476

Altres millores

En relació a les rieres, la demanda del sindicat passa per resoldre la problemàtica de rieres com la de Lluc, amb uns marges de terra que cada cop que hi ha pluges fortes cedeixen, deixen passar l’aigua als camps i arrosseguen brutícia dels nuclis urbans propers. En aquest sentit, Unió de Pagesos creu que les rieres que creuen zones agrícoles haurien d’estar canalitzades per evitar crescudes que afectin les zones de conreu.

img jpolo 20180301 133615 imagenes lv terceros riera dels canyars gava 2 kIlF 656x370LaVanguardia Web

El sindicat també demana que es resolgui la situació a la riera dels Canyars, a Gavà, afectada per abocaments d’aigües residuals. Aquesta riera és a més un camí que dona accés a finques agrícoles, fet que fa necessari que es prenguin les mesures per adaptar-la a aquest ús. Per Unió de Pagesos, l’opció de blocar el pas posant barreres del tipus New-Jersey abans de la connexió de la riera de Parets amb la de Canyars és inacceptable, ja que les rieres han d’estar netes i sense obstacles per tal de poder fer correctament la seva funció. A més, aquest sistema s’ha demostrat totalment inútil en els darrers episodis de pluja, tal i com ja va manifestar en el seu moment el sindicat a l’Ajuntament de Gavà, promotor del projecte, i a la Demarcació Territorial Foix-Llobregat de l’ACA, que va donar la seva autorització per a executar-lo. A més de la riera té una acumulació insostenible de sediment.

Unió de Pagesos també demana actuacions urgents a la riera Pahïssa, a Sant Joan Despí, que actua com a sobreeixidor quan el tub del Governador no pot absorbir el cabal derivat pel canal de l’autopista, equipat amb un sistema de comportes que permet abocar els cabals sobrants al riu. Quan l’ACA va executar l’obra de les comportes i del canal, va quedar pendent de consolidar una part de la mota que va quedar més baixa que la resta i on ara s’hi produeixen desbordaments. És per això que el sindicat insta a prendre les mesures necessàries per evitar que es repeteixin situacions d’aquesta mena.

A la carta, el sindicat ha recordat a l'ACA les qüestions tractades a la reunió que les dues parts van mantenir el passat mes de maig sobre els aspectes a millorar de el sistema de drenatge de parc, unes demandes que denuncien que no han tingut resposta.

Redacció / Fotos: Arxiu